مدیر طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان و دستیار تخصصی طب ایرانی در گفتوگویی به تشریح فواید روزهداری از منظر طب ایرانی و جدید پرداخت و تأکید کرد: روزهداری نهتنها یک عمل معنوی، بلکه راهکاری اساسی برای حفظ و ارتقای سلامتی بدن، بهویژه دستگاه گوارش است.

علی گودرزی در ابتدای گفتوگو با خبرنگار سپهرغرب درباره ماه مبارک رمضان و فواید روزهداری، سخنان خود را با نام خدا آغاز کرد و گفت: درخصوص ماه مبارک رمضان باید بگویم که یکی از ضروریات حفظ سلامتی، کمخوری است؛ بوعلیسینا در پیش گرفتن این مسیر را قدم گذاشتن در شاهراه سلامتی تعریف کرده است.
گودرزی اذعان کرد: در طب جدید نیز این موضوع مورد تأکید قرار گرفته است.
وی گفت: بوعلیسینا سه عامل اصلی سلامتی را تحرک و ورزش، امساک در خوردن غذا و استراحت میداند.
مدیر طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان اذعان کرد: روزهداری علاوهبر داشتن ابعاد معنوی که در شریعت به آن اشاره شده، نقش بسیار مهمی در حفظ و ارتقای سلامتی بدن دارد. خداوند طبیعت انسان را بهگونهای آفریده که تمام ارگانهای بدن پس از فعالیت و خستگی نیاز به استراحت دارند تا انرژی خود را بازیابی کنند؛ برای مثال اگر فعالیت فیزیکی شدید انجام دهید و عضلات شما خسته شوند و یا اگر فعالیت ذهنی زیادی داشته باشید و سلولهای مغزی شما خسته شوند، با استراحت و خواب، این خستگی از بین میرود و ارگانها دوباره انرژی لازم را بهدست میآورند.
گودرزی ادامه داد: تنها ارگانی که در طول سال استراحت نمیکند، دستگاه گوارش است. ما بهطور مستمر سه وعده غذایی و گاهی میانوعده مصرف میکنیم و دستگاه گوارش دائماً درحال فعالیت است. یکی از فلسفههای روزهداری، ایجاد فرصتی برای ریکاوری و استراحت دستگاه گوارش است که باعث تقویت عملکرد این دستگاه میشود.
وی همچنین اشاره کرد: البته برخی افراد بهدلیل مشکلات خاص سلامتی، ممکن است از روزهداری منع شوند که این موضوع باید توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود؛ اما برای اغلب افراد که مشکل جدی ندارند، روزهداری و امساک از غذا خوردن، نقش بسیار مهمی در بهبود عملکرد کل بدن و بهویژه دستگاه گوارش خواهد داشت.
گودرزی در پایان گفت: طبق دستور شرع، از اذان صبح تا اذان مغرب باید از خوردن و آشامیدن و همچنین از آلودگیهایی مانند آلودگی هوا و فرو بردن هر چیزی به دهان، پرهیز کرد. این موضوع نهتنها به سلامت جسمی کمک میکند، بلکه تأثیرات معنوی عمیقی نیز دارد.
مدیر طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان و دستیار تخصصی طب ایرانی درباره نحوه صحیح باز کردن افطار در ماه مبارک رمضان، توصیههای مهمی ارائه کرد.
وی گفت: در مورد نحوه باز کردن افطار در ماه مبارک رمضان مطالبی را خدمت شما عرض میکنم و آرزوی قبولی طاعات و عبادات برای همه شما دارم؛ همانطور که اغلب ما میدانیم، افطار را معمولاً باید با یک لیوان یا فنجان آب گرم شروع کنیم. بهتر است در این آب گرم مقداری گلاب بریزیم و با یکی دو عدد خرما بهتدریج افطار را باز کنیم، توصیه میکنم باز کردن افطار را با عجله انجام ندهیم.
گودرزی افزود: در منابع طب ایرانی و حتی در طب رایج، بهتر است بعد از مدتزمانی که دستگاه گوارش ما خالی از مواد غذایی بوده، با یک ماده غذایی رقیق و سبک که کمی به سمت مایع بودن متمایل است، خوردن را شروع کنیم. پیشنهاد ما این است که از یک لیوان شیر گرم استفاده کنید؛ این شیر را کاملاً گرم کنید و داخل آن مقداری مصلحات بریزید. البته این مصلحات باید براساس مزاج افراد انتخاب شوند. افراد با مزاج معتدل، میتوانند کمی عسل یا دارچین به شیر اضافه کنند، اما برای افراد گرممزاج یا دیابتیها، مصرف مواد قندی ساده توصیه نمیشود.
وی ادامه داد: همچنین میتوانید بهجای شیر، از دو تا سه کف دست نان سنگک تازه استفاده کنید. نانی که کاملاً فرآوری شده و خمیر آن بهخوبی ورآمده باشد و خمیر آن فطیر نباشد؛ همچنین میتوانید از فرنی یا شیربرنجی که کمی رقیقتر و مایعتر است، استفاده کنید. شما میتوانید یک کاسه سوپ سبزیجات نیز میل کنید. سبزیجاتی مانند اسفناج یا سایر سبزیجات که به هضم غذا کمک میکنند؛ برخی سبزیجات مانند شلغم یا ترب اگر رنده شوند، هم هضم بهتری دارند و هم میل به غذا را افزایش میدهند.
مدیر طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان و دستیار تخصصی طب ایرانی توضیح داد: بهتر است بین خوردن غذا و نوشیدن مایعات، فاصله بیندازید. بعد از باز کردن افطار اگر بتوانید چند دقیقه قدم بزنید و بلافاصله به ادامه مصرف مواد غذایی نپردازید، بسیار بهتر است. پس از نیم ساعت قدم زدن، میتوانید دو تا سه لیوان آب، چای یا نوشیدنیهای سنتی مانند شربتهای طبیعی (شربت شیره، سکنجبین، گلاب یا بیدمشک) بنوشید؛ این نوشیدنیها را به میزان متعادل و براساس تمایل خود مصرف کنید.
گودرزی در مورد وعده شام نیز توصیههایی ارائه کرد و گفت: در مورد وعده شام اگر فردی پس از افطار میل به شام نداشته باشد، توصیه میکنیم در وعده افطار و شام از غذاهای دیرهضم مانند گوشت استفاده نشود؛ بهتر است غذاهایی که از فرآوردههای گیاهی تهیه شدهاند، مانند انواع آش و سوپ، مصرف شوند. غذاهایی که گوشت کمتری دارند و بیشتر از حبوبات تشکیل شدهاند، گزینههای بهتری هستند. البته برخی افراد بهویژه جوانان با هضم قوی، ممکن است میل به غذا داشته باشند. این افراد میتوانند با فاصله یک تا یکونیم ساعت از افطار، شام خود را میل کنند.
وی در پایان سخنان خود تأکید کرد: بعد از افطار و شام بدن ممکن است کمی سنگین شود. نوشیدن چای کمرنگ میتواند به هضم غذا کمک کند؛ همچنین باید مراقب باشید که در مصرف مواد غذایی، بهویژه شیرینیهای ساده و قندهای صنعتی، افراط نکنید. حتی برای نوشیدنیها، استفاده از آبمیوههای طبیعی را به نوشیدنیهای قندی ترجیح میدهیم. یکی از مشکلات رایج در جامعه ما، دیابت است که مصرف قند و شکر و قندهای ساده را باید تا حد امکان محدود کرد؛ درنهایت بهتر است وعده اصلی غذایی خود را به سحر موکول کنیم.
شناسه خبر 93021