شهرام احمدی بهعنوان مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست استان همدان معرفی و از خدمات سیدهمریم محمدی مدیرکل پیشین، قدردانی شد.
آیین معارفه مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان روز پنجشنبه برگزار و طی آن شهرام احمدی بهعنوان مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست استان همدان معرفی و از خدمات سیدهمریم محمدی مدیرکل پیشین، قدردانی شد.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در این آیین گفت: 131 میلیارد متر مکعب بیلان منفی آب است که سالانه پنج میلیارد نیز به آن افزوده میشود.
هادی کیادلیری بیان کرد: در کشوری که 93 درصد آن خشک و نیمهخشک است و تغییر اقلیم دارد، علاوهبر بیلان منفی آب، افزایش دما که به گفته متخصصان 28 میلیارد متر مکعب تبخیر را افزایش میدهد، موجب شده توسعه به دوش کشاورزی گذاشته شود.
وی تأکید کرد: کشاورزی سنتی ایران نمیتواند بار توسعه را به دوش بکشد، بنابراین آن را به دوش محیط زیست انداخته و آب محیط زیست را مصرف و زمین منابع طبیعی و محیط زیست را تصرف میکند؛ بنابراین باید از ابتدا مسیر توسعه را صحیح انتخاب کرد.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در 16 سال اخیر سه میلیون و 600 هزار هکتار از اراضی مرتعی، جنگلی و منابع طبیعی را جهت تولید برای کشت و زارعت دادهایم و هم اینک واگذار کردن یک وجب از اراضی طبیعی برای کشاورزی کار اشتباهی است.
وی با بیان اینکه بدون گفتمان نمیشود به راه حل رسید، اظهار کرد: برای رفع اختلاف نظر دو راهکار تقابل و تعامل وجود دارد که نتیجه تقابل تخریب محیط زیست و تعامل، تعاون و همکاری است.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: جامعهای که مردم و ملت آن وفاق و همبستگی نداشته باشند، به سرانجام نمیرسد و با نگاهی به تاریخ ایران، میبینیم علت بیشتر شکستها، نبود وفاق و همبستگی بوده است.
کیادلیری ادامه داد: بدون وفاق نمیتوان به موفقیت دست یافت، چراکه وفاق نوعی همافزایی و توانمندسازی جامعه است؛ با شکلگیری هرجومرج فکری نمیشود به توفیق دست یافت.
وی گفت: تخصصگرایی یعنی توجه به علم؛ همچنین تخصص تعهد میآورد و مسئولیتپذیری با آگاهی و دانش بهدست میآید که در دنیای کنونی علم، دانش و تخصص دلیل برتری کشورها بر یکدیگر است.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: شفاف بودن یکی از خصوصیات مدیر خوب است، بنابراین مدیران اقدامات صورتگرفته و آثار آنها بر زندگی مردم و مشکلات زیستمحیطی را شفاف با مردم در میان بگذارند؛ چراکه شفافیت پاسخگویی، مسئولیتپذیری، قانونمداری و عدالت میآورد.
کیادلیری اظهار کرد: مشارکت مردمی بهعنوان نگاه ابزاری داشتن به مردم نیست، بلکه آنان باید بر تصمیمگیریها، نظارت و اجرا نیز نقش داشته باشند؛ مردم باید ابزاری برای توسعه و هدف توسعه باشند، چراکه قربانی و برده توسعه نیستند.
وی گفت: ایران از 11 بایوم (منطقه جغرافیایی) 9 بایوم را در خود جای داده و بهمثابه یک قاره است، اما بهعلت آنکه 93 درصد آن خشک و نیمهخشک بوده، بهشدت آسیبپذیر و حساس شده است.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست بدترین نوع مدیریت را فروش منابع دانست و افزود: سرمایه طبیعی شامل منابع طبیعی و خدمات طبیعت است و کشورهای عقبافتاده و درحال توسعه از اصل منابع استفاده میکنند؛ اما کشورهای توسعهیافته از خدمات طبیعت بهرهمند میشوند.
کیادلیری ابراز کرد: باید بهدرستی بر خدمات اکوسیستم ارزشگذاری شود تا دولت در محاسبات ملی آنها را محاسبه کند؛ چراکه درصورت محاسبه و گفتوگو با مسئولان با زبان اقتصاد، بهدرستی میتوان هزینه زیستمحیطی اجرای برخی طرحهای خسارتزا را محاسبه کرد.
وی اضافه کرد: اگر مردم و مسئولان بدانند خدمات طبیعت دائمالعمر بوده، متوجه میشوند که خسارت وارده هم دائمی است.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواست حین وضع قانون دقیق باشند، چراکه برخی مواقع قوانینی مصوب میشود که 500 سال مملکت را تحت تأثیر قرار میدهد.
کیادلیری ادامه داد: از نمایندگان مجلس توقع داریم حین تصویب برنامه هفتم پیشرفت کشور به بندهای قانونی توجه کنند که فصل محیط زیست و منابع طبیعی حذف نشود و به حقوق محیطبانان و اعتبارات رسیدگی شود.
وی گفت: دلیل ناکامی ما در مقابل مشکلات زیستمحیطی آن است که اقدامات پس از بروز مشکلات انجام میگیرد که بهعلت محدودیتهای محیط زیستی نمیتوان مشکلات را حل کرد، درحالی که مدیریت ما باید بر مبنای پیشگیری و پیشآگاهی باشد.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: آموزش تنها با گفتن نیست، بلکه ایجاد اشتغال است؛ مردم فقیر طبیعت را تحت تأثیر قرار داده و ثروتمندان به دست افراد فقیر طبیعت را تخریب میکنند.
* حاجیبابایی: محیط زیست را نباید یک مسئله فرعی قلمداد کرد
نایبرئیس اول و نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: محیط زیست را نباید یک مسئله فرعی قلمداد کرد، بلکه این حوزه یک اصل بسیار مهم محسوب میشود که توسعه پایدار بدون توجه به آن ممکن نیست.
حمیدرضا حاجیبابایی افزود: ما در مجلس شورای اسلامی همواره حامی محیط زیست و دغدغهمند آن بودهایم، چراکه این حوزه برای کشور یک اصل مهم بهشمار میرود.
وی اظهار کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست استان باید برای پیشبرد کارها ضمن اجرای قوانین و مقررات، با مدیریت ارشد اجرایی استان هماهنگ و همراه باشد.
نماینده همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی گفت: همدان در ریل توسعه قرار دارد و تمامی دستگاههای اجرایی باید در این مسیر حرکت کنند.
حاجیبابایی در ادامه با بیان اینکه وجود استاندار و مدیران اجرایی قوی در دولت به سود استانها است، افزود: کمک به مدیریت استان در جهت پیشبرد اهداف دولت و نظام و رفع نقاط ضعف و مشکلات را یک وظیفه میدانم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه به هیچ عنوان به معرفی مدیران دستگاهها و مسئله جابهجایی آنها ورود نمیکنم مگر اینکه یک موضوع حساس و خاص ایجاد شود، ابراز کرد: برخی اگر پست نگیرند، آن را به بنده نسبت میدهند! بنابراین اگر چیزی علیه من گفتند، بررسی کنید تا متوجه شوید از من کاری خواستهاند که اجابت نشده است.
حاجیبابایی با بیان اینکه برای خدمت به مردم و استان از هیچ کاری فروگذار نیستم، اظهار کرد: زیر بار رانت و سوء استفاده هیچکس و هیچ جریانی هم نمیروم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان نیز اظهار کرد: ضمن حفظ محیط زیست باید کمک کنیم تا واحدهای اقتصادی استان کارهای خود را با اطمینان خاطر پیش ببرند.
سیدمجتبی حسینی با بیان اینکه در اصل 50 قانون اساسی بر موضوع محیط زیست بهعنوان اصل همگانی تأکید شده و زیست بوم ما وابسته به محیط زیست است، گفت: با برنامهریزی و ارائه راهکارهای مناسب، باید آسیبهای مربوط به محیط زیست را مدیریت کرد.
وی با تأکید بر اینکه مدیرکل حفاظت محیط زیست باید کمک کند تا ضمن تعامل با یکدیگر به توسعه اقتصادی استان کمک کنیم، تصریح کرد: مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست استان همدان مدافع حقوق محیط زیست بودند و نقش خود را حرفهای و بهدرستی پیش بردند؛ هرچند حفظ محیط زیست رسالت این مجموعه و تکلیف همگانی است، اما در اصل باید توسعه اقتصادی با حفظ محیط زیست همراه باشد.
حسینی با بیان اینکه در برنامه هفتم توسعه کشور رشد هشت درصدی اقتصاد مد نظر است، اظهار کرد: انتظار میرود مدیر جدید با نگاه محیط زیستی اقتصاد استان را پیش ببرد.
مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست استان همدان نیز در این مراسم اظهار کرد: در طول حدود سه سال مسئولیتم در برابر محیط زیست همدان، مردانه پای آن ایستادم، هرگز برای مدیریت و تداوم تکیه بر میز، مماشات نکردم.
سیدهمریم محمدی با بیان اینکه یکی از اتفاقات مبارک در این دوره دریافت حق وتو در مسائل زیرساختی و زیربنایی در جلسات با حمایت استاندار بود، گفت: سال 70 مکانیابی نیروگاه مفتح و استقرار آن در کبودراهنگ اشتباه بود که این مکانیابی اشتباه در لایههای بالا برای ما تورم داشت.
مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست استان همدان نیز با بیان اینکه این استان مهد تاریخ و تمدن است، افزود: همدان جزء استانهای سرآمد در تاریخ، فرهنگ، تمدن، اقتصادی و کشاورزی است؛ علاوهبر این، ظرفیتهای زیستمحیطی فراوانی دارد.
شهرام احمدی با بیان اینکه زمان مدیریت بسیار کوتاه و زودگذر است بنابراین برای استفاده بهینه از فرصتی که در اختیار ما قرار گرفته باید برنامهریزی کرد، گفت: میتوان در برنامهریزی از توان، تفکر و ایده فعالان و دوستداران محیط زیست بهره گرفت تا با برنامهای قوی و منسجم پیش برویم.
وی اضافه کرد: این استان دارای تنوع زیستی است که باید برای حراست و حفاظت از آن تلاش شود؛ همچنین برای رفع چالشهای زیستمحیطی باید به این سمت رفت که کارها و طرحها با سند آمایش سرزمین مطابقت داشته باشند.
مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست استان همدان دیگر برنامههای خود را ارتقای حراست فیزیکی از اکوسیستمها و ارتقای جایگاه و شأن محیط زیست دانست و افزود: محیط زیست یک دستگاه نظارتی است که باید شأن و جایگاه نظارتی آن تقویت شود.
احمدی ادامه داد: بسیاری از وقتها قوانین درباره محیط زیست سکوت کردهاند، درحالی که باید این مجموعه را فرابخشی دید؛ چراکه نگاه جزیرهای به محیط زیست نتیجه مطلوب ندارد، بلکه باید دنبال توسعه و بهرهبرداری خردمندانه از محیط زیست بود.
شناسه خبر 89821