سپهرغرب، گروه خبر: معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی با بیان اینکه کیفیت ساختوساز در استان نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده، گفت: امروزه استفاده از بتنهای آماده رواج یافته که البته استانداردسازی آن نیز مد نظر قرار گرفته و الزامآور است.

مهدی زندیهوکیلی روز گذشته در سمینار آموزشی بتنهای پُرمقاومت، توانمند و بازیافتی در اراک اظهار کرد: موضوع بتن با مقاومت بالا یکی از مسائل مهمی بود که در جلسات شورای فنی مطرح و بنا شد این مقوله در دستور کار آموزشی دستگاهها گنجانده شود.
وی با بیان اینکه کیفیت ساختوساز در استان نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده، افزود: امروزه استفاده از بتنهای آماده رواج یافته که البته استاندارسازی آن نیز مد نظر قرار گرفته و الزامآور است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی با بیان اینکه در گذشته سازه ساختمانها فلزی بوده اما امروز بتنآرمه هستند، ادامه داد: استفاده از اسکلت بتنآرمه باعث مقاومت بالا در ساختمانها نیز میشود.
زندیهوکیلی بیان کرد: باید سعی کنیم تا از بتنهای با مقاومت بالا و توانمند در ساختمانها بهویژه ساحتمانهای بلندمرتبه استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه کیفیت ساختمان و مهندسی در سالهای اخیر ارتقا یافته اما کفایت نمیکند، اضافه کرد: ارتقای بتنهای آماده یکی از مواردی است که واحدهای تولیدی باید به آن اهتمام ورزند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی همچنین تأکید کرد: واحدهای فروش بتن باید محصولات خود را تضمین کنند و مقاومت آن را نیز افزایش دهند، مجموعههای ذیربط نیز باید با تعامل و همکاری باعث حرکت به سمت پیشرفت، توسعه و دانش در بخش ساختوساز شوند.
به گفته زندیهوکیلی کیفیت مهندسی استان مرکزی نسبت به سایر استانها افزایش پیدا کرده است.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان مرکزی نیز در این سمینار گفت: بیشتر ساختمانهای ساختهشده در سالهای اخیر بتنی هستند که این خود باعث شده که هزینه تمامشده کاهش یابد.
علیرضا حبیبی با بیان اینکه مواد فوق روانکننده بهمنظور افزایش کارآیی بتن استفاده میشود، افزود: نسبت آب به سیمان یکی از مؤلفههای مهمی است که مقاومت سیمان را مشخص میکند؛ توصیه شده که از فوق روانکنندهها هم در زمان تولید در کارخانه و هم در زمان اجرا استفاده شود.
رئیس کمیسیون فنی عمرانی، ترافیک، معماری و شهرسازی شورای اسلامی کلانشهر اراک نیز در این سمینار گفت: یکی از وظایف شورای اسلامی شهر ریلگذاری اقدامات مدیریت شهری و تعامل بین دستگاههای اجرایی است که این موضوع در تمام کمیسیونها و کارگروههای شورا پیگیری میشود.
علیاصغر غفاری افزود: تصویب آییننامه و ضوابط «نما» در کمیسیون ماده پنج و ابلاغ آن به شهرداری، یکی از اقداماتی بوده که انجام شده است.
رئیس کمیسیون فنی عمرانی، ترافیک، معماری و شهرسازی شورای اسلامی کلانشهر اراک یادآور شد: بازیافت مواد یکی از مواردی است که در شورا به آن اندیشیده شده و در همین راستا بازیافت آسفالت آغاز شد و مورد توجه قرار گرفت؛ بازیافت نخالههای ساختمانی نیز در دستور کار قرار دارد.
صنعت بتن از فقدان نظارت کافی رنج میبرد
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اراک نیز با بیان اینکه صنعت بتن با وجود پیشرفتها از فقدان نظارت کافی رنج میبرد، گفت: کنترل کیفیت، نظارت حین اجرا، کار تیمی و همه عوامل ذینفع در موضوع، موجب تحول و دستیابی به اهداف و ارتقای کیفیت ساخت خواهد شد.
احسانالله ضیغمی اظهار کرد: بعد از آب، بتن پُرمصرفترین ماده مورد استفاده بشر است؛ یک مطالعه نشان میدهد که مقدار مصرف بتن در دنیا در هر سال معادل 3.8 تُن بهازای هر فرد است.
وی افزود: در فرآیند تولید سیمان بهازای هر تُن سیمان 927 هفت کیلوگرم گاز دیاکسید کربن تولید میشود؛ گازی که یکی از عوامل اصلی گرمایش زمین و بروز تغییرات اقلیمی است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اراک بیان کرد: در سالهای اخیر در ساخت ساختمانها به طراحی معماری، سازه، تأسیسات مکانیکی و برقی توجهی بیشازپیش داشتیم؛ اما با وجود استفاده وسیع از بتن در کشور ما و ساخت اکثر سازهها و ابنیه با آن، بهدلیل عدم توجه و بهکارگیری اصول فناوری بتن و استفاده از آن بهطور سنتی، معضلات مختلفی ازجمله طولانی شدن زمان اجرای پروژههای ساخت، مصرف بیش از اندازه مصالح مانند سنگدانهها، بتن و فولاد، حجیم بودن اِلمانها و بیرونزدگی آنها در فضاها، آلودگی محیطزیست و کیفیت و دوام پایین بتن در پروژهها به چشم میخورد.
ضیغمی ادامه داد: تولید سیمان در کشور در 80 کارخانه طی سال 92 حدود 80 میلیون تُن بوده که تقریباً سرانه تولید بتن دو برابر بیشتر از متوسط جهانی است.
وی با بیان اینکه 25 درصد از انرژی کشور در صنعت ساختمان مصرف میشود، اضافه کرد: براساس آمارهای بانک جهانی بیش از 30 درصد از درآمد سرانه ملی در کشور ما صرف تأمین مسکن میشود؛ به بیان دیگر هر خانواده ایرانی 30 درصد از درآمد سالیانه خود را در طول عمرش برای بخش مسکن هزینه میکند که قابل مقایسه با دیگر هزینههای خانوار ایرانی نیست. این موضوع وقتی اهمیت پیدا میکند که بدانیم عمر مفید ساختمانها در ایران کمتر از 40 سال است، یعنی یکسوم متوسط عمر مفید ساختمانها در دنیا!
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اراک تأکید کرد: همگان باید پای کار باشند تا توفیق حاصل شود.
ضیغمی اظهار کرد: در سند جامع چشمانداز بتن در سال 92 وظایف هر دستگاه به تفصیل آمده است؛ سه برنامه چهارساله (چهار سال نخست مقاومت 350)، (چهار سال دوم مقاومت 450) و (چهار سال سوم مقاومت 500) درنظر گرفته شده است.
وی افزود: شهرداری، سازمان نظام مهندسی، وزارت راه و شهرسازی، سازمان مدیریت و برنامهریزی، سازمان ملی استاندارد، انجمنهای علمی و صنفی بتن و سیمان و شن و ماسه، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، انجمن پیمانکاران و انبوهسازان، آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک و مراکز تحقیقاتی دانشگاهها و مردم در این سند هرکدام وظایفی برعهده دارند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اراک با بیان اینکه طبق استاندارد 2800 احتمال وقوع زلزله مهیب طی 50 سال حدود 10 درصد درنظر گرفته شده است، تأکید کرد: بنابراین انتظار میرود بیش از 50 سال مقاومت و عمر مفید ساختمانها حفظ شود.
ضیغمی با بیان اینکه به همین منظور موضوع کیفیت و دوام بتن بهعنوان ماده اصلی احداث بنا اهمیت ویژهای پیدا میکند، ادامه داد: درحال حاضر از ساختمانهای کوتاهمرتبه و میانمرتبه وارد ساختمانهای بلندمرتبه شدیم، اما هنوز فناوریهایی که استفاده میکنیم، دستخوش تغییرات نشده است.
وی با اشاره به ضرورت توجه به موضوع فناوری بتن، افزود: با استناد به نتایج بهدستآمده از آنالیز و طراحی مدلهای مختلف در این بررسی پیشنهاد میشود برای ساختمانهای تا پنج طبقه بتن مقاومت 250 تا 300 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع، برای ساختمانهای 6 تا 10 طبقه بتن مقاومت 300 تا 350 کیلو بر سانتیمتر مربع و برای ساختمانهای بیش از 10 طبقه بتن مقاومت 400 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و بیشتر استفاده شود.
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اراک کاهش زمان ساخت پروژهها، ملاحظات معماری، بهبود کیفیت، دوام و عمر بتن و کم کردن وزن بتن و فولاد مصرفی را از مزایای استفاده از بتنهای توانمند برشمرد.
ضیغمی اظهار کرد: اگر میبینیم که بسیاری از پروژهها با شکست مواجه میشوند و بودجههای زیاد و نامعقول برای آنها خرج میشود، یکی از دلایل عمده آن عدم رعایت برنامه زمانبندی مناسب است.
وی اضافه کرد: در اجرای ساختمانهای بتنآرمه یکی از مواردی که میتواند به روند اجرا سرعت قابل توجهی ببخشد، استفاده از دانش فناوری بتن و فراهم آوردن شرایط مناسب برای باز کردن سریعتر از قالبهای تیر، ستون و سقفها است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اراک ادامه داد: استفاده از نسلهای نوین بتنهای توانمند مانند بتنهای الیافی در ساخت المانهای بتنآرمه میتواند به حذف یا کاهش آرماتورهای مورد استفاده در ساختمان منجر شود و کمک شایانی به افزایش سرعت اجرای پروژهها و کاهش مصالح مصرفی کند.
ضیغمی بیان کرد: استفاده از بتنهای توانمند با مقاومت مشخصه بالاتر، میتواند علاوهبر صرفهجویی در مصرف بتن و فولاد، باعث کاهش حجم المانهای بتنی مانند تیر، ستون و دیوارهای برشی، کم شدن ضخامت سقفها و افزایش فضای مفید و قابل فروش ساختمان و همچنین بهبود تأمین پارکینگ بهدلیل امکان قرارگیری ستونها در فواصل بیشتر نسبت به یکدیگر و لاغرتر بودن ستونها شود.
شناسه خبر 64157