12 تا 17 ربیعالاول را هفته «وحدت» نام نهادند تا تذکری بر اخوت دینی و انسجام ملی بین ایرانیان و بلکه جهان اسلام باشد. در این بین چیستی و ماهیت وحدت ما را بر آن داشت تا با حجتالاسلام محمد علی لیالی، استاد حوزه علمیه و پژوهشگر حوزه دین گفتوگویی داشته باشیم.
لیالی در ابتدا گفت: در قرآن کریم اشارات بسیاری به موضوع وحدت و انسجام مسلمین شده است، به طور مثال در معروفترین آیه خداوند میفرماید: وَاعتَصِموا بِحَبلِ اللَّهِ جَمیعًا وَلا تَفَرَّقوا ۚ وَاذکُروا نِعمَتَ اللَّهِ عَلَیکُم إِذ کُنتُم أَعداءً فَأَلَّفَ بَینَ قُلوبِکُم فَأَصبَحتُم بِنِعمَتِهِ إِخوانًا وَکُنتُم عَلىٰ شَفا حُفرَةٍ مِنَ النّارِ فَأَنقَذَکُم مِنها ۗ کَذٰلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ لَکُم آیاتِهِ لَعَلَّکُم تَهتَدونَ. یا در آیه دیگر در قرآن میخوانیم: نْتُمْ خَیْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ، که در اینجا کلمه «امت» اشاره به همان وحدت جامعه و مردم مسلمان دارد. در جایی دیگر هم خداوند فرموده است: إِنَّ هَٰذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَ أَنَا رَبُّکُمْ فَاعْبُدُونِ.
وی افزود: در کنار این رویکرد ایجابی، خداوند در مواضع مختلفی از قرآن هشدار به پرهیز از تفرقه سر داده و فرموده است: وَلا تَنازَعوا فَتَفشَلوا وَتَذهَبَ ریحُکُم، یعنی نزاع (و کشمکش) نکنید، تا سست نشوید و قدرت شما از میان نرود. حقیقت ما جرا آن است که ما در جهان قریب به 60 کشور مسلمان داریم و از جهان 8 میلیاردی کره زمین، دو میلیارد نفر مسلمان هستند، اما با تمام این اوصاف و ظرفیت مناسب، همچنان وحدت مطلوب بین مسلمین ایجاد نشده و در سالیان اخیر شاهد اختلافات گسترده و تأسفباری بین جوامع اسلامی بودهایم. بیشک اگر مسلمین دست به وحدت میزدند قدرتی شکستناپذیر را برای خود شکل میدادند.
این جریانشناس اشاره کرد: حال این وحدت اسلامی مورد نظر ما بر اساس قواعدی شکل میگیرد. نفی سبیل، حفظ انسجام امت اسلامی، مقابله با جهان کفر و... قواعدی هستند که باید آنها را برای نیل به وحدت اسلامی به کار بست. دقیقاً به همین جهت است که طیف استکبار و جریان سلطه و ایادی آن نظیر وهابیان دشمنان همیشگی وحدت بودند و با اعمال و رفتار خود رسیدن به وحدت را کند کردند. چه در بین شیعیان و چه در بین اهل سنت علما و دانشمندانی بودند که بر روی موضوع وحدت اسلامی تأکید کرده و آن را ترویج دادند. امام خمینی، آیتالله بروجردی، کاشف الغطا و... از شیعیان و علمای برجستهای از دانشگاه الازهر نظیر احمدالطیب و احمد شلتوت نمایندگان داعی به وحدت از اهل سنت بودند.