در شرایطی که هرکدام از ما بهنوعی دنبال رژیم گرفتن و لاغر شدن هستیم، فستفودها و غذاهای آماده در هجمهای سنگین به سلامت، روزبهروز ما را فربهتر میکنند.
بر این اساس کافی است در هرکدام از میادین اصلی شهر سری بچرخانیم تا بتوانیم چندین رستوران رنگارنگ فستفودی ببینیم که با دکوراسیونهای زیبا و تابلوهایی با تصاویر اشتهابرانگیز از فستفودها، به دنبال آن هستند انبوهی از زن و مرد و کودک و پیر و جوان را به سمت خود بکشند تا پول بدهند و فستفودهای خوشعطر و طعمی را بخورند که نهفقط به سلامتی آنها کمک نمیکند، بلکه سرشار از بیماری است.
گرایش به غذاهای فرنگی و فستفودهایی که مضرات آن خود غربیها را هم از پا درآورده، درحالی است که سفره ایرانی بهترین و سالمترین غذاها را در خود جای داده و عطر و طعم آنها در میان غذاهای ملل، زبانزد است.
* خوشمزههای خطرناک
فستفود غذایی است که بسیار سریع آماده میشود و در دنیای امروز که سرعت و تلاش حرف اول را میزند، سبب شده خانوادهها و بهویژه مادران زمان کمتری را در آشپزخانه بگذرانند و به همین دلیل با گرایش به ساندویچ یا پیتزا که ظاهر زیبا و خوشمزهای دارد، سعی میکنند همه را سیر کنند و بچهها را راضی نگه دارند؛ این درحالی است که تقریباً تمامی پزشکان و کارشناسان تغذیهای تأکید دارند نباید در مصرف فستفودها زیادهروی کرد و حتی بعضی از کارشناسان معتقدند باید دور این خوشمزههای خطرناک را خط کشید!
* سرطان در کمین فستفودخورها
غذاهای آماده یا صنعتی دارای مواد و ترکیبات نگهدارنده است و در طولانیمدت میتواند برای سلامت افراد ازجمله کودکان و زنان باردار خطرناک باشد. در غذاهای آماده تمام مواد با حرارت بالا و یکدفعه به غذا اضافه میشود و ویتامینها را از بین میبرد و همچنین میتوان گفت فستفودها ویتامین کمتری نسبت به غذاهای سنتی وخانگی دارند.
پزشکان و کارشناسان تغذیه مصرف فستفود را بهدلیل میزان افزودنیهایی که به آن اضافه میشود، سرطانزا میدانند. مصرف این نوع غذاها هرچند که افزودنیهایی طبیعی و مجاز در آن ریخته شده باشد، اما بهدلیل داشتن نمک و چربی ترانس، سبب بیماریهای قلبی و عروقی میشود و در بسیاری از موارد سرطانزا است.
* پیکرهای چاق و سلولهای گرسنه
یافتههای جدید محققان نشان میدهد افرادی که به فستفودها عادت دارند و یکی از وعدههای غذایی خود را به آن اختصاص میدهند، با چاقی و مشکلات ناشی از آن روبهرو میشوند. دریافت زیاد کالری و چربی در این افراد باعث چاقی میشود که شانس ابتلا به بیماریهای دیگر همچون دیابت و بیماریهای قلبی- عروقی، افزایش پیدا میکند. از سوی دیگر فستفودها باعث سیری کاذب در فرد میشوند و مصرف بیرویه این نوع غذاها در درازمدت بدن انسان را با اختلال در دستگاه عصبی و تنفسی مواجه میکند.
علاوهبر این موارد، مصرف فستفودها شاید شکممان را سیر کند، اما سبب سوء تغذیه میشوند؛ این نوع غذاها بهدلیل داشتن کالری زیاد، علاوهبر اینکه چاقی را در افراد تشدید میکنند، سبب سوء تغذیه نیز میشوند.
* نگاهی غیر تغذیهای به فستفود
اما فستفودها به غیر از بُعد تغذیهای، ابعاد دیگری هم دارند! نفوذ و تغییرات فرهنگی فقط از طریق رسانه، فضای مجازی، ماهواره و شبکههای اجتماعی رخ نمیدهند. در شرایطی که با وجود طیف گستردهای از غذاهای ایرانی و سنتی که عطر و طعم بینظیر آنها هر گردشگر غیر ایرانی را به وجد میآورد، رشد قارچگونه رستورانهای فستفودی حکایت از نفوذی دارد که از طریق غذا و فرهنگ تغذیه و در یک کلام مکدونالدیسم درحال رسوخ به فرهنگ و از آن مهمتر سلامت مردم کشور ما است.
* قتل پنهان با مکدونالد!
فستفودها و رستورانهای زنجیرهای فستفود مانند مکدونالد به شکلی عجیب نهفقط در کشور آمریکا، بلکه در سایر نقاط جهان و حتی در کشورهایی مانند چین گسترش یافتهاند؛ رستورانها و از آن مهمتر فرهنگ غذاییای که بیماری و عوارض گوناگون را با خود به همراه دارند. در آمریکا سالانه بیش از 300 هزار نفر بر اثر مصرف غذاهای فستفودی از دنیا میروند!
منتقدان این رستورانهای زنجیرهای معتقدند غذاهای عرضهشده در مکدونالد یکی از عوامل اصلی شیوع چاقی در میان مردم آمریکا و دیگر کشورها است. پس از بررسی ارزش غذایی محصولات مکدونالد مشخص شد که غذایی مانند بیگمک (Big Mac) یا مرغ سرخکرده، 910 کالری انرژی و 46 گرم چربی (که 13 گرم آن چربی اشباعشده است) دارد که مغایر استانداردهای غذایی است.
* هجمه با خوراکیها
در سال 2005 هزینه برخورد با چاقی و مشکلات ناشی از آن در آمریکا بالغبر 190 میلیارد دلار تخمین زده شده است. با تمام اینها، مکدونالد در تمام کشورهای دنیا شعبه دارد و در ایران هم بعد از برجام، نخستین شرکتی که خواهان فعالیت در کشورمان شد، همین رستورانهای مکدونالد بودند! آنهم در شرایطی که بسیاری از شرکتهای داروسازی یا صنایع مهم و فناورانه از ارائه خدمات به کشورمان اجتناب میورزیدند.
همین مسئله هم نشان میدهد فستفودها بهخصوص رستورانهای زنجیرهای همچون مکدونالد، فراتر از غذا هستند. خوراکیهای خوشمزهای که نهفقط به سفره ایرانی، بلکه به فرهنگ و سلامت ما هم هجوم آوردهاند.
* مریم زاهدی
شناسه خبر 89402