سپهرغرب، گروه سیاسی: یک استاد ژئوپلیتیک دانشگاه با تأکید بر اینکه «نشست آستانه در تهران از نظر سیاسی اهمیت زیادی داشت»، گفت: سه کشور ایران، روسیه و ترکیه توانستند به توافق نسبی برسند و در برخی از موضوعات نظرات نزدیک به هم داشتند.

عبدالرضا فرجیراد در ارزیابی خود از نتایج نشست آستانه گفت: نشست تهران در رابطه با آستانه نمیگویم کاملا موفقیت آمیز اما خوب بود، علتش این است که وقتی اردوغان در حال ترک تهران است داخل هواپیما به خبرنگاران میگوید ما امنیت خودمان را رها نمیکنیم، قبلا حملاتی به شمال سوریه داشتند اما از صحبتهای او این گونه برداشت میشود که تا حدودی تعدیل در مواضع ایجاد شده است.
وی خاطرنشان کرد: در واقع این گونه اظهارنظرها یعنی یک مرحله جلو هستیم و نشان میدهد سه طرف «ایران، روسیه و ترکیه» توانستهاند توافق نسبی داشته باشند.
این دیپلمات پیشین کشورمان با اشاره به اتفاق اخیر در دهوک عراق گفت: وقتی اردوغان به آنکارا میرسد اتفاق عجیبی در عراق میافتد و موجب ایجاد شورش علیه ترکیه در برخی از شهرهای عراق از جمله بغداد، نجف و کربلا میشود.
این اتفاق مشکوک است آن هم درست بعد از سفر اردوغان به تهران. گرچه ترکیه تجربه انجام حملات نظامی در شمال عراق را دارد اما کمتر اتفاق افتاده که در یک منطقه توریستی چنین اقدامی را انجام دهد.
سفیر پیشین کشورمان در نروژ افزود: نمیگویم حتما از جانب ترکیه انجام نشده اما ممکن است از دخالتی از جانب رژیم صهیونیستی یا حتی خود آمریکاییها یا آنهایی که مخالف روابط نزدیک ترکیه، ایران و روسیه هستند صورت گرفته باشد.
فرجی راد ادامه داد: تقریبا از یک هفته از سفر اردوغان به تهران، تبلیغات وسیعی در رابطه با آب علیه ترکیه در عراق شروع شده بود که همه این مسائل نشان میدهد موضوع مشکوک است.
بنابراین باید منتظر ماند و دید که آیا این اتفاق توسط نظامیان ترک انجام گرفته یا ممکن است توطئهای باشد که بخواهند حشدالشعبی را با ترکها درگیر کنند و به نوعی روابط ایران، ترکیه و عراق را بهم بریزند.
وی خاطرنشان کرد: با همه این شرایط باید در نظر داشته باشیم هم نشست آستانه با مرکزیت ایران دارای اهمیت بود همه نشست سهجانبه ایران، ترکیه و روسیه که سه کشور مهم منطقه هستند و دیدیم که عکسالعمل آمریکاییها تا چه اندازه تند بود.
حتی رئیس کل ستاد ارتش آمریکا تاکید کرد که همکاری نظامی ایران و روسیه توافق بسیار بدی است از طرف دیگر ناراضی هستند که ترکها به عنوان عضوی از ناتو در این نشست شرکت کردند.
این دیپلمات پیشین کشورمان تصریح کرد: برای همین معتقدم قضیه دهوک در عراق مشکوک است چراکه ترکیه با این وضعیت خلاف جریان روند آب حرکت میکند آن هم در مقطعی که غربیها پوتین را ایزوله کرده و با او ملاقات نمیکنند، ترکیه آن هم در تهران با پوتین دیدار میکند، از همین جنبه است که نشست تهران مهم بود.
فرجیراد با بیان این که اهمیت سیاسی نشست تهران بیش از جنبه اقتصادی آن بود، اظهار کرد: باید به عنوان تحلیل گر انصاف هم داشته باشیم.
که ترکیه نگرانیهای امنیتی دارد درست است که نباید در شمال عراق یا سوریه باشد اما نیروهایی که با ترکیه میجنگند در این مناطق هستند و کردهای این مناطق هم این مساله را تکذیب نمیکنند.
شناسه خبر 58113