شناسه خبر:82513
1403/2/25 08:03:17

یک شاهنامه‌شناس با اشاره به اینکه شاهنامه حاصل تفکر و زایده تخیل یک فرد به‌تنهایی نیست، گفت: این کتاب نتیجه تمدن چندین‌هزارساله بوده که حکمت و دانش آن در شاهنامه متجلی شده است.

محمد رسولی در نشست خبری بزرگداشت فردوسی و بررسی شاهنامه اظهار کرد: شاهنامه هویت ملی و کتابی مفید برای بشریت است؛ برخی از جملات شاهنامه این‌طور به ذهن تداعی می‌کند که صحبت‌های این کتاب کلیشه‌ای است، اما افرادی که با آن آشنایی دارند و در آن تفحص می‌کنند، متوجه هستند این موارد نه‌تنها تعارف نیست، بلکه بیش از این‌ها است.

این تاریخ‌دان و مؤلف کتب شاهنامه‌پژوهی افزود: شاهنامه را در یک جمله نمی‌توان وصف کرد، شاهنامه را به‌درستی کتابخانه‌ای گفته‌اند و درباره عظمت این کتاب جای بحث زیاد است.

رسولی بیان کرد: شاهنامه کتابی است که کتاب‌های زیادی در آن نهفته و حاصل تفکر و زایده تخیل یک فرد به‌تنهایی نیست، این بدیهی‌ترین ویژگی شاهنامه است؛ این کتاب نتیجه تمدن چندین‌هزارساله بوده که حکمت و دانش آن در شاهنامه متجلی شده است.

این تاریخ‌دان و مدرس اظهار کرد: فردوسی آنچه را که از رحمت و دانش ایرانیان در عهد باستان و دوره کهن بوده، در قالب شاهنامه به نظم درآورده است و عمر یک انسان به‌تنهایی برای درک همه مطالب شاهنامه کفایت نمی‌کند.

وی گفت: شاهنامه دستاورد چندین هزارساله تمدن بشری است و اگر یک عمر پژوهش صرف خواندن آن کنیم، به تمام آنچه در آن است، دست نمی‌یابیم.

رسولی با اشاره به معجزات شاهنامه، افزود: هر فردی با هر میزان دانش و سواد می‌تواند شاهنامه را بخواند، اما برای رسیدن به تمام آن باید دانش زیادی در همه ابعاد داشته باشد.

مؤلف کتب شاهنامه‌پژوهی بیان کرد: بهترین تعریف از شاهنامه این است که بدانیم کتابی تاریخی است؛ تاریخ سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، هنر و رشد تکامل بشریت در شاهنامه هست.

وی اظهار کرد: در شاهنامه درباره حقوق عمومی‌ مردم برای مشارکت در قدرت و مسائل سیاسی صحبت شده است؛ حدود ۱۰ سال در خدمت استاد طالع، شاهنامه‌خوانی کردم. این استاد، تاریخ ایران کهن و نهاد انجمن را از شاهنامه استخراج کرد، این انجمن در آغاز پادشاهی افراد وجود دارد. هنگامی که یک شاهنامه‌پژوه به روش ویژه فردوسی در سرایش شاهنامه اقدام می‌کند، تکرار موارد را سؤال می‌کند، اما فردوسی معتقد بوده است که هر پادشاه در آغاز پادشاهی باید مأموریت خود را بیان کند.

رسولی بیان کرد: دانش بشری قادر به درک درست شاهنامه، زمین‌شناسی و اجرام آسمانی نیست؛ در شاهنامه درباره تربیت، کودک و نوجوان و حقوق سالمندی نیز مطلب آورده شده است.

براساس این گزارش، در این مراسم از نخستین کتاب تاریخ کامل ایران براساس شاهنامه رونمایی شد؛ این کتاب ۴۴ صفحه و ۱۲ فصل دارد.

این کتاب در فصل نخست به تعریف ملت، در فصل دوم به ایران پیش از تاریخ، در فصل سوم به آغاز شهریاری ایرانیان، در فصل چهارم به پیشدادیان، در فصل پنجم به کیانیان، در فصل ششم به ایلامیان در شاهنامه، در فصل هفتم به مادها، در فصل هشتم به هخامنشیان، در فصل نهم به اشکانیان و شاهنامه، در فصل دهم به ساسانیان و شاهنامه، در فصل یازدهم به ایران نو (ایران دوره اسلامی) و در فصل دوازدهم به جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.

۲۵ اردیبهشت‌ماه در تقویم رسمی جمهوری اسلامی، روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی نام‌گذاری شده است.


منبع: خبرگزاری ایرنا

شناسه خبر 82513