شناسه خبر:91634
1403/11/11 12:59:00

روان‌شناس و مشاور خانواده گفت: اساس گرایش به انجام جراحی زیبایی و بینی در افرادی که عزت نفس آسیب دیده است که آن‌ها را به سمت رفتارهای به ظاهر خوب اما در واقعیت ناکارآمد و مخرب سوق می‌دهد.


جراحی زیبایی در دورانی صرفاً برای رفع ناهنجاری‌ها مانند؛ سوختگی شدید، کودکانی که در حین تولد مشکلات ظاهری داشتند، انجام می‌شد، اما در حال حاضر جراحی زیبایی همه‌گیر شده و افرادی که مشکل ظاهری ندارند اقدام به جراحی زیبایی می‌کنند، بینی‌های فانتزی و نیمه فانتزی این روزها بسیار خواهان دارد و حاضرند به‌صورت قسطی خود را به دست جراح بسپارند، به گفته کارشناسان و متخصصان در گذشته سن مورد تأیید برای انجام جراحی 18 سال بود، اما اکنون دختران در 14 سالگی و پسران در 16 سالگی می‌توانند جراحی انجام دهد
کاهش سن جراحی تابع عوامل متعددی است، تبلیغات فریبنده و اعتماد به‌نفس پایین و اینکه فرد تصور می‌کند زیبا نیست و دچار پدیده زشت‌پنداری می‌شود در این جریان دخیل است و نقش دارد.
تبلیغات گسترده و مشاهده چهره زنان و مردان زیبا در ترغیب افراد نقش دارد و سبب می‌شود گرایش بیشتری به انجام جراحی زیبایی پیدا کنند برای اینکه زیباتر به‌نظر برسند و از پدیده زشت‌پنداری فاصله بگیرند چون اگر جراحی زیبایی انجام دهند مورد توجه قرار میگیرند و استاندارد جامعه درحال حاضر افرادی هستند که جراحی زیبایی انجام داده‌اند
مشاور خانواده، اظهار کرد: مبحث جراحی زیبایی و بینی از جنبه‌های مختلف قابل بررسی است،برای برخی از افراد این دست از جراحی‌ها از نظر پزشکی و زیبایی ضرورت دارد و نمی‌توان به همه بابت این اعمال خورده گرفت.
زهرا یوسفی، ادامه داد: می‌توان علت اینکه؛ افرادی بدون ضرورت، جراحی بینی و زیبایی انجام می‌دهند را از نظر روانشناختی به موضوع عزت نفس مربوط دانست هنگامی که عزت نفس آسیب دیده باشد، افکار و رفتارهای متعددی دارند، خود ارزشمندی زیر سوال می‌رود و از خود احساس نارضایتی بسیاری دارند، بنابراین برای ایجاد رضایت از روش‌های مختلف استفاده می‌کنند، که گاهی ناسالم است.
وی گفت: این افراد در کنار نارضایتی؛ به‌دنبال شادی میگردند، تصور می‌کنند با هیچ چیز شادی واقعی را به‌دست نمی‌آورند و از رفتارهایی استفاده می‌کنند که حال خوب را تجربه کنند.
دکتری مشاوره و خانواده افزود: اساس گرایش به انجام جراحی زیبایی و بینی در افراد عزت نفس آسیب دیده است که آن‌ها را به سمت رفتارهای به ظاهر خوب اما در واقعیت ناکارآمد و مخرب سوق می‌دهد که مدت زمان کوتاهی فرد حال خوب را تجربه می‌کند اما چون به یک منبع درونی اساسی متصل نیست دوباره پرسش‌های قبلی برای فرد تکرار می‌شود و حال ناخوشایند را دوباره تجربه خواهد کرد.
یوسفی بابیان اینکه انتظارات جامعه نیز می‌تواند در گرایش افراد به انجام جراحی‌های زیبایی و بینی نقش داشته باشد، تصریح کرد: تصاویری که رسانه از زنان، مردان و دختران زیبا ارائه می‌دهد، در گرایش و انتخاب جوانان در این زمینه بسیار اثرگذار است و الگوها و مدل‌های مشابهی را برای زنِ زیبا و مردِ جذاب ارائه می‌دهد که ما با افرادی با ظاهر مشابه مواجه‌میشویم.
وی مشاوره با اشاره به چرایی تصاویر مشابه در جامعه اضافه کرد: علت اینکه افراد به درخواست جامعه برای تصاویر مشابه پاسخ می‌دهند، اثرات زیستِ جمعی است، بنابراین افراد تمایل دارند در جامعه مورد پذیرش واقع شوند اما بازهم میتوان ریشه را در عزت نفس جست.
وی افزود: فرد با انجام این اقدامات به دنبال پذیرش جمعی است و‌ عزت نفس درونی مطلوب را ندارد به انتظارات جامعه پاسخ می‌دهد و به این خواسته‌ها گرایش پیدا کند، حال اگر فرد در این خصوص به تفکر نپردازد که تا چه‌زمانی می‌توان به این انتظارات‌پاسخ داد و تا‌چه‌ زمانی قرار است این انتظارات هر چند سال یکبار عوض شود و او چه تغییراتی مجدد باید ایجاد کند و سازگاری با این موارد تا چه زمانی ادامه دارد؟ و پذیرش جمعی رو در تن دادن به هر خواست جامعه بداند قطعاً در درازمدت دچار یک‌ یأس‌ و ناامیدی جدی خواهند شد.
جراحی زیبایی که طرفداران زیادی دارد و کاهش سن هم اتفاق افتاده است، از جوانب مختلف روان‌شناسی و جامعه‌شناسی قابل بررسی است و تک‌بعدی نیست گاهی انجام این جراحی‌ها برای فرد ضرورت دارد و صرفاً برای زیبایی نیست و بحث درمان نیز مطرح است اما افرادی که برای زیبایی انجام می‌دهند، خواهان پذیرش جمعی هستند چون عزت نفس ندارند و با مشاهده تصاویر زنان و مردان زیبا بیشتر به انجام جراحی زیبایی ترغیب می‌شوند و پس از انجام جراحی نیز ممکن است به نتیجه مطلوب نرسند و با ناامیدی و افسردگی دست و پنجه نرم کنند، افراد برای اینکه حال خوب و احساس رضایت درونی را تجربه کنند باید موارد متعددی را مورد بررسی قرار دهند و زیبایی ظاهری دلیل حال خوب نیست.

شناسه خبر 91634