دبیر انجمن داروسازان استان همدان گفت: فشار مالی طرح دارویار بر دوش داروخانهها است.
محمدناصر خواجوی اظهار کرد: رشته داروسازی در زمانی که دارالفنون بوده، ایجاد شده است و آن زمان به دانشجویان این رشته دواساز میگفتند.
وی با بیان اینکه داروسازی از قدیمالایام و قبل از زکریای رازی که از او باید بهعنوان شیمیدان و داروشناس نام برد به شکل سنتی و طبیعی وجود داشته، افزود: درواقع تشکیلات مدون داروسازی قبل از تشکیل سازمان نظام پزشکی بوده است.
دبیر انجمن داروسازان استان همدان با اشاره به اینکه قدیمیها هم بهنوعی داروسازی داشتند و با شناسایی خواص گیاهان موجود در طبیعت برای درمان بیماریها از آنها استفاده میکردند، تصریح کرد: با ورود فناوری و ساخت کارخانه در عرصه تولید دارو، رشته داروسازی هم به نحو جدید شکل گرفت.
خواجویپور افزود: با پیشرفت علم، داروها شکل و نظم خاصی پیدا کرد و به تبعیت از کشورهای دیگر، داروها بستهبندی شد؛ همچنین دوز دارو به شکل صحیحتری در اختیار بیماران قرار گرفت.
وی در پاسخ به اینکه آیا داروساز میتواند دارو بسازد؟ گفت: بله هنوز در داروخانهها داروهایی هستند که خود داروسازان ترکیب میکنند و در اختیار بیماران قرار میدهند.
دبیر انجمن داروسازان استان همدان افزود: برخی محلولهای خوراکی و داروهای پوستی توسط بعضی از پزشکان برای منظورهای خاص تجویز و توسط داروسازان تحت عنوان جالینوسی، به بیماران ارائه میشوند.
خواجویپور درباره رقابت داروهای ایرانی با داروهای مشابه خارجی گفت: تا پیش از انقلاب اکثر داروها خارجی بود که در کارخانههای مختلف آلمان، سوئیس و آمریکا تولید و بهصورت آماده وارد کشور ما میشد؛ اما درحال حاضر به مرحلهای رسیدهایم که 97 درصد از داروهای مصرفی در ایران تولید میشود.
وی افزود: ازنظر کیفیت دارو هم باید بگویم که داروهای ایرانی نیز از بهرهدهی نسبتاً مناسبی برخوردار هستند.
دبیر انجمن داروسازان استان همدان به مهمترین دغدغههای داروسازان اشاره و اظهار کرد: یکی از دغدغههای ما مربوط به طرحی بهنام دارویار است؛ این طرح در سال 1401 در مجلس ارائه و اجرا شد. براساس این طرح قرار بود بهمنظور حمایت از شرکتهای داروسازی و جلوگیری از ورشکستگی آنها، قیمت دارو افزایش یابد، اما این افزایش قیمت از جیب بیمار نباشد.
خواجویپور افزود: مابهالتفاوت قیمت دارو را تحت عنوان بهای ارزی به سازمانهای بیمهگر دادند تا آنها هم بهجای بیماران به داروخانهها پرداخت کنند.
وی گفت: داروخانهها قبول کردند و داروهای گرانقیمت را تهیه میکردند و به بیماران میدادند. این طرح تا چند ماه اول خوب پیش میرفت، اما پس از آن مطالبات داروخانهها را بهموقع تسویه نکردند و منابع این طرح هم به محل هدفمندی یارانهها رفت. وقتی محل منابع تغییر کرد، ما دیگر با سازمان هدفمندی یارانهها قرارداد نداشتیم و دچار مشکل شدیم.
دبیر انجمن داروسازان استان همدان عنوان کرد: بیمه تأمین اجتماعی از 6 ماه قبل هیچ پرداختی بابت سهم ارز که مبلغ قابل توجهی است، نداشته و تمام فشار این طرح بر دوش داروخانهها است.
خواجویپور با تأکید بر اینکه طرح دارویار خوب است به شرطی که منابعش هم بهموقع تأمین شود، گفت: بیمه خدمات درمانی تقریباً بهروز است، اما بیمه تأمین اجتماعی از 6 ماه قبل هیچ پرداختی به داروخانهها نداشته است. اگر اینگونه پیش برود، داروخانهها ورشکست میشوند.
وی افزود: طبق آخرین آماری که انجمن ایران اعلام کرده، حدود سه همت برگشت چک از داروخانهها داریم که رقمی بیسابقه است.
دبیر انجمن داروسازان استان همدان، عنوان کرد: دغدغه دوم داروسازان مربوط به پلتفرمهایی است که متأسفانه بهصورت غیر علمی کار میکنند و حتی گاهی ظاهراً قیمت دارو را کمتر از قیمت مصوب به مردم ارائه میکنند که این موضوع قابل تأمل است که چگونه دارویی که نرخ مصوب دارد، با قیمتی پایینتر از حد مصوب و بدون رعایت شرایط استاندارد در اختیار بیمار قرار میگیرد.
خواجویپور افزود: متأسفانه گاهی بیماران در اثر عدم اطلاع، حتی داروهایی که باید در سامانه تیتک ثبت شوند را از طریق برخی پلتفرمها دریافت میکنند که کاری بسیار خطرناک است.
شناسه خبر 85992