شناسه خبر:77492
1402/10/4 10:51:28
7 فایده مصرف «نان کامل» برای سلامتی انسان؛

نان کامل از سکته مغزی، دیابت و مرگ زودرس جلوگیری می‌کند

نانی که از آرد کامل و سبوس‌گیری‌نشده تولید شده باشد، مزایای متعددی برای سلامتی انسان ازجمله جلوگیری از سکته مغزی، دیابت و مرگ زودرس دارد.

متوسط نان مصرفی هر ایرانی در روز حدود 400 گرم است که البته این میزان بین 300 تا 600 گرم نیز نوسان دارد؛ با توجه به این که نان، خوراک اصلی مردم کشورمان را تشکیل می‌دهد، سلامت آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

نانی ارزش غذایی دارد که از آرد کامل (آسیاب گندم به‌طور کامل) تشکیل شده باشد که به آن نان کامل گفته می‌شود. منظور از آرد کامل، آردی است که سبوس آن فقط به‌ میزان دو تا هفت درصد گرفته شده باشد.

براساس گزارش نشریه هلث‌لاین، مطالعات مختلف نشان داده است که مصرف نان کامل، تأثیر زیادی بر پیشگیری از بیماری‌های مختلف دارد.

تأثیر نان کامل بر پیشگیری از مشکلات گوارشی

نخستین عضوی را که نان آن را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد، دستگاه گوارش انسان است. نان کامل سبب بهبود حرکت روده، جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند درد، یبوست و التهاب معده و همچنین تقویت باکتری‌های خوب روده می‌شود.

* کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف سه وعده (28 گرم) غلات کامل در روز می‌تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را تا 22 درصد کاهش دهد. محققان به این نتیجه رسیدند که رژیم غذایی سالم برای قلب باید شامل غلات کامل بیشتر و غلات تصفیه‌شده کمتر باشد. نان به‌عنوان یک خوراکی مغذی، قادر است از جذب کلسترول بد، افزایش تری‌گلیسیرید، نوسانات فشار خون، سکته قلبی و مرگ‌ومیرها به‌علت ناراحتی‌های قلبی، جلوگیری کند.

* جلوگیری از سکته مغزی با مصرف نان کامل

نان کامل همچنین می‌تواند به کاهش خطر سکته مغزی کمک کند؛ برخی ترکیبات موجود در غلات کامل مانند فیبر، ویتامین K و آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توانند خطر سکته مغزی را کاهش دهند. تجزیه و تحلیل 6 مطالعه روی 250 هزار نفر نشان داد افرادی که بیشتر از نان کامل استفاده می‌کردند، 14 درصد کمتر از کسانی که مصرف کمتری داشتند، در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی قرار داشتند.

یکی دیگر از فواید و خواص نان کامل، کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام است. افرادی که از نان کامل و سالم در رژیم‌های غذایی خود استفاده می‌کنند، به‌مراتب وزن ایده‌آل‌تر، توده شکمی کمتر و سطح چربی بدنی مناسب‌تری دارند؛ همچنین از خطر افزایش ناگهانی وزن به‌دلیل توانایی عناصر نان در توزیع متعادل چربی‌ها نیز در امان هستند.

* کاهش خطر ابتلا به دیابت با استفاده از نان کامل

خوردن نان کامل به‌جای غلات تصفیه‌شده باعث کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو می‌شود؛ بررسی 16 مطالعه به این نتیجه رسید که جایگزینی غلات تصفیه‌شده با انواع کامل و خوردن حداقل دو وعده غلات کامل در روز می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.

* کاهش خطر سرطان در مصرف‌کنندگان نان کامل

سرطان‌هایی مانند روده بزرگ، لوزالمعده و پستان کمتر سراغ افرادی می‌آید که نان کامل مصرف می‌کنند؛ مزایای فیبر موجود در نان به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک می‌کند. بیشترین سرطانی که مصرف نان کامل می‌تواند از ابتلا به آن پیشگیری کند، سرطان روده بزرگ است.

* جلوگیری از مرگ زودرس با مصرف نان کامل

هنگامی که خطر ابتلا به بیماری مزمن کاهش می‌یابد، خطر مرگ زودرس نیز کاهش پیدا می‌کند؛ از آن‌جا که مصرف نان کامل به‌طور خاص خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی و همچنین سایر بیماری‌ها را کاهش می‌دهد، خطر مرگ زودرس فرد نیز پایین می‌آید؛ نتایج مطالعات نشان می‌دهد که هر اونس (28 گرم) نان کامل با پنج درصد کاهش خطر مرگ مرتبط است.

 

 

شناسه خبر 77492