استاندار همدان با تأکید بر لزوم برگزاری دورههای آموزشی برای واحدهای صنفی به ویژه برای آشنایی با قوانین اختصاصی این عرصه،آشنایی با فناوریهای نو و کسبوکارهای جدید را روی دیگر سکه آموزش خواند.
حمید ملانوری شمسی در نشست هماندیشی و صمیمی با رؤسای اتاقهای اصناف و اتحادیههای صنفی و بازاریان که روز گذشته در سالن همایش شهدای استانداری برگزار شد، گفت: آموزش و فراگیری قوانین بیمهای و مالیاتی و یادگیری قواعد فضاهای نوین کسب و کار امروز برای بازاریان یک ضرورت است.
وی با بیان اینکه پیامبر خدا (ص) کاسب را حبیب خدا خوانده، چون او اهل کار و تلاش، رزق و روزی حلال و تامینکننده مایحتاج مردم است افزود: بازاریان با گذراندن دورههای مکاسب در گذشته و فقهخوانی در زمان کنونی حقیقتا دوست خدا هستند.
نماینده عالی دولت در استان با اشاره به جایگاه کاسب در متون دینی از مجاهد فی سبیل الله بودن تا حبیب خدا و رسول خدا بودن، اظهار کرد: یکی از حلقههای اتصال نظام حکمرانی و مردم بازاریان هستند که پاسخگوی همه نیازهای مردم بوده و نقش بیبدیلی در این میان دارند.
ملانوری شمسی بازار را یک نهاد مدنی و سازمان اقتصادی مهم خواند و افزود: بازاریان در نظام دینی، فرهنگی و اقتصادی جایگاه ویژهای داشته و یک ارگان بزرگ سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی بوده و در ابعاد مختلف توسعه نقش مؤثری دارند.
وی با این بیان اینکه بازار در تعیین معادلات سیاسی و اجتماعی نقش تعیینکنندهای داشته به شکلگیری انقلاب و دفاع مقدس اشاره کرد و متذکر شد: در طول این سالها بازاریان هیچگاه از مردم جدا نبوده بلکه همواره نقش اثرگذاری داشتهاند که اهمیت این نهاد بزرگ را نشان میدهد.
استاندار همدان تصریح کرد: امروز فضای اقتصادی ملتهب است و این به دلیل مانیفستی است که ما بر اساس اصول خود ایجاد کردهایم؛ دشمنان ما نیز با تحریم فضا را بر ما تنگ کردهاند و کار سخت است اما این مهم است که در این فضای تحمیلی و تحریمی در بازار و خدمات رونق و نشاط ببینیم.
ملانوری شمسی از قول پیگیری تأسیس شهرک صنفی، مالیات و شورای گفتگو خبر داد و اعلام کرد: ما حتما در بحث مالیات به شما کمک خواهیم کرد تا در کنار رونق اقتصادی فشار روی دوش عدهای خاص نباشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه با سرمایهگذاری بخش خصوصی در حوزه تسهیلات نیز به شما کمک خواهیم کرد افزود: با راهاندازی ستاد توسعه و تدوین نقشه جامع که ابتکار استان بوده نیز شاهد اقبال به سرمایهگذاری هستیم که از این طریق و با بالا رفتن میزان منابع بانکی در استان حتما رونق بازار را در نظر خواهیم گرفت.
مقامعالی دولت در استان سپس با تأکید بر لزوم برگزاری دورههای آموزشی برای واحدهای صنفی و متولیان بازار، اعلام کرد: آشنایی با قوانین و مقررات بانکی، بیمهای، مالیاتی و کسبو کار لازمه انجام کار اقتصادی است و بسیاری از اوقات ناآگاهی باعث ایجاد مشکلات مالیاتی میشود.
ملانوری شمسی آشنایی با فناوریهای نو و کسبوکارهای جدید را روی دیگر سکه آموزش خواند و تشریح کرد: امروز اگر کسبه با هوش مصنوعی، فضای دیجیتال، متاورس و... آشنا نباشند از ایجاد زنجیره ارزش، تربیت نسل آگاه و رسیدن به بازار جهانی جا میمانند و نمیتوانند نقشآفرینی کنند.
وی سپس با تاکید بر اینکه ما امروز "نشد، نمیشود، نداریم، نمیگذارند" را باید به "ما میتوانیم و میشود" کرده و از ظرفیت مردم استفاده کنیم افزود: گفتمان دولت نیز تعامل و وفاق است همان چیزی که ما با قوت در استان دنبال میکنیم.
استاندار همدان با اشاره به اینکه امروز تسریع در شناسایی ظرفیتهای استان، معرفی استان به کشور، منطقه و جهان و جذب سرمایهگذار بخش خصوصی و شکستن بروکراسی اداری سه اولویت مهم ما است، متذکر شد: استان همدان ظرفیتهای بزرگی در بخش منطقهای و راهبردی دارد، رویکرد ما هم ایجاد دولت محلی با اتکا برداشتههای استان از لالجین و غارعلیصدر گرفته تا سیر و سیبزمینی و مبل و منبت است، امروز در استان زنجیره ارزش ایجاد نشده لذا باید جذابیت ایجاد کنیم تا جوانان تحصیلکرده با میل و رغبت علم و دانش خود را در خدمت تولید و اشتغال قرار داده، به این سمت آمده و نقشآفرینی کنند.
ملانوریشمسی نخبهگرایی به ویژه در میان بانوان و جوانان را رویکرد وفاق در استان خواند و گفت: بنده ایمان و اطمینان دارم با همراهی و تعامل و البته صبوری دوره خوبی را تجربه کرده و شاهد تحول خواهیم بود تا یک استان در تراز مردم استان همدان داشته باشیم.
*در تنظیم نرخنامه نقش مردم و اصناف را توأمان ببینید
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان نیز در این جلسه بیان کرد: اصناف به عنوان بزرگترین نهاد مدنی و تشکل اقتصادی در کشور، سهم 25 درصدی در تولید ناخالص ملی داشته و 48 درصد از اشتغال را به خود اختصاص دادهاند.
سید مجتبی حسینی خاطرنشان کرد: 30 هزار واحد صنفی در قالب 49 اتحادیه مرکز استان در محاسبات اقتصادی و مراسمات ملی و مذهبی نقشآفرین بوده و همواره در حوادث غیرمترقبه ایفای نقش کردهاند که قابل تقدیر است.
وی با این بیان که نشست فعلی در راستای ارتقای کیفیت خدمات و اقدامات دولت و نظام است، تصریح کرد: توسعه فضای مجازی و رسوخ فناوری در امور زندگی ما را ملزم به تغییرات اساسی در پیشبرد کارها کرده که اصناف نیز از این قاعده مستثنا نیستند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان ادامه داد: امروز نیاز است اصناف از ساختار سنتی در فروش و بازاریابی به سمت هوشمندسازی و استفاده از فناوری حرکت کنند تا حذف نشوند.
حسینی گفت: در شرایط سخت اقتصادی که همه به آن اشراف داریم اصناف مثل همیشه پای کار نظام، دولتها و مردم بودهاند، تقاضا دارم باز هم پای کار باشید تا مردم با طیب خاطر خرید کنند.
وی با تأکید بر اینکه ثبات و آرامش بازار، تأمین به موقع کالا و رعایت انصاف سبب آسایش مردم میشود، خطاب به اتحادیههای صنفی گفت: در مصوبات ستاد تنظیم بازار کشور، بحث نظارت، به اتحادیهها واگذار شده است، بنده میخواهم نظارت مستقیم و دقیق بر بازار و صنوف ذیل خود را مد نظر قرار دهید و در این امر کوشا باشید.
این مقام مسئول اضافه کرد: البته نظارت فقط منحصر به کالا نبوده، بلکه در خدمات نیز به دلیل سهم 50 درصدی خانوارها از آن مهم و تعیینکننده است.
حسینی با این بیان اینکه از کمیسیون نظارت تقاضا دارم که در تنظیم نرخنامه نقش اصلی خود را به درستی ایفا کرده و حق طرفین را رعایت کنند تا مورد رضایت مردم و اصناف باشد، سخنان خود را به پایان برد.
*باید خود را با سونامی تغییر تطبیق دهیم
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان نیز گفت: اگر میخواهید بازار به وظیفه خود برسد باید کار به خود بازاریان سپرده شود تا اعمال سلیقه روی امور تأثیر نگذارد.
احمد شانیان سپس خاطرنشان کرد: رصدهای مالیات و تعزیرات برای پشتوانههای مالی پیگیری میشود تا زمینهسازی برای درآمد اصناف باشد.
وی بیان کرد: تسهیلات طبق پیشنهاد استان بوده و سهمی از تبصره 18 (به میزان 10 درصد) به صنوف تولیدی و دارای اولویت سپرده میشود. ضمن اینکه بیشتر تسهیلات برای صنوف تولیدی- تورزیعی بوده که باید اصلاح شود.
رئیس سازمان صمت استان با بیان اینکه مدیران استان در حوزه اصناف پاسخگو بوده و با بازار مرتبط هستند، اعلام کرد: البته این بخش نیاز به تقویت دارد تا خط مقدم جبهه اقتصادی را یاری کنیم.
شانیان گفت: اتفاق خوبی که در بخش شرکت شهرکها برای خارج کردن صنوف از داخل شهر رخ داده نیز قابل توجه بوده و در بخش فعالان کیف و کفش، لوازم صوتی- تصویری و... نیز برنامه داریم. البته تقاضا برای قیمت زمین است که با توجه به پتانسیل بخش چاپ همدان و ظرفیتی که در واحدها وجود دارد، هرجا نیاز بود کمک میکنیم.
وی سپس با اشاره به نزدیکی به بازار شب عید و ماه رمضان عنوان کرد: در این ایام هوای مردم را داشته باشید و کمک کنید تا مشکلی پیش نیاید.
رئیس سازمان صمت استان به این هم اشاره کرد که مشکلات شهرک بنکداران که مربوط به عمدهفروشان است را به شورای ترافیک و میراث فرهنگی منتقل میکنیم اگرچه این امر مستلزم همکاری بازاریان است.
شانیان با این بیان که کسب و کارهای نوین در حال گسترش هستند اما از سوی دیگر بازار ما به سمت عمدهفروشی میرود و این امر نشان میدهد با وجود از بین رفتن شغلهای قدیم مشاغل جدید بیشتری به وجود میآید که خود را باید با سونامی تغییر تطبیق دهیم، سخنان خود را به پایان برد.
*جرایم اصناف به خزانه واریز میشود
مدیرکل تعزیرات حکومتی همدان نیز در این جلسه اصناف را یار و یاور انقلاب خواند و گفت: سازمان تعزیرات حکومتی همواره در کنار واحدهای تولیدی و اصناف بوده و به عنوان رکن قضایی ستاد تنظیم بازار ایفای نقش و وظیفه میکند.
مرضیه یونسی با اشاره به تجربه 25 ساله خود در تعزیرات حکومتی، خودکنترلی را اصلیترین راه برای کاهش جرائم در بازار خواند و افزود: در این صورت کمترین پرونده وارد تعزیرات میشود، ضمن اینکه ما علاقهای به پروندهسازی نداریم اما اگر برخی بخواهند امنیت بازار را به هم بریزند حتما با آنها برخورد خواهیم کرد.
وی اضافه کرد: رسیدگی به شکایتهای مردمی وظیفه دیگر ماست و گاهی نه خود ما بلکه مردم گزارشهایی اعلام میکنند که پرونده طبق آن اسناد و مدارک تشکیل میشود.
این مقام مسئول در خاتمه با اشاره به گلایه اصناف از واریز نکردن جرایم به حساب آنها، نیز گفت: نص صریح قانون میگوید جرایم وصولی تعزیرات به خزانه واریز شود، یعنی دست خود ما هم نیست و این موضوع بارها به نمایندگان مجلس و متولیان امر اعلام شده اما اتفاقی رخ نداده. لذا در این بخش نیز باید موضوع کشوری ابلاغ و اصلاح شود.
*شهرداری حکم تخریب اتاق اصناف را داده است
رئیس اتاق اصناف همدان نیز با بیان اینکه اصناف بزرگترین جامعه اقتصادی هستند، متذکر شد: اصناف 419 شهید دارای پروانه کسب در زمان جنگ تقدیم انقلاب کردهاند که این آبرو و افتخاری بزرگ برای ما بوده و هست.
مهران حسننژاد اظهار کرد: مردم همدان و بازاریان همواره در امور خیر پیشرو بوده و بلا از این سرزمین دور باد اما هر وقت کشور دچار مشکل شده بازاریان دوشادوش مردم پیش قدم شده و خدمترسانی کردهاند، مثل زلزله سرپلذهاب و کمک به خانوادههای کمبضاعت که خوش درخشیدند.
وی سپس با تأکید بر اینکه کمکهای جهادی و بسیجی اصناف در روستاها با خدمات پزشکی، دامپزشکی، کیف و کفش و لوازمالتحریر و... نیز سرآمد است، مطرح کرد: اخیراً به کمک اصناف 500 میلیون تومان، خدمات بدون چشمداشت به یک روستا شده که برگ زرینی در افتخارات اصناف است.
رئیس اتاق اصناف همدان ادامه داد: بنده به جهت کمک بازاریان همدان به جبهه مقاومت هم سرم را بالا میگیرم که درخشان عمل کردند، ضمن اینکه اصناف پس از آتشسوزی حسینیه ارشاد نیز در دو شب تمام شیشههای آن کوچه را تهیه و آماده کردند.
حسننژاد در ادامه با بیان اینکه بازار دچار یک تنش است و برای اینکه اوضاع بدتر نشود باید حرف بازاریان را بشنوید، تصریح کرد: نیاز است شهرداری، تعزیرات و مالیات فشارشان را کم کنند.
وی با ابراز گلایه از محل اتاق اصناف که یک ساختمان در آرامگاه بوعلی دارد، توضیح داد: این محل نه یک سالن همایش در خور دارد و نه جای پارک مناسب! اخیراً هم شهرداری حکم تخریب ساختمان را صادر کرده که خواسته ما یک زمین برای اصناف است که بتوانیم یک ساختمان مناسب بسازیم.
این مسئول در خاتمه استاندار همدان را دعوت به بازدید از بازار و اتاق اصناف کرد و سخنانش را به اتمام رساند.
*بیاعتمادی مردم بزرگترین آسیب کاسبی است
رئیس اتاق اصناف اسدآباد نیز در این نشست با اشاره به عدم اجرای قانون مالیاتهای مستقیم که باعث تضعیف اتاق اصناف شده، گفت: اغلب شهرستانها و شهرستان اسدآباد مشکل ساختمان اداری دارند.
رسول قنبری سپس اظهار کرد: در بخش نان نیز به اقتصاد نانوا توجه نشده، یعنی هم نانوا دیدهنشده، هم مردم نسبت به کیفیت نان معترض هستند و مادامی که قیمت آزادسازی نشود این مشکل ادامه خواهد داشت.
وی در ادامه با بیان اینکه قوانینی هم برای اخذ مالیات وضع شده افزود: ما برای غیر تجاری بودن برخی تراکنشها با مشکل مواجه هستیم چون نمیتوانیم این موضوع را اثبات کنیم و متضرر میشویم.
رئیس اتاق اصناف اسدآباد این را هم گفت که مسئله بعدی این است که نرخ اجارهبها بسیار بالاست که البته ما در پی ایجاد شهرک صنفی هستیم، اما تقاضا داریم در صدور پروانهها تسریع شود تا با مشکل مواجه نشویم.
قنبری در پایان سخنان خود با این بیان که تورم و عدم ثبات نرخ ارز با قیمتها ارتباط مستقیم پیدا کرده و آرام آرام سبب ورشکستگی کسبه میشود، عنوان کرد: این مسأله باعث بیاعتمادی مردم به کسبه شده و بیاعتمادی مردم بزرگترین آسیب کاسبی است.
*حداقل معادل وزن اصناف و بازار به آنها تسهیلات هم بدهید!
رئیس اتحادیه چاپخانهداران همدان نیز با اشاره به نقش اصناف در اشتغال و اقتصاد، عنوان کرد: یک کسب و کار با سرعت راهاندازی شده و جذب نیرو میکند که جایگاه واقعی اصناف را به ما نشان میدهد، زمانی که بسیار کوتاهتر و کمهزینهتر از تولید است و باید این را مغتنم دانست.
امین خضریان اظهار کرد: همواره صنعت و تولید در صنایع بزرگ دیده میشود در حالیکه کسب و کارهای خرد نقش مؤثرتری دارند و آنچنان که باید دیده نمیشوند.
وی سپس اعلام کرد: جایگاه رئیس اتاق اصناف کمتر از یک مدیر دولتی نیست اما برای حل مشکل اتحادیهها نمیتواند با دستگاههای دولتی به راحتی ارتباط بگیرد که این مسأله نیز قابل تامل است و توقع داریم این جایگاه، مهم دیده و دانسته شود.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران همدان تأکید کرد: تسهیلاتی که به تولید داده میشود اگر به اصناف هم تعلق بگیرد آن هم با مبالغ کم، میتواند گرهگشا باشد و جلوی بسیاری از تعطیلیها را بگیرد.
خضریان ادامه داد: چقدر تسهیلات تبصرهای به اصناف تعلق میگیرد؟ ما نیاز داریم بانک کمک کند، سوال جدی ما این است تبصره 16 و 18 کجاست که به اصناف تعلق نمیگیرد؟ حداقل معادل وزن اصناف و بازار به آنها تسهیلات هم بدهید!
وی تشریح کرد: در تمام دنیا برای تولیدکننده فرش قرمز پهن میکنند اگر امروز شعار سیستم حاکمیتی ما نیز حمایت از تولید است باید اصناف هم اولویت باشند، ما زمین رایگان نمیخواهیم نیاز ما زمین با قیمت تمامشده است نه اینکه سر هر متر زمین 20 میلیون تومان پول اضافه از ما بگیرند!
این فعال اقتصادی با ابراز ناخرسندی از اینکه چندی قبل بازار را بستند که شامل بخش عمدهای از اصناف بود و اتاق اصناف اصلا در جریان نبود، گفت: چرا نباید اتاق اصناف در جریان باشد؟
خضریان با این بیان که تقاضا دارم یک شورای گفتگو نیز برای اصناف ایجاد شود تا ما هم راحت اظهار نظر کنیم و ملاقاتمان با استاندار به طول نینجامد، سخنانش را به پایان برد.
*مشکلات کسبه ثبت جهانی دیده نشد
رئیس اتحادیه صنف محصولات فرهنگی همدان نیز بیان کرد: اگر محکوم به سیاهنمایی نشوم یک بررسی ساده و مشاهده میدانی نشان میدهد در روزهای پایانی سال حال بازار و کسب و کار خوب نبوده و کسب و کار در رکود است که علل آن تورم، پایین بودن قدرت خرید مردم، چکهای برگشتی بازاریان، فشارهای مالیاتی و بیثباتی نرخ ارز است و بنا به همین دلایل متأسفانه پویایی و نشاط در بازار مشاهده نمیشود.
محمدرضا رهبر سپس خاطرنشان کرد: با توجه به تحولات جهانی در حوزه کسب و کار، فضای مجازی، هوش مصنوعی و... تغییرات کسبوکار اجتنابناپذیر بوده و برخی مشاغل محکوم به فنا هستند لذا ما نیازمند کارهای پژوهشی و کمک سازمان صمت در این بخش هستیم.
وی در ادامه با اشاره به ثبت جهانی هگمتانه، به مشکلات کسبهای که در مسیر ثبت جهانی بودند اشاره کرد و گفت: برخی از کسبه هزینه زیادی دادند اما در این مدت هیچ نقشه راهی برای این کسبه تعریف نشده و تابلوهای متناسب هم برای آنان نصب نشده است.
رئیس اتحادیه صنف محصولات فرهنگی همدان تعدد سامانهها در حوزه اصناف را مشکل دیگر خواند و یادآوری کرد: این مساله با رفع موانع کسبوکارها مغایر بوده و شامل سامانه مودیان، درگاه ملی مجوزها، سیستم ثبت نام و... است که دردسرساز شده است.
رهبر در پایان نیز با بیان اینکه موضوع نحوه انتخاب نماینده در هیأتهای حل اختلاف اصناف و امور مالیاتی با این توجیه که سیستم این نمایندهها را تعیین میکند خروجی خوبی ندارد، گفت: اخیراً بنده در یک جلسه مربوط به صنف ضایعات حضور داشتم! اینکه سیستم نمایندهها را انتخاب میکند توجیه خوبی برای حضور امثال بنده به عنوان افرادی که مطلع نیستند و اشراف اطلاعاتی ندارند، نیست و قطعا نتیجه مثبتی نخواهد داشت.
شناسه خبر 90438