سپهرغرب، گروه خبر: رئیس هیئت کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان گفت: اینروزها کوهستان الوند به جهت بیتوجهیها و آسیبهای زیستمحیطی عوامل انسانی، سخت نفس میکشد و نیازمند تبدیل شدن به منطقه حفاظتشده است.
الوند بهعنوان یکی از مناطق بکر ارتفاعات کوهستانی، پُرآوازهترین رشتهکوه همدان و میعادگاه بزرگان تاریخ کوهنوردی کشور بهشمار میرود؛ عروس بامهای ایران که اینروزها با گلایه دوستدارانش به سبب آسیبهای ناشی از دخالت انسانی همراه است.
روز 11 دسامبر مصادف با روز جهانی کوهستان است و به همین مناسبت گفتوگو با «علیرضا گوهری»، رئیس هیئت کوهنوردی و صعودهای ورزشی استان همدان پیرامون تهدیدها و فرصتهای پیش روی کوهستان الوند را باهم میخوانیم.
امروز مصادف شده با روز جهانی کوهستان، چه پیشنهادی دارید؟
بله، امروز مناسبت جهانی است و ما انتظار داریم به بهانه این روز مسئولان و دستاندرکاران توجه جدی به خطرات ایجادشده در کوهستان داشته باشند؛ چراکه در سالهای اخیر تخریب گسترده را بهخصوص در منطقه الوند شاهد بودهایم.
از آسیبهای اخیر به رشته کوه الوند بیشتر توضیح دهید؟
تردد خودروهای آفرود، ایجاد مسیر دسترسی و ساختوسازهای غیر مجاز از مهمترین آسیبهای وارده به مناطق کوهستانی همدان بهویژه الوند است که تا به امروز حلوفصل نشده و در عمل هیچگونه اقدامی از دستگاههای اجرایی ندیدهایم.
گویا در این منطقه گیاهان دارویی هم وجود دارد؟
الوند گستره وسیعی از رویش گیاهان دارویی است که البته در سالهای اخیر شاهد برداشت بیرویه آن هستیم و بسیاری از گونهها نیز در خطر انقراض قرار دارند.
عشایر منطقه هم نقش آسیبزا دارند؟
در کوهستان الوند چیزی به اسم مدیریت منابع نداریم و منابع طبیعی نظارت و مدیریت ندارد و همین مسئله باعث شده عشایر برای خود مناطقی را بهعنوان مرتع تعریف کنند و بهرهبرداریهای غیر مجاز را شاهد هستیم.
چه راهکاری را پیشنهاد میدهید؟
پرونده اعلام منطقه حفاظتشده الوند حدود 10 سال است که خاک میخورد و میراث فرهنگی و منابع طبیعی که متولی اجرای طرح بودند، تاکنون اقدامی انجام ندادهاند؛ ضمن اینکه پیشتر اعلام شده بود که مطالعات برای تبدیل الوند به منطقه حفاظتشده به ارتفاع بالای دو هزار و 600 متر انجام شود که اصولی نیست.
از چه لحاظ اصولی نیست؟
گستره و وسعتی از دامنه و کوهپایههای الوند زیر دشت میشان و در ارتفاع یکهزار و 600 متری قرار دارد و ویژگیهای زیستمحیطی و طبیعت این مناطق بسیار حائز اهمیت است و باید ضوابط و قوانین مشخص و شفاف برای این مناطق تعریف کنند.
به نظر شما تبدیل این منطقه به حفاظتشده مؤثر خواهد بود؟
بهطور قطع کارساز است و دسترسیهای عمومی از این مناطق برچیده و حتی صعود به قله و سایر مناطق هم سازماندهی میشود. ما حتی در ایجاد پناهگاهها هم نیاز به سازماندهی لازم داریم و نباید بیش از این پناهگاه ساخته شود که امیدوارم مسئولان در نشستی تخصصی به این موضوع بپردازند.
شناسه خبر 63637