امام جمعه همدان:
انتقاد مبتنی بر خیرخواهی حق مردم است
سپهرغرب، گروه خبر: امام جمعه همدان گفت: اگر کسی نسبت به عملکرد مسئولی اعتراض و انتقادی دارد، نه تنها حق انتقاد دارد بلکه باید انتقاد کند اما انتقاد وی باید مبتنی بر خیرخواهی و اصلاح باشد و با راهکار همراه باشد.
حجت الاسلام و المسلمین حبیب الله شعبانی موثقی در خطبههای نمازجمعه این هفته شهر همدان با اشاره به روایتی از امیرالمومنین (ع) در وصف نماز، عنوان کرد: ایشان به عنوان فرمانده لشگر نخستین سفارششان در میدان جنگ نسبت به سربازان، متعهد بودن به نماز است.
وی خطاب به نوجوانان ورزشکار حاضر در نماز جمعه همدان گفت: آنچه که میتواند شما را در میادین ورزشی به پیروزی برساند، به شما اعتماد به نفس بدهد و باعث تقویت روحیه شما شود، مسئله نماز است. امیرالمومنین (ع) در میدان جنگ، به جای آنکه در ابتدا به ترسیم نقشههای جنگی بپردازد، توصیه به نماز داشت و نماز را یک وظیفه نوشته شده از طرف خداوند میدانست.
امام جمعه همدان با تصریح بر اینکه باید تا میتوان، نسبت به نماز متعهد بود؛ اضافه کرد: امیرالمومنین (ع) در خصوص سرنوشت عدهای نسبت به نماز بی توجه اند، آن افرادی که خدا و نماز را قبول ندارند نیز فرمودهاند «این افراد وقتی که فایده و حقیقت نماز و اثر آن را در نجات خودشان میفهمند که در جهنم قرار گرفتهاند».
حجت الاسلام و المسلمین شعبانی با اشاره به اینکه برخی از افراد زمانی که مشغول زندگی دنیوی میشوند، خداوند را فراموش میکنند؛ گفت: برخی از مردم در عرصههای بازار و معاملات، زمانی که مشتری در مغازه شأن باشد، خداوند را فراموش میکنند.
وی با تصریح بر اینکه حضرت علی بن ابی طالب (ع) برای نماز میجنگیدند، اظهار کرد: پیغمبر (ص) برای نماز خودش را به زحمت میانداخت با وجودی که خداوند وعده بهشت به ایشان داده بود.
حجت الاسلام و المسلمین شعبانی با اشاره به اینکه انسان زمانی که میخواهد نماز بخواند، شاید در ابتدا مقداری برای وی سخت باشد؛ اضافه کرد: ممکن است برخی نوجوانان و جوانان، نماز را قبول داشته باشند و مخالف آن نباشند اما حوصله قرائت آن را ندارند؛ درحالی که عزیزان من، نماز خواندن در طول شبانه روز بیشتر از یک ربع و بیست دقیقه زمان نمیخواهد. اما میارزد که انسان وقت بگذارد برای اینکه در پیشگاه الهی قدرت پیدا کند.
وی در ادامه، در خطبه دوم نماز جمعه همدان با تاکید بر اینکه در مسائل سیاسی داشتن بصیرت از مصادیق بارز تقوا است، خاطرنشان کرد: در منظر اسلام، تعامل بین مردم و حاکمیت باید مبتنی بر عدالت و رعایت انصاف از هر دو طرف باشد.
نماینده ولی فقیه در استان همدان به اشارههای صورت گرفته حضرت علی (ع) در نهج البلاغه به این موضوع داشت و افزود: در این راستا حقوقی دو طرفه مطرح است.
حجت الاسلام و المسلمین شعبانی در این راستا به روایت پیغمبر اسلام (ص) اشاره کرد و گفت: ایشان فرمودهاند که هرکسی که مسلمان باشد، قلبش نسبت به چند چیز خیانت نمیکند؛ یعنی حتماً یک مسلمان واقعی این مسائل را رعایت میکند. یعنی شرط اسلام واقعی را رعایت این حقوق میدانند. ایشان فرمودند که اولین آنها همراهی با جماعت است، مسلمان واقعی نسبت به همراهی با جماعت خیانت نمیکند. مسلمان واقعی اهل تفرقه نمیشود.
وی ادامه داد: اگر در جامعهای دو قطبی، شکاف اجتماعی و تفرقه وجود داشته باشد، عظمت آن جامعه را تحت تأثیر میگذارد؛ اینکه امروز دشمن در پی این است که بین جامعه ما اختلاف ایجاد کند و هر روز بهانهای را برای ایجاد تفرقه ایجاد میکند به این دلیل است که شوکت و عظمت ما در رعایت جماعت و وحدت است.
امام جمعه همدان، نکته دوم مورد تاکید حضرت (ص) را چنین تشریح کرد: ایشان فرمودند که ای مردم، نسبت به حاکمان جامعه ناصح و خیرخواه باشید. در مقابل مسئولین اظهار نظر کنید، شما به عنوان یک شهروند حق انتقاد و اعتراض دارید؛ نه تنها میتوانید انتقاد کنید بلکه انتقاد کردن حق شما است اما انتقادی که همراه با خیرخواهی و با قصد اصلاح باشد.
حجت الاسلام و المسلمین شعبانی یادآور شد: اگر کسی نسبت به عملکرد مسئولی اعتراض و انتقادی دارد، نه تنها حق انتقاد دارد بلکه باید انتقاد کند اما انتقاد وی باید مبتنی بر خیرخواهی و اصلاح باشد و با راهکار همراه باشد.
وی با اشاره به فرموده امام (ره) در خصوص اینکه تا انتقاد نشود، اصلاح نمیشود؛ گفت: روزی که انحراف پیدا شد، باید مردم مطالبه کنند و جلوی آن را بگیرند.
حجت الاسلام و المسلمین شعبانی با تاکید بر اینکه این موضوع توصیه علی بن ابی طالب (ع) به مردم نیز هست که مردم باید ناصح حاکمانشان باشند؛ اضافه کرد: یکی از شئون مردم سالاری دینی همین موضوع است که مردم حق انتقاد به مسئول ین را دارند اما حقی که در مجرای صحیح خودش قرار بگیرد. مسئول هم باید انتقاد پذیر باشد و در مقابل انتقاداتی که نسبت به او مطرح میشود، گوش شنوایی داشته باشد، آنها را بپذیرد و اگر جوابی دارد، عنوان کند.
وی در ادامه صحبتهای خود با بیان اینکه این موضوع، مرز بین انتقاد سازنده است؛ اظهار کرد: انتقاد سازنده منجر به آشوب نمیشود، اظهار نظر سازنده منجر به اصلاح میشود.
نماینده ولی فقیه در استان همدان با بیان اینکه مسئول نیز حق دارد که نقاط ضعفش را بشناسد، گفت: ممکن است یک مسئول به سبب مشغلههایی که دارد، اشکالات را نبیند و نیاز است که مردم به او گوشزد کند تا آن مشکل از سوی مسئول نیز حل شود.
وی خطاب به نوجوانانی که گاهی فریب میخورند و به برخی از علما توهین میکنند، عنوان کرد: پیغمبر (ص) میفرمایند اگر کسی، مؤمنی را بدون آنکه حق باشد، اذیت کند. گویا مکه را خراب کرده است. گویا بیت الله را خراب کرده و کسی که در حق مؤمنی ظلم میکند، بترسد از خدایی که در کمین است.
امام جمعه همدان با بیان اینکه به اسم عدالتطلبی، چه ظلمهایی که در حق برخی از افراد میشود؛ افزود: میزان عقلانیت، تدبیر و عاقل بودن برخی از جریانها را باید از رفتار افراد حاضر در آن جریانها تشخیص داد.
حجت الاسلام و المسلمین شعبانی با اشاره به اینکه مشکلات اقتصادی چه ربطی به روحانیت دارد؟ خیلی از مشکلات اقتصادی که وجود دارد، ارتباطی به روحانیون در فضای عمومی ندارد؛ گفت: امروز ایران اسلامی به تعبیر رهبری میتواند در عرصههای مختلف مانند عرصههای انرژی، فناوری، گفتمانی و غیره نقشی اساسی را در نظم نوین جهانی داشته باشد.
وی با بیان اینکه امروز، کشورهایی در عرصه بینالمللی اثرگذار هستند که قدرتمند هستند؛ افزود: همه به ویژه جوانان عزیز ایران اسلامی باید تلاش کنیم که ایران، قوی شود و قدرت ایران را کسانی ایجاد میکنند که جوانانی متدین هستند و غیرت دینی و ملی دارند.
نماینده ولی فقیه در استان همدان در پایان بر لزوم حمایت از نخبگان تاکید کرد و گفت: نخبگان سرمایه انسانی همه مردم کشور هستند، افرادی که تدین دارند، تعهد نسبت به کشور دارند و دارای غیرت دینی و ملی هستند نمیتوانند به کشورشان آسیب بزنند.
شناسه خبر 62389