رئیس شورای زکات استان همدان:
حمایت از عاملین زکات در روستاها، پرداخت زکات را افزایش خواهد داد
استاندار همدان: شفافیت هزینهکرد زکات مردم را به پرداخت آن راغب میکند/ مدیرکل کمیته امداد:80 درصد زکات در امور محرومان و نیازمندان هزینه میشود
نماینده ولیفقیه در استان همدان گفت: اگر از عاملین زکات در روستاها حمایت شود پرداخت زکات تغییر قابل توجهی خواهد داشت.نماینده ولیفقیه در استان همدان گفت: گر از عاملین زکات در روستاها حمایت شود پرداخت زکات تغییر قابل توجهی خواهد داشت.
![](/Media/News/webservice/20250127173795620035.httpsrooznameh24.ir31330.irPhotos179284_4792.jpg)
حجتالاسلام والمسلمین حبیبالله شعبانیموثقی روز یکشنبه در شورای زکات استان همدان، که با حضور استاندار همدان، ائمه جمعه شهرستانها و جمعی از متولیان امر در مجتمع فرهنگی تربیتی فجر برگزار شد، با اشاره به مبلغ جمعآوری شده 38 میلیارد تومانی زکات در استان که 19میلیارد تومان آن زکات فطره است، اعلام کرد: تعیین هزینه برای عاملین هدیه نیست بلکه حق آنهاست و اگر آنها فعال شوند بسیار در جامعه هدف تاثیرگذار خواهند بود.
وی گفت: امسال 900 هزار تن تولید گندم داشتهایم که 12 هزار میلیارد تومان به کشاورزان پرداخت شده، زکات هر تن 800 کیلو است که با احتساب هزینههای کشاورزی و کسر آن مبلغ، ما فاصله معناداری از آنچه باید پرداخت شود داریم. این رقم به استثنای کشمش ملایر است که زکات آن، زکات جو و دام نیز وجود دارد و رقم 38 میلیارد تومان بسیار کمتر از آنچه باید باشد، است.
نماینده ولیفقیه در استان خاطرنشان کرد: ما 171 روستا داریم که طبیعتا اگر از عاملین زکات در روستاها حمایت شود پرداخت زکات تغییر قابل توجهی خواهد داشت. تعیین هزینه برای عاملین هدیه نیست بلکه حق آنهاست و اگر آنها فعال شوند بسیار در جامعه هدف تاثیرگذار خواهند بود.
وی افزود: 300 نفر نیز در طرح هجرت داریم که اگر حمایت شوند اتفاق بزرگی رخ میدهد.
امام جمعه همدان با این بیان که از مبلغ 38 میلیارد تومان 19 میلیارد تومان زکات فطره و 19 میلیارد تومان زکات مال است که به دست دوستان نمیرسد یعنی نمیدانند زکاتشان صرف چه جیزی میشود، متذکر شد: 10 درصد از این مبلغ را برای پرداخت به فقرا، به امام جمعه بدهید.
حجتالاسلام والمسلمین شعبانی تصریح کرد: ائمه جمعه باید طلبهها را فعال کنند؛ فاصله ما با پرداخت زکات واقعی خیلی زیاد است، یعنی بخش عمدهای از زکات پرداخت نمیشود، وقتی هم زکات پرداخت نشود اثرات اجتماعی دارد که علاوهبر فقر، مسلمانی ما را تحتالشعاع قرار میدهد.
وی در پایان با اینکه فلسفه کمکهای عمرانی به روستا، پرداخت زکات توسط روستاییان است، گفت: روستایی نمیداند این اعتبار مشوق زکات است بنابراین نیاز است وقتی هزینهای تخصیص داده میشود به اطلاع آنها برسد تا هم پرداخت زکات افزایش یافته و هم روستائیان به پرداخت آن راغب شوند.
اقدامات ملموس، روستائیان را به پرداخت زکات تشویق میکند
استاندار همدان نیز در این جلسه با بیان اینکه وقتی یک شورا، کارگروه و جلسهای شکل میگیرد فلسفه کارشناسیای دارد که با خرد جمعی اقدام مشترکی برای به نتیجه رسیدن کارها انجام شود، عنوان کرد: در این شورا نیز فکر بهتر، برنامهریزی بهتر و اقدام شایسته فلسفه تشکیل این جلسه است.
حمید ملانوری شمسی خاطرنشان کرد: مواردی نظیر زکات، خمس، هبه، وقف و قرضالحسنه فرصتهای دینی تأمین منابع مالی هستند که اقدامات خیرخواهانه و نیکوکارانه نیز در جهت جذب این منابع باید به کار گرفته شود اما شفافیت و اقدامات ملموس نتیجه بهتری در این بخش خواهد داشت.
وی در ادامه بیان کرد: مردم باید بدانند چرا زکات میدهند و کجا هزینه میشود وقتی شفاف باشیم و نیاز مردم را در هزینهکردها در نظر بگیریم نتیجه بسیار متفاوت و مثبتتر خواهد شد.
مقام عالی دولت در استان اظهار کرد: اینکه ما جذب زکات کنیم اما امام جمعه یا فرماندار ندانند کجا هزینه میشود نخستین مشکل است.
ملانوری شمسی با تأکید بر اینکه نخستین گام توسعه پرداخت زکات، فرهنگسازی است، افزود: برنامهریزی درست، مساله مهم دیگر است، نزدیک به 40 میلیارد تومان پرداخت زکات داریم و باید اولویتها دقیق، مشخص و شفاف باشد.
وی گفت: اگر مسألههای اولویتدار مردم حل نشود آنها از پرداخت زکات استقبال نمیکنند لذا هزینهکرد زکات باید ملموس و با نقطهزنی باشد تا اعتمادسازی شکل بگیرد.
نایبرئیس شورای زکات استان با بیان اینکه در خصوص بودجههای تشویقی نیز ما تا پنج برابر حاضریم کمک کنیم، افزود: امسال تلاش کردیم تا مطالبه گندمکاران در زمان مقرر پرداخت شود، در زمان برداشت به لحاظ روال اداری امکان ندارد اما باز هم تلاش خواهیم کرد تا سال آینده نیز این مساله در نخستین فرصت ممکن انجام شود.
80 درصد زکات در امور محرومان و نیازمندان هزینه میشود
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی استان همدان با بیان اینکه ما امدادگران متعهد شدهایم آغاز و پایان کارمان با یاد امام عصر (عج) بوده و ثواب کارهایمان تقدیم حضرت شود، گفت: تاکنون در 825 روستا زکات پرداخت شده است که مؤدیان زکات 5804 نفر، عاملان زکات 1017 نفر، مبلغان افتخاری 80 نفر، عاملان تشویقی زکات 2380 نفر تشویقی و نیروهای شاغل در ادارات 8 نفر هستند.
حسین نعمتی سپس با اشاره به عملکرد دبیرخانه شورای زکات تصریح کرد: سال گذشته جذب 38 میلیارد تومان و امسال 38.5 میلیارد تومان زکات، عملکرد این دبیرخانه بوده است.
وی به برنامه و عملکرد استان نیز اشاره کرد و افزود: در سالجاری 39 میلیارد تومان بر ما تکلیفشده که در 10 ماهه 38.5 میلیارد تومان آن محقق شده و در دو ماه باقیمانده نیز مابقی آن محقق خواهد شد.
این مقام مسئول در ادامه خاطرنشان کرد: از مبلغ38.5 میلیارد تومان 16 میلیارد تومان در اختیار کمیته امداد قرار گرفته و 22.500 میلیارد تومان توسط اعضای شورای زکات روستاها و مؤدیان هزینه شده است.
نعمتی اظهار کرد: سال گذشته 16 میلیارد تومان زکات فطریه جمعآوری شده و در سالجاری این مبلغ به 19 میلیارد تومان رسیده که رشد بیش از 18 درصد را در این بخش را نشان میدهد.
وی سپس متذکر شد: زکات ثبتشده سهم پروژههای عمرانی عامالمنفعه در سال 1402، 70 پروژه و در سالجاری 103 پروژه است.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی استان همدان افزود: هزینهکرد زکات در کمک به احداث مساجد 24 مورد، احداث حسینیه 16 مورد، تعمیر خانه عالم 8 مورد، احداث و تعمیر غسالخانه 8 مورد و سایر پروژهها 43 مورد بوده است.
نعمتی اضافه کرد: در بخش امور محرومین کمک به احداث مسکن 107 مورد، کمک به تأمین جهیزیه 64 مورد، پرداخت کمک هزینه درمانی 1300 مورد، آزادی زندانیان غیرعمد 3 مورد، پرداخت کمک هزینه تحصیلی 357 مورد، خرید لوازم ضروری منزل 541 مورد، پرداخت کمک هزینه معیشت و جیره خشک نیز 11805 مورد بوده است.
وی تأکید کرد: اقدامات دبیرخانه شورای زکات در خصوص فرهنگسازی نیز شامل دیوارنویسی، نصب تابلوی تبلیغاتی و مواردی از این قبیل نیز 403 مورد بوده است.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی استان همدان ادامه داد: مقالهنویسی با موضوع زکات نیز530 مورد، استفاده از ظرفیت رسانهها و حضور در مزارع با صدا و سیما 103 مورد، تشکیل شورای زکات شهرستانها و بخشها 802 جلسه، کیسههای توزیعی منقش به آرم زکات 12000 کیسه، برگزاری همایشها 7 جلسه و توزیع دفترچه زکات 10 هزار مورد بوده است.
نعمتی با بیان اینکه 80 درصد زکات جمعآوری شده در امور محرومان و نیازمندان هزینه میشود و 20 درصد در امور عامالمنفعه سخنان خود را در این بخش به پایان برد.
وی با بیان اینکه در بحث ایجاد اشتغال و جذب تسهیلات هر ماه عملکرد فرمانداران به آنان ابلاغ میشود، گفت: از این پس هزینه زکات نیز با جزئیات به ائمه جمعه به صورت ماهانه یا فصلی ابلاغ میشود.
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی استان همدان اظهار کرد: هر اقدام فرهنگی که ائمه جمعه انجام دهند اگر برای افراد تحت پوشش کمیته امداد باشد هیچ مشکلی در مساعدت وجود ندارد، برای دهکهای یک تا سه نیز هیچ محدودیتی در این بخش وجود ندارد و اقدامات لازم انجام میشود.
اختصاص بودجه عمرانی به روستاهایی که زکاتشان پرداخت شده
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان همدان نیز بیان کرد: امسال میزان زکات دریافتی از روستاها را به فرمانداران اعلام کرده و گفتیم بودجه عمرانی را به روستاهایی که زکاتشان پرداخت شده اختصاص دهند.
سید مهدی وفائی خاطرنشان کرد: برخی روستاها میزان پرداخت زکاتشان کم بوده و مثلا روستایی که ده تا 20 میلیون زکات داده انجام پروژه عمرانی در آنجا مقدور نیست، چراکه فقط هر موافقتنامه 5 میلیارد تومان هزینه دارد که انجام آن عقلایی نیست اما ما به مبالغ زکات بسنده نکرده و پروژهها را معوق نمیکنیم.
وی ادامه داد: اولویت پروژههای عمرانی با روستاهایی است که پرداخت زکات داشتهاند که بر این اساس بالغ بر 180 میلیارد تومان اعتبار بهسازی به روستاهایی که اسمشان در لیست پرداخت زکات بوده تخصیص پیدا کرده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان همدان سپس در پایان سخنان خود با اشاره به مجتمع فرهنگی تربیتی فجر، ابراز کرد: این مکان برای خدمترسانی به افراد تحت پوشش بینظیر است و فقط یک سالن سرپوشیده ورزشی کم دارد، طرح و برنامه ما احداث این سالن است اگر هم خودتان اولویتی دارید مطرح کنید تا ظرف یکسال آینده ساخت آن را آغاز کنیم.
یکی از راههای اعتمادسازی برای مردم هزینهکرد زکات در پروژههای عامالمنفعه است
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان همدان با این بیان که گندم و جو دو محصولی که در استان، زکات به آن تعلق میگیرد، تصریح کرد: امسال 700 هزار تن خرید گندم داشتیم درحالیکه، میزان تولید 900 هزار تن بوده و رکورد تاریخی میزان تولید در سال زراعی گذشته شکسته شد.
رضا بهراملو با اشاره به تولید جو نیز گفت: در اراضی آبی و دیم 300 هزار تن تولید جو داشتهایم و از زمان کاشت تا برداشت آموزش و ترویج را در لیست اولویت خود در 10 شهرستان قرار دادهایم.
وی با این بیان که 33 مرکز جهاد کشاورزی در استان داریم که تبلیغات محیطی در آنها صورت گرفته، افزود: علاوهبر این تبلیغات در روز مزرعه هم که ما به مزارع مراجعه میکنیم و در کنار مسائل فنی و بیمه، مسائل مربوط به زکات نیز آموزش داده میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی یکی از راههای اعتمادسازی برای مردم را هزینهکرد زکات در پروژههای عامالمنفعه از قنات تا پروژههای عمرانی برشنرد که با مبالغ کم نیز امکان پذیر بوده و خیرین را پای کار میآورد و سخنان خود را به پایان برد.
15 درصد زکات باید برای هزینهکرد فرهنگی در اختیار امام جمعه قرار بگیرد
امام جمعه ملایر نیز در این جلسه بیان کرد: سوال بنده این است که ائمه جمعه رئیس شورای زکات شهرستان هستند یا کسی هستند که جلسه را تشکیل داده و گزارش میدهند؟ وقتی هزینهای از طریق زکات صرف کار خیر مثل ساخت مسجد و غسالخانه و... میشود اصلا امام جمعه خبر ندارد!
حجتالاسلام محمدعلی ارزنده تصریح کرد: 15 درصد زکات متعلق به ائمه جمعه است و رهبری اجازه داده این هزینه صرف کار فرهنگی شود، از 38.5 میلیارد زکات جمعآوری شده 15 درصد به شهرستانها تعلق بگیرد میشود حدود 300 میلیون تومان برای هر شهرستان! آیا این مبلغ را تخصیص دادهاید و ما بیاطلاعیم؟
شناسه خبر 91468