استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص جراح زنان زایمان نازایی فلوشیپ حاملگی پرخطر از فروش داروهای غیرقانونی سقط جنین و شکل گیری بازار سیاه انتقاد کرد.
شیرین نیرومنش گفت: سقط جنین به ختم حاملگی قبل از 20 هفته یا پنج ماهگی میگویند که در برخی از موارد ممکن است که به علت مشکلاتی که در جنین وجود دارد، مادر اقدام به سقط کند.
وی افزود: بحثی که در جامعه مطرح است؛ بعضی از جنینها مشکلات ژنتیکی و کروموزومی دارند یا مادر ممکن است دیابت یا بیماریهای ارثی داشته باشد که در این موارد جنین بهصورت خود به خود از بین میرود، اما مسئلهای که در جامعه مطرح شده و باعث نگرانی شده، سقط عمدی است که افرادی که با یکدیگر ارتباط دارند و از روشهای پیشگیری مطمئن نیز استفاده نمیکنند و شرایط را برای نگهداری و رشد جنین ندارند و دست به سقط جنین میزنند.
*بازار سیاه و سقطهای بی رحمانه
وی ادامه داد: در برخی اوقات افراد دست به داروهای سقط در بازار سیاه میزنند که متأسفانه در دسترس بودن این قرصها سقط را برای افراد آسانتر میکند و از قرصهای و داروهای خطرناک برای سقط استفاده میکنند. در بعضی از موارد ممکن است با این داروها به سقط انجام نشود و مادر به مطبهای غیر قانونی مراجعه میکنند و سقط صورت میگیرد. متأسفانه بازار زیرزمینی خرید و فروش داروهای قتل جنین وجود دارد و نظرات و برخورد جدی نیز صورت نمیگیرد.
*از هزینههای کلان تا داغ از دست دادن آغوش مادر
به گفته این متخصص زنان؛ در مکانهای مخفی از افراد هزینههای کلان گرفته میشود و در شرایط غیر استریل، غیر بهداشتی، کاملاً آلوده و خطرناک این کار انجام میشود که در یک سری از مواقع فرد دچار خونریزی میشود و گاهی تکههای باقی مانده از جنین یا جفت در رحم باقی میماند و باعث عفونت، خونریزی و حتی ناباروری میشود.
*عوارضی که یک عمر گریبان گیر میشود
نیرومنش با اشاره به عوارض جدی سقط، گفت: در مواردی نادر، ممکن است پارگی رحم، صدمه به روده و دیگر اعضای داخلی شکم رخ دهد، که این وضعیت نیاز به جراحیهای اورژانسی دارد. حتی مواردی وجود دارد که این آسیبها منجر به مرگ فرد میشود.
وی اضافه کرد: برخی از افراد، حتی پس از ازدواج، بهدلیل مشکلات مالی و عدم اطمینان از آینده، تصمیم به بارداری نمیگیرند. جوانان امروز با مشکلاتی مانند بیکاری، نداشتن مسکن و حقوق ناکافی مواجهاند. شرایط اقتصادی جامعه بهگونهای است که حتی زوجهایی که به تازگی ازدواج کردهاند، امیدی به آینده ندارند و تصمیم به فرزندآوری نمیگیرند.
این متخصص زنان تصریح کرد: ما مراجعهکنندگان زیادی داریم که سن باروریشان رو به اتمام است. برای مثال، خانمی 35 ساله و آقایی 40 ساله که دو سال از ازدواجشان میگذرد، اما بهدلیل نداشتن آیندهای مطمئن از فرزندآوری خودداری میکنند. گاهی اوقات، حتی پس از بارداری نیز بهدلیل همین شرایط دشوار، تصمیم به سقط میگیرند.
نیرومنش افزود: امروز دو مراجعهکننده داشتم که هر دو دارای چند فرزند بودند اما تصمیم به سقط فرزند جدیدشان گرفته بودند. یکی از آنها، خانمی مذهبی بود و میگفت نمیتواند از پس بزرگ کردن فرزند دیگر برآید. به او گفتم که این بچه نعمتی از جانب خداوند است و بهتر است صبر کند. حتی شوخی کردم و گفتم: «اگر نمیتوانی بزرگش کنی، به دنیا بیاور و بده به من!» اما متأسفانه ناامیدی و مشکلات اقتصادی در جامعه باعث شده که بسیاری از خانوادهها توان فرزندآوری نداشته باشند.
وی گفت: مسئولان باید مانند پدر و مادر عمل کرده و برای حل مشکلات اساسی جامعه، بهویژه در زمینه تأمین معیشت و بهبود وضعیت اقتصادی مردم، اقدام کنند. متأسفانه، تورم و فقدان فرصتهای شغلی مناسب، ازجمله مشکلاتی است که زندگی بسیاری از جوانان را تحت تأثیر قرار داده و موجب کاهش امید به آینده شده بنابراین اگر میخواهیم ترویج فرزندآوری داشته باشیم باید همه نهادهای مسئول به وظایف خود در حوزه قانون جوانی جمعیت عمل کنند.
شناسه خبر 90642