لذت یک مسافرت خاطرهانگیز با کمترین هزینه همراه با تجربه زندگی روستایی و آشنایی با گویشها، غذاها، آداب و سنن محلی را میتوان در اقامتگاهها و خانههای بومگردی استان کردستان یافت، خانههایی که زندگی در آنها جریان دارد.
این روزها و با توجه به شلوغی و هیاهوی شهرها، زندگی در یک محیط بکر روستایی حتی برای مدتی بسیار کوتاه چند ساعته یا چند روزه خواهان زیادی پیدا کرده است و در این میان خانههایی ساده اما پر از حس و حال خوب در دل روستاها این زمینه را برای افراد علاقهمند به زندگی روستایی فراهم کرده است.
اگر شبی را در اقامتگاههای بومگردی بمانید، صبح با صدای خروس از خواب بیدار میشوید و عطر نان محلی روحتان را نوازش میدهد و آنجاست که متوجه میشوید، زندگی زیباییهایی هم دارد و فقط دویدنهای روزانه در میان دود و دم ماشینها و آلودگیهای محیط شهری نیست.
بومگردی شکل جدیدی از صنعت گردشگری است که در کشور رواج پیدا کرده است و بر اساس آن افراد در مسافرتهای خود به جای حضور در هتلها به روستاهای بکر با طبیعت زیبا میروند، تا چند روز یا ساعاتی را به دور از هیاهوی زندگی شهرنشینی در آرامش سپری کنند.
اجرای طرحهای بومگردی و ایجاد اقامتگاهها در دل روستا، علاوه بر معرفی ظرفیت روستایی، زمینه آشنایی با ظرفیتهای گردشگری استان و همچنین توسعه اشتغال و اقتصاد در این مناطق را فراهم میکند.
مسافران و گردشگران با اقامت در این خانههای بومگردی نهتنها متحمل هزینههای سنگین برای اسکان خود نمیشوند بلکه میتوانند طعم و لذت یک زندگی ساده روستایی در طبیعتی بکر و با صفا را نیز بچشند.
کردستان یکی از استانهای با طبیعت بکر و زیبا و روستاهای بینظیر است که ظرفیت مناسبی برای ایجاد این اقامتگاهها و خانههای بومگردی بوده و در حال حاضر 56 اقامتگاه در روستاهای مختلف استان فعال است.
نخستین اقامتگاه بومگردی استان در سال 1396 در روستای دولاب از توابع شهرستان سنندج راهاندازی شد و روستاهای گلین، آویهنگ، پالنگان، قصلان، صلواتآباد، نوره، دولاب، توریور، هشمیز و بلبر از جمله روستاهایی هستند که خانههای بومگردی در آنها ایجاد شده است و در طول سال میزبان مسافران پذیرای گردشگران زیادی هستند.
ایجاد اقامتگاههای بومگردی در روستاها به نوعی است که افراد روستا و یا کسانی که متقاضی سرمایهگذاری هستند درخواست خود را مطرح کرده و پس از طی کردن مراحل مختلف در میراث فرهنگی وارد بحث موافقت اصولی شده تا در مدت 6 ماه تا یکسال پروانه بهرهبرداری بگیرند.
*توسعه اقتصاد روستایی در اقامتگاههای بومگردی
مدیرجامعه اقامتگاههای بومگردی استان کردستان معتقد است: اقامتگاههای بومگردی صرفا یک مکان برای اسکان مسافر و گردشگر نیست و از طریق این اقامتگاهها میتوان ظرفیتهای روستا در زمینههای مختلف صنایع دستی، غذاهای محلی و سبک زندگی روستانشینان را نیز معرفی کرد.
مسعود رمضانی با بیان اینکه خانههای بومگردی نقش مهمی در توسعه مناطق روستایی دارند، اظهار کرد: آشنایی با آداب و رسوم منطقه، گسترش مشاغل در روستاها، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها ازجمله مزایای ایجاد اقامتگاههای بومگردی است.
وی با اشاره به اینکه هر اقامتگاه بومگردی برای سه نفر بهصورت مستقیم و حدود پنج نفر بصورت غیرمستقیم شغل ایجاد میکند، گفت: مسافران گردشگران در مدت اقامت خود در این خانهها میتوانند زندگی روستایی را لمس کرده و با فرهنگ و آداب مردم استان بیشتر آشنا شوند.
مدیرجامعه اقامتگاههای بومگردی استان کردستان یادآور شد: در حال حاضر 56 اقامتگاه بومگردی فعال و دارای مجوز در روستاهای استان وجود دارد و تعدادی دیگر نیز معرفی شده اند و که با طی کردن مراحل مختلف مجوز فعالیت دریافت خواهند کرد.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه بومگردی باعث ایجاد اشتغال در روستاها شده و از مهاجرت مردم روستا بهویژه جوانان به شهرها تا حدود زیادی میتواند جلوگیری کند، بنابراین مدیران استانی نگاه مثبتی به ایجاد اقامتگاههای بومگردی دارند.
*استقبال از ورود سرمایهگذاران به بخش بومگردی
معاون گردشگری و سرمایهگذاری میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان نیز با بیان اینکه از ورود و حضور سرمایهگذاران بومی و محلی در بخش بومگردی استقبال میشود، گفت: با توجه به فراهم بودن ظرفیتهای بیشمار فرهنگی و طبیعی و همچنین فراوانی روستاهای گردشگری در استان و بهمنظور حمایت از بومگردی و تجهیز و بازسازی این اقامتگاهها، تسهیلات بانکی با بهره کم در اختیار متقاضیان قرار میگیرد.
آرمان وطندوست با بیان اینکه اقامتگاههای بومگردی، محلی برای معرفی آداب و رسوم مناطق مختلف استان هستند، اظهار کرد: اقامتگاههای بومگردی امروزه بهعنوان یک جاذبه برای ماندگاری مسافر و گردشگر در مناطق هدف گردشگری محسوب میشود.
وی این ظرفیت را در استان بهواسطه جاذبه و ظرفیت فراوان در زمینه گردشگری کمنظیر دانست و افزود: اقامتگاههای بومگردی فرصتی مناسب است تا ضمن توسعه گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبههای توریستی، حس زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند.
معاون گردشگری و سرمایهگذاری میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان با تاکید بر اینکه اقامتگاههای بومگردی باید محلی برای معرفی آداب و رسوم در هر منطقه از استان باشند، ادامه داد: بومگردی فقط اسکان گردشگر در خانههای روستایی نیست، بلکه باید مدیران و ساکنان آن منطقه بدانند که چگونه گردشگران داخلی و خارجی را برای سفر به روستاها ترغیب کنند.
وطندوست یادآور شد: باید شرایطی برای گردشگران بهوجود آید که در کنار اقامت، از نمادهای فرهنگی و طبیعی منطقه بازدید کرده و از نزدیک تجربه یک زندگی روستایی را داشته باشند.
وی با بیان اینکه پیگیر مشکلات اقامتگاهها هستیم، یادآور شد: انتخاب مدیرعامل و اعضای جامعه اقامتگاههای بومگردی استان گامی مهم در راستای ساماندهی، پیگیری خواستهها، رفع مشکلات و انجام دیگر امور مربوط به این بخش در سطح استان است.
تاکنون دو هزار اثر شامل آثار تاریخی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول (بناها، محوطه و تپهها)، قنات و مکانهای طبیعی در استان کردستان شناسایی شده که از این تعداد 950 اثر آن به ثبت ملی رسیده است.
شناسه خبر 90006