شناسه خبر:88206
1403/8/10 19:29:00

استاندار همدان گفت: نباید شورای برنامه‌ریزی و توسعه تبدیل به شورای توزیع پول شود، باید بتوانیم مسائل اساسی استان را حل کنیم و رفع نیازهای مردم را اولویت خود قرار دهیم.


حمید ملانوری شمسی روز پنج‌شنبه در شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان که با حضور جمعی از مدیران در سالن شهدای استانداری برگزار شد، عنوان کرد: شورای برنامه‌ریزی و توسعه مهم‌ترین جایگاه مدیریت استان بوده و قرار است در این شورا تصمیم‌های مهم و اساسی استان اخذ شود.
وی با بیان اینکه اگر قرار است برنامه‌محور پیش برویم باید خیلی جدی به آن نگاه کنیم، تأکید کرد: تشکیل کمیته‌های تخصصی، نظم و انسجام در برگزاری جلسات و نگاه تخصصی از ملزومات این شورا است.
استاندار همدان تصریح کرد: نباید شورای برنامه‌ریزی و توسعه تبدیل به شورای توزیع پول شود، باید بتوانیم مسائل اساسی استان را حل کنیم و رفع نیازهای مردم را اولویت خود قرار دهیم.
ملانوری شمسی تأکید کرد: اعتبار15 درصدی تخصیصی به استان که نامتوازن هم است، نمی‌تواند مشکلات مردم را حل کند. بیشترین تمرکز ما باید روی برنامه‌ریزی باشد که نظام مسائل استان طبق اسناد موجود نظیر سند آمایش پیش برود.
وی با بیان اینکه مسائل مهم استان بسیار است ادامه داد: محورهای مواصلاتی یکی از آن‌ها بوده و قاعدتاً سهم اعتبارات استانی برای پیش بردن آن راه‌گشا نخواهد بود و باید از اعتبارات ملی جذب کرد.
استاندار همدان سپس تصریح کرد: پنج موضوع درمان و سلامت، آموزش، امنیت، اشتغال و مسکن نیازهای اساسی همه جوامع محلی است. اگر این موارد تأمین نشود، تمام تهدیدها و آسیب‌ها در پی آن ایحاد خواهد شد.
ملانوری با بیان اینکه در بحث مهاجرت نباید فقط به فرار نخبگان توجه کنیم ادامه داد: امروز 20 میلیون نفر در حاشیه شهرها زندگی می‌کنند که عمدتا روستاییان هستند، چون شغل ندارند، نگران آموزش فرزندانشان بوده و دغدغه سلامت دارند، لذا به شهرها مراجعه می‌کنند که تبعات بسیاری دارد.
وی توضیح داد: روستاییانی مهاجرت می‌کنند که ما طی سال‌ها تلاش کرده‌ایم روستای آن‌ها دارای برق، گاز، آب، تلفن، فیبر نوری و... باشد. این روستاها خالی از سکنه مانده و امنیت غذایی، اجتماعی و نظایر آن در خطر است.
استاندار همدان با بیان اینکه نقاط خالی از سکنه موجب ناامنی می‌شود، یادآور شد: باید توجه کنیم دیدن معلول‌ها مثل طلاق، خودکشی، مشروبات الکی و... و مقابله با آن‌ها راه چاره نیست باید علت را دید، چراکه مبارزه با معلول مشکلات را حل نخواهد کرد.
ملانوری با تاکید بر تقویت زیرساخت‌ها افزود: راه، راه‌آهن، فرودگاه، بهداشت، آموزش (مدارس و آموزش عالی) و... مهم است و باید توان خود را برای ارتقا و توسعه این بخش صرف کنیم‌.
وی با اشاره به اینکه در استان چند محور اشتغال داریم؛ متذکر شد: کشاورزی‌، معادن، صنایع و گردشگری داشته‌های این استان هستند، صنعت گردشگری نیازها را رفع کرده و بخشی از تهدیدات را مدیریت می‌کند. آن هم بدون اینکه هزینه‌ای داشته باشد‌. چرا نباید از این ظرفیت استفاده کرده و به وضع موجود راضی شویم؟
استاندار همدان با تأکید بر اینکه زیرساخت بزرگ ریلی، جاده‌ای و هوایی از ملزومات گردشگری است، با ابراز تاسف از وضعیت روستای علیصدر، گفت: من این غار را اخیراً دیدم، تاکنون ندیده بودم، حیف و افسوس از وضعیتی که بر روستای علیصدر حاکم است، ما فقط نشسته‌ایم و از هم گلایه می‌کنیم، اما قدمی برنمی‌داریم که اثر آن در زندگی مردم مشهود باشد.
ملانوری شمسی در ادامه اظهار کرد: اسم شهر جهانی و ثبت ملی به خودی خود مهم و افتخارآفرین نیست، زمانی این عناوین مهم است که مشکل ما را حل کند و مردم از آن بهره‌مند شوند.
وی با این بیان که زمانی می‌توان گفت همدان پایتخت تاریخ و تمدن است که مردم آن به لحاظ کیفیت زندگی از سطح قابل قبولی برخوردار باشند، افزود: انگور ملایر ثبت جهانی شده اما به نام جای دیگر صادر می‌شود، کدام شهر جهانی؟ سهم ما فقط از دست‌دادن آب است و ناراحتی کشاورز؟ آیا باید به این وضع راضی شویم؟ خیر. باید این موارد را حل کنیم.
استاندار همدان با ابراز نارضایتی از وضعیت فرآوری، برندسازی و بسته‌بندی در محصولات تولیدی همدان به ویژه عدم برند داشتن سفال لالجین و پوشاک کردآباد بر حفظ سرمایه‌های استان در بخش‌های مختلف تأکید کرد.
ملانوری با اشاره به اینکه اقتصاد فعال و پویا نیازمند واردات و صادرات است گفت: باید مدیران زمینه مبادلات را فراهم کنند. نمی‌توان دست روی دست گذاشت و به اندک صادرات دل‌خوش کرد. کاری که در تمام کشورهای پیشرفته دنیا اتفاق می‌افتد و فقط به صادرات اندک کفایت نمی‌کنند.
وی با اشاره به ضرورت توجه به ارزشمندی خاک نیز گفت: مدیریت خاک در کنار مدیریت آب باید مورد توجه قرار گیرد، کشاورز باید بداند ارزش خاکی که به محصول می‌چسبد از آن محصول بیشتر است. 90.7 درصد آب صرف کشاورزی شده و کمتر از دو درصد در بخش شرب مصرف می‌شود. باید آورده هم به این میزان بوده و در بخش کشاورزی اصلاحات جدی انجام شود.
استاندار همدان خطاب به مدیران نیز گفت: تسلط بر قوانین و دستورالعمل‌ها، هم توسط خود شما و هم معاونان و کارشناسان‌تان از اهم موارد مدیریتی است حتی شده پول بدهید مشاوره بگیرید تا به قوانین تولید ثروت، اشراف یافته و بر فرصت‌ها واقف شوید، این کار را بکنید.
مدیر ارشد استان خواستار ارسال اطلاعات کسب رتبه‌های یک تا سه و عالی در سطح کشور توسط دستگاه‌ها به دبیرخانه شد و گفت: با این بخش کار داریم. مدیران به تفکیک موضوع رتبه‌ها را لیست کرده و در نخستین فرصت به دبیرخانه شورای برنامه‌ریزی ارسال کنند.
وی با ابراز خرسندی از افتتاح دفتر ایمیدرو منطقه غرب کشور در استان نیز گفت: باید با جدیت مطالعات انجام و گزارش‌ها توسط بخش‌های ذی‌ربط ارسال شود.
استاندار همدان با اشاره به راه‌اندازی مرکز مطالعات تمدن غرب کشور و برگزاری همایش بین‌المللی هگمتانه به دستور وزیر میراث فرهنگی نیز گفت: سرمایه‌گذاری از مهمترین اقدامات ما در این دوره است تمام دستگاه‌ها کمک کنند و فرصت‌های سرمایه‌گذاری را نقطه به نقطه احصا کنند تا در یک همایش بین‌المللی معرفی شود و سود آن به استان برسد.
ملانوری سپس به ارزیابی خود از مدیران استان پرداخت و گفت: دریافته‌ام قدرت ریسک‌پذیری مدیران استان پایین است، اگر دستگاه‌های نظارتی دلیل این کم‌تحرکی است باید بگویم این دستگاه‌ها نه‌تنها مانع نیستند که همراهی هم می‌کنند، لذا خطر کنید و پای کار باشید.
وی ادامه داد: مورد دوم راضی بودن مدیران به وضع موجود بوده که این نگاه خیلی خطرناک است. بدتر اینکه مردم هم به این وضعیت راضی‌ هستند که این خیلی خطرناک‌تر است، باید فضا را بشکنیم تا یک مطالبه عمومی و تحول در استان شکل بگیرد.
استاندار همدان در خاتمه ضمن اشاره به اینکه باید تلاش همه تبدیل استان به یک کارگاه عملیاتی باشد، بر لزوم حمایت دستگاه‌های اجرایی از جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان و انجام سرشماری دقیق نفوس و مسکن نیز تأکید کرده و سخنانش را به پایان برد.
**توزیع عادلانه بودجه موجب رضایت مردم خواهد شد
نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: درخصوص بودجه‌ای که در ردیف اعتبارات استان باید توزیع شود همه صحبت‌ها این است که عادلانه و منطقی باشد تا موجب رضایت مردم و مجمع نمایندگان باشد.
اکبر رنجبرزاده تصریح کرد: جابجایی اعتبارات ناعادلانه بوده و هیچ‌کس به انجام چنین کاری رضایت ندارد. لذا باید هر شهرستان و بخش متناسب با اقتضائات موجود، اعتبار دریافت کند.
وی با تأکید بر اینکه برخی اعتبارات باید در نقاط آسیب‌زا توزیع شود نه جایی که معدن و کارخانه‌ ندارد، متذکر شد: همدان جزو استان‌های سردسیر بوده و اعتبارات باید زودتر تخصیص پیدا کند.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه، افزود: در خصوص بودجه سال 1404، هر پیشنهادی به نفع استان است تا هفته آینده مطرح کنید تا از طریق کمیسیون‌های تخصصی پیگیری کنیم چراکه این ارقام قابل تغییر است.
رنجبرزاده این را هم بیان کرد که تغییرات ارز در بودجه آتی حتمی است و مدیران و مسئولان آثار آن را باید از اکنون دیده و پیش‌بینی کنند تا آمادگی لازم را داشته باشند.
وی در پایان یادآور شد: استان همدان استان ویژه‌ای بوده و کسی باور نمی‌کند کم‌برخوردار است. لذا باید به سطح پیشتاز برسد که جز با تعامل شایسته ممکن نیست.
**باید مشکل مسکن مردم را با اعطای زمین رایگان حل کنیم
حمیدرضا حاجی‌بابایی نیز با ابراز خرسندی از اینکه با همکاری دولت و مجلس کلیات بودجه تصویب شد، عنوان کرد: علیرغم اینکه گفته می‌شود بودجه دولت، این بودجه متعلق به مردم بوده و تأثیر مستقیم روی زندگی مردم دارد.
وی سپس خاطرنشان کرد: در طول دو سال گذشته در افزایش اعتبارات هزینه‌ای رتبه اول را در کشور داشته‌ایم، اما در بخش اعتبارات عمرانی وضعیت خوبی نداریم.
نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی گفت: سهم بیشتر بودجه استان‌های لرستان، ایلام و کردستان نسبت به همدان به این دلیل است که نفت دارند لذا از سه درصد بودجه نفت یک درصد سهم داشته و چون جزو استان‌های محروم هستند بودجه محرومیت را هم دریافت می‌کنند این موارد را ما نداریم.
حاجی‌بابایی ادامه داد: باید تلاش کنیم ادارات ترمیم و نیروهای لازم جذب شود تا این‌گونه اعتبارات جاری که متعلق به پرداخت حقوق است افزایش پیدا کند.
وی با این بیان که 500 میلیارد تومان پول به استان داده‌اند که باید بین 9 شهرستان توزیع شود، خاطرنشان کرد: خوشبختانه ما در برخی بخش‌ها افزایش بودجه بسیار خوبی داشته‌ایم به‌طوری‌که بودجه دانشگاه بوعلی در دو سال سه برابر شده است.
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه تلاش مجمع نمایندگان برای استان است، ابراز کرد: راه‌آهن همدان- ملایر 500 میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل نیاز دارد که یک ریال از آن بودجه استان را نیاز ندارد و از بخش ملی تخصیص خواهد یافت.
حاجی‌بابایی ادامه داد: راه‌‌آهن همدان- زنجان دو هزار میلیارد تومان، ایستگاه فامنین به 500 میلیارد تومان، تکمیل موزه منطقه‌ای 200 میلیارد تومان، موزه‌ هنرهای معاصر 100 میلیارد تومان نیاز دارند و منطقه ویژه اقتصادی نیز با مختصات خود معطل بودجه بالایی است که یک ریال از بودجه استان صرف آن‌ها نشده و از بخش ملی وارد استان خواهد شد.
وی در ادامه با بیان اینکه پتروشیمی هگمتانه نیز باید تعیین تکلیف شده، اظهار کرد: خوراک پتروشیمی باید از مارون و الوند گرفته شود که ما با التماس این خوراک را می‌گیریم، اما آن‌ها محصول تولیدشده را با دلار 60 تومان می‌فروشند. هر وقت هم خوراک نمی‌دهیم حقوق کارگران را نمی‌دهند. تا کی باید این سرمایه‌گذار را در استان تحمل کنیم؟
نایب‌رئیس اول مجلس شورای اسلامی مطرح کرد: هفته آینده کلنگ شهرک تره‌بار را می‌زنیم که 10 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری با کمک مردم و بخش خصوصی صرف آن شده، یعنی اعتبار دولتی دریافت نکرده که جای خرسندی دارد.
حاجی‌بابایی با تأکید بر اینکه طرح جامع شهر همدان باید هر چه زودتر آماده شود تا مشکل مسکن حل شود، تصریح کرد: باید مشکل مسکن مردم را حل و با زمین رایگان دغدغه آن‌ها را رفع کنیم. وزارتخانه قول مساعد داده و نمایندگان به‌جد پیگیر موضوع هستند.
*استقرار نماینده ایران‌ایر در فرودگاه همدان
وی با این بیان که به‌زودی فرودگاه همدان را فعال خواهیم دید از دستور وزیر گردشگری به ایران‌ایر برای استقرار نمایندگی در فرودگاه خبر داد و افزود: رایزنی‌ها با کاسپین نیز ادامه دارد. ضمن اینکه ما از رسانه‌ها می‌خواهیم این موضوع را با جدیت پیگیری کنند.
نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس دانشگاه علوم پزشکی نیز گفت: بیمارستان هزار تخت‌خوابی همدان باید به‌زودی کلنگ‌زنی شود، چراکه سلامت مردم همدان را چهار بیمارستان زیر سوال برده و در شأن آن‌ها نیست.
حاجی‌بابایی در پایان سخنان خود از راه‌اندازی قطار برقی همدان- تهران و طی مسافت دو ساعته این مسیر خبر داد و گفت: قطار شهری همدان نیز در حال پیگیری بوده و با محوریت وزارت دفاع ماده 23 آن در حال آماده‌سازی است.
**سهم استان از اعتبارات ملی ناچیز است
نماینده مردم کبودراهنگ و بهار در مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: حدود دو و نیم‌درصد اعتبارات هزینه‌ای کشور از آن ما شده که موجب نارضایتی در دستگاه‌های اجرایی و کاهش بهره‌وری است. ما در این بخش در بین چهار استان غرب کشور سوم هستیم که این مساله در شأن بخش اداری و اجرایی نیست.
فتح‌الله توسلی خاطرنشان کرد: اعتبارات تملیکی استان نیز 2.3 درصد اعتبارات کشور بوده که این مقدار نیز ناچیز بوده و جایگاه سوم را بعد از کرمانشاه و ایلام داریم.
وی افزود: در بخش سرمایه استانی نیز با 2.1 درصد وضعیت خوبی نداریم و برای سال 1404 باید خود را در این بخش‌ها ارتقا دهیم.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه با اشاره به اعتبارات مصرف‌نشده، نیز بیان کرد: یک‌هزار و 200 میلیارد تومان اعتبار مصرف نشده داریم یعنی آنچه داشتیم هم نتوانستیم صرف کنیم که این مهم نیز جای تأسف دارد.
توسلی با تأکید بر اینکه باقی مانده اعتبارات توزیع‌نشده نیز باید به صورت عادلانه و در زمان خود توزیع شود‌، اظهار کرد: 364 میلیارد تومان اعتبارات توزیع نشده داریم.
وی ادامه داد: درخصوص رفع محرومیت نیز متأسفانه گلوبال در نظر گرفته شده درست نیست، برای مثال 60 میلیارد تومان برای مسکن محرومین در نظر گرفته‌شده اما توزیع شهرستانی مسکن محرومین مشخص نیست. یا مثلا 60 میلیارد تومان اعتبارات مدارس نیز همین‌گونه بوده و جزئیات آن مشخص نیست.
نماینده مردم کبودراهنگ و بهار در مجلس شورای اسلامی سپس اضافه کرد: 98 درصد درآمدهای استان از مالیات بوده و نیاز است که منابع درآمدی افزایش یابد با این وضعیت فشار روی دوش کسبه، کارمند و کارگر بوده و وضعیت خوبی را شاهد نیستیم.
توسلی با اشاره به تلاش شبانه‌روزی استاندار همدان در رفع مشکل اوقاف که سه سال در حال پیگیری بوده و کار پیش‌ نمی‌رفت، ابراز کرد: خواهش من از استاندار محترم این است همانطور که راجع به اوقاف کار را جدی و بدون وقفه پیش بردید در خصوص اعتبارات نیز کار را به همین شکل پیگیری کنید.
وی با این بیان که سهم استان از اعتبارات ملی ناچیز است و سال‌های آتی با تنش آبی مواجه خواهیم بود که از حالا باید به فکر آن باشیم، سخنان خود را به پایان برد.

شناسه خبر 88206