«چهار ماه است حقوق نگرفتهایم و نگذاشتهاند سر کار هم بیاییم حالا که استاندار اینجا آمده از ما خواستند به سر کار برگردیم»؛ این گفتههای کارگران پتروشیمی اسلامآبادغرب است که در جریان بازدید هفته گذشته استاندار کرمانشاه مشکلاتشان را با وی در میان گذاشته و درخواست کمک و حمایت دارند.
این کارگران که شمار آنها زیاد است و به گفته یکی از آنها حدود 300 نفر عوامل کار در پتروشیمی اسلامآبادغرب را شامل میشود همچنین گفتند که وقتی مطالبه حقوق از مدیران پتروشیمی کردیم؛ تهدید به اخراج شدیم.کارگران پتروشیمی اسلامآبادغرب همچنین از خبرنگاران همراه استاندار خواستند مطالبات آنها را پیگیری کنند تا به حق و حقوق خود برسند.
منوچهر حبیبی استاندار کرمانشاه در چهارمین سفر شهرستانی خود پنجشنبه گذشته به اسلامآبادغرب رفت و در جریان بازدید از پروژه پتروشیمی این شهرستان و شنیدن سخنان کارگران، عصبانی از وضعیت پیشآمده برآشفته و خطاب به مدیران پتروشیمی گفت که پرداخت نشدن حقوق به مدت 3 تا 4 ماه اصلا قابل قبول نیست و باید حقوق کارکنان پرداخت شود.
استاندار کرمانشاه همچنین گفت که موارد مطروحه را (به نمایندگی از دولت) تحمل نمیکنم و این مسائل قابل هضم نیست که کارگران و عوامل اجرایی 3 تا 4 ماه حقوق نگیرند.این موارد باید هرچه زودتر جمع شود و حتما و قطعا اگر بخواهد این روند ادامه پیدا کند اقدامات لازم و مورد نیاز انجام خواهد شد. پروژه هم باید فعال شود در غیر این صورت استانداری تصمیم دیگری خواهد گرفت.
پتروشیمی اسلامآبادغرب پروژهای در دل سند نفت و گاز کرمانشاه
اجرای پروژه پتروشیمی اسلام آبادغرب از محل اجرای سند توسعه نفت و گاز استان کرمانشاه از سال 1398 آغاز شد اما به گفته استاندار پس از بازدید میدانی؛ روند اجرای پروژه کند و براساس برنامه پیش نمی رود.
سند توسعه نفت، گاز و پتروشیمی کرمانشاه که مردادماه سال 1400 به صورت رسمی تصویب شد، شامل 13 پروژه به ارزش تقریبی 73 هزار میلیارد تومان است که پتروشیمی اسلامآبادغرب یکی از پروژههای این سند است.
استان کرمانشاه سه مجموعه فعال پتروشیمی دارد و مجموعه چهارم نیز در اسلامآبادغرب در دست احداث است. از سوی دیگر دو مجموعه دیگر پتروشیمی در شهرستانهای سنقر و کلیایی و روانسر نیز قرار است ساخته شود.
با بهرهبرداری از تمام پروژههای در دست اجرا یعنی سه پتروشیمی در حال ساخت، کرمانشاه بعد از خوزستان و بوشهر به سومین استان کشور با بیشترین تعداد پتروشیمی تبدیل میشود.
اما بعضی صاحبنظران معتقدند پتروشیمی جزو صنایعی با مصرف آب بالا است و در برخی از مناطق استان کرمانشاه از جمله سنقر و اسلامآبادغرب که با مشکل جدی آب روبرو هستند؛ توجیه اقتصادی ندارد.
سرمایهگذاری نیم میلیون دلاری در پتروشیمی اسلام آباد غرب
طرح 545 میلیون دلاری GTPP اسلامآباد غرب با هدف اجرای طرحهای زنجیره ارزش تولید پلیپروپیلن از گاز طبیعی، در زمینی به مساحت 54 هکتار در منطقه ویژه اقتصادی زاگرس با دانش فنی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در بهمن ماه 1399 سال در قالب چهار مجتمع و سه مرحله اجرایی با حضور معاون اول رئیسجمهوری وقت، وزیر نفت وقت و جمعی از مسوولان استانی آغاز شد.
آن طورکه در آیین آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی اسلام آبادغرب مسوولان گزارش دادند و ایرنا خبر آن را با تیتر پتروشیمی اسلامآبادغرب بهطور کامل ایرانی خواهد بود منعکس کرد؛ روزانه 2 میلیون و 100 هزار نرمال مترمکعب گاز خوراک این مجتمع خواهد بود که بخش اعظم خوراک گاز این مجتمع از خط لوله ششم سراسری گاز از عسلویه و بخشی نیز از پالایشگاه ایلام تأمین خواهد شد.
طرح GTPP اسلامآباد غرب با مجموع ظرفیت سالانه 960 هزار تن محصول در سه فاز تبدیل گاز طبیعی به متانول با ظرفیت سالانه 660 هزار تن، تبدیل متانول به پروپیلن با ظرفیت سالانه 120 هزار تن و در نهایت تولید محصول ارزشمند پلیپروپیلن با ظرفیت سالانه 120 هزارتن احداث میشود.
سال 1403 زمان افتتاح پروژه پتروشیمی اسلام آباد غرب اعلام شده بود
معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران شنبه 22 خرداد سال 1400 در جریان بازدید دوره ای از روند عملیات اجرایی پروژه GTPP اسلام آباد غرب اعلام کرده بود که پروژه GTPP اسلام آباد غرب به عنوان اولین پروژه توسعه ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی پس از خصوصی سازی، در سال 1403به بهره برداری میرسد.
بهزاد محمدی با بیان اینکه پروژه اسلام آباد غرب اولین پروژه ای است که پس از خصوصی سازیها توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در دست توسعه است، افزوده بود: عملیات اجرایی این پروژه در سه فاز تعریف شده است و از این لحاظ یک مگا پروژه محسوب میشود؛ در ابتدا از مسیر گاز طبیعی به متانول میرسیم و از این مسیر به سمت پروپیلن که قلب دانش فنی پروژه است و نهایتا به سمت تولید پلی پروپیلن حرکت خواهیم کرد.
وی حجم سرمایه گذاری این طرح را 545 میلیون دلار عنوان کرد و گفت: دانش فنی این پروژه طی سالیان متمادی و با تلاش پژوهشگران ایرانی در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی توسعه داده شده است و پیش بینی میشود، این پروژه با شتابی که در فرایند عملیاتی اجرایی دارد، در سال 1403 به مرحله بهره برداری و تولید برسد.
به گفت وی؛ پروژه GTPP اسلام آباد نخستین پروژه ملی در صنعت پتروشیمی است که زنجیره آن از مسیر گاز طبیعی به پروپیلن و پلی پروپیلن توسعه پیدا میکند.
پیشرفت 30 درصدی پروژه مطلوب نیست
منوچهر حبیبی استاندار کرمانشاه در جریان سفر به شهرستان اسلام آباد غرب و بازدید از پتروشیمی این شهرستان بر تعیین تکلیف وضعیت مدیریتی پروژه تاکید کرد و گفت: پیشرفت 30 درصدی پتروشیمی مطلوب نیست و روند اجرایی پروژه باید شتاب بیشتری بگیرد.
وی تصریح کرد: یک سرمایهگذاری 500 میلیون دلاری در این مجموعه صورتگرفته ولی تنها 300 نفر در آن مشغول به کار هستند که قابل قبول نیست.
استاندار کرمانشاه در ادامه این بازدید گفت: پتروشیمی اسلامآباد غرب یکی از بزرگترین پروژههای در دست اقدام استان است که بخشی از مشکلات اصلی آن به مدیریت پروژه بر میگردد که باید حل شود.
حبیبی افزود: در پروژهای با بیش از 500 میلیون دلار سرمایهگذاری باید حداقل یک هزار نفر عوامل اجرایی مشغول به کار باشند و فازهای متعدد آن فعال باشد که براساس بازدید میدانی وضعیت پروژه در این سطح نیست.
وی شتاب گرفتن روند اجرایی این پروژه را یک اولویت دانست و گفت: مشکلات مدیریتی پروژه و وضعیت پیشرفت آن در دیدار مسوولان وزارت نفت و شرکت صنایع پتروشیمی ایران به شکل جدی پیگیری میشود.
اختلاف مدیریتی عامل اصلی راهاندازی نشدن بهنگام پتروشیمی اسلام آباد غرب است
نماینده مردم شهرستانهای اسلام آباد غرب و دالاهو در مجلس شورای اسلامی نیز در این بازدید به رضایت نداشتن مردم و مسوولان شهرستان از نحوه مدیریت پتروشیمی اسلام آباد غرب اشاره کرد و گفت: این پروژه با سرمایه 540 میلیون دلار هیچ گونه محدودیت منابع مالی نداشته و فقط اختلاف و ضعف مدیریت عامل اصلی عقب ماندگی و راه اندازی به موقع این پروژه است.
مجتبی بخشیپور افزود: پتروشیمی اسلام آباد غرب به عنوان یکی از دانش بنیان ترین و کامل ترین پروژههای پتروشیمی ایران سال 1400 کلید خورد و قرار بود امسال به بهره برداری برسد اما اکنون فقط 21 درصد پیشرفت فیزیکی دارد در حالیکه هیچ گونه مشکل مالی نداشته است.
وی تاکید کرد: اگر مدیریت این پروژه تغییر اساسی نکند؛ باید کل پروژه از ریشه تعطیل شود زیرا اختصاص پنج میلیون متر مکعب آب به آن برای مردم منطقه اصلا قابل قبول نیست چراکه اگر با آب آن کشاورزی میکردیم افراد بیشتری مشغول بکار میشدند.
بخشیپور همچنین از بهکارگیری نکردن نیروهای بومی در این پروژه و انتخاب پیمانکاران ضعیف برای پتروشیمی اسلام آباد غرب انتقاد کرد.
شناسه خبر 90568