در حالی اکثر کشورهای دنیا با بحران جمعیت دستوپنجه نرم میکنند که سقطجنین سالانه هشت درصد مادران و 73 میلیون از جنینها را به کام مرگ فرومیبرد.
«یک مادرِ حدود 38ساله دارای سه فرزند بعد از سقطجنین با حال بسیار وخیم و درد شدید به بیمارستان پایتخت مراجعه کرد که در نهایت بهدلیل سقط غیراصولی و جاماندن قسمتی از جنین در رَحِم فوت کرد.»
این را طاهره لباف، متخصص زنان و زایمان، میگوید. این در حالی است که رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت صابر جباری سهشنبه در نشست هماندیشی مجموعههای مردمی حامی حیات جنین گفت که «هشت درصد مرگ مادران در تمام دنیا ناشی از سقطجنین است».
سالهاست که علم پزشکی بهقدری پیشرفت داشته که کسی توقع شنیدن فوت مادر باردار را ندارد، اما طبق برخی گزارشات سقطجنین ناسالم که توسط فرد، بدون آموزش مناسب یا خارج از محیطهای پزشکی انجام میشود، سالانه حدود 80 هزار مادر را در سطح جهان به کام مرگ میبرد.
بر اساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت، به طور متوسط در جهان از هر 10 حاملگی ناخواسته، 6 مورد و از هر 10 حاملگی، سه مورد به سقطجنین القایی یا عمدی ختم میشود و حدود 45 درصد از این سقطجنینها ناایمن هستند. در ایران آمار دقیقی از سقطجنین عمدی در دسترس نیست، اما بنا بر اعلام وزارت بهداشت سالانه 300 هزار سقطجنین غیرقانونی در ایران انجام میشود که حدود 30 درصد از این موارد سقطجنین غیرقانونی توسط کادر درمان و بهصورت غیرقانونی و پنهانی است.
محققان دریافتند که بین سقطجنین و مرگ زودرس در زنانی که اوایل دوران بارداری خود سقطجنین یا سقطهای مکرر داشتهاند، بسیار بیشتر است و این موضوع موجب شد محققان، سقطجنین را بهعنوان علامت اولیه خطر سلامتی برای زنان در آینده بدانند.
ایرج خسرونیا، فوقتخصص بیماریهای گوارشی و هیئتعلمی دانشگاه شهید بهشتی، میگوید که باتوجهبه اینکه گاهی دریافت مجوز قانونی پس از شناسایی مشکل جنین برای سقط بسیار سخت و زمانبر است، «افراد بهناچار به راههای غیرقانونی پناه میبرند».
اما متخصص زنان و زایمان نسرین آهنگری میگوید که موضوع سقطجنینهای غیرقانونی فقط مختص به ایران نیست. در بسیاری از کشورها که با بحران جمعیت مواجهاند، «جلوگیری از سقط سختگیرانهتر» هم شده است. علاوه بر این پس از دو هفته جنین کاملاً قابلشناسایی بوده و نمیشود نسبت به آن بیتفاوت بود، سقط به معنای کشتن یک موجود زنده است، بنابراین باید وسایل در اختیار افراد گذاشته شود تا به دلیل حاملگی ناخواسته مجبور به سقطجنین نشوند.
حسین مروتی، کارشناس جمعیت، میگوید که سالانه 18 تا 19 هزار شهروند در حوادث رانندگی جادهای، جان خود را از دست میدهند، درحالیکه مطابق آمار وزارت بهداشت سالانه 250 هزار سقط غیرقانونی نیز در کشور رخ میدهد و این فاجعهبار است، «در این حوزه ضعف قانون نداریم بلکه ضعف اجرا داریم»؛ اگر همراهی انجام شود و «ابعاد این جنایت آسان تلقی نشود، مشکلات این حوزه و مرگ جنین و مادر نیز کاهش مییابد.»
شناسه خبر 86623