شناسه خبر:93592
1404/1/25 13:04:27

ملیکا قانعی: ورزش گلف که روزگاری تفریحی اشرافی محسوب می‌شد، امروز در همدان با وجود محدودیت‌های جدی مانند نبود زمین‌های استاندارد و کم‌توجهی رسانه‌ها به آن، به رتبه چهارم کشور رسیده است.


گلف، یک ورزش اصیل و پُرطرفدار که ریشه در تاریخ اسکاتلند قرن پانزدهم دارد، از گذشته تا امروز تحولات بسیاری را پشت سر گذاشته است. در ابتدا به‌عنوان تفریحی اشرافی شناخته می‌شد، اما امروزه با ترکیبی از مهارت، دقت و آرامش، به یکی از محبوب‌ترین ورزشهای جهان تبدیل شده و میلیون‌ها نفر را مجذوب خود کرده است.
این بازی نه‌تنها یک فعالیت ورزشی جذاب محسوب می‌شود، بلکه تأثیرات شگرفی بر سلامت جسم و روان، روابط اجتماعی و حتی افزایش طول عمر دارد. زیرا پیاده‌روی در فضای سبز و انجام این ورزش به تقویت عضلات، کاهش استرس و تقویت تمرکز، کمک می‌کند؛ گلف فرصتی بی‌نظیر برای تلفیق ورزش با لذت بردن از طبیعت فراهم آورده است.
در ادامه صالح جهانگرد، رئیس هیئت گلف همدان از برنامه‌های توسعه این رشته در استان می‌گوید؛ از ساخت سایت مینی‌گلف در ملایر تا استعدادیابی نوجوانان و میزبانی مسابقات ملی.
به گفته او گلف ورزشی است که هیچ محدودیت سنی و جنسیتی ندارد و می‌تواند برای همدان به‌عنوان یک فرصت گردشگری و ورزشی، مطرح باشد.
شرح این گفت‌وگو را در ادامه بخوانید:
رئیس هیئت گلف همدان با اشاره به تاریخچه ورزش گلف در استان، بیان کرد: این ورزش تقریباً از دهه 80 به استان همدان وارد شده است که به‌صورت رسمی آقای دهمنش در آن زمان به‌عنوان مربی در این حوزه فعالیت خود را آغاز کرد. ایشان با پیگیری مجوزهای لازم از فدراسیون و اداره کل ورزش و جوانان، پایه‌گذار این ورزش در همدان شدند.
صالح جهانگرد بیان کرد: پس از سال‌ها پیگیری درنهایت حدود سال 1390 سایت تخصصی مینی‌گلف همدان در مجموعه ورزشی ملت (که اکنون به‌نام شهیدشمسی‌پور شناخته می‌شود) ساخته شده است.
جهانگرد با بیان اینکه به‌طور کلی در کشور پیش از انقلاب یک مجموعه استاندارد گلف در مجموعه ورزشی انقلاب تهران وجود داشت که قابلیت برگزاری مسابقات کشوری و بین‌المللی را دارا بود، گفت: اما پس از انقلاب به مرور زمان بخش‌هایی از این زمین به کاربری‌های دیگر اختصاص یافت و ساخت‌وسازهای مختلف در آن انجام شد.
وی خاطرنشان کرد: درحال حاضر تقریباً هیچ زمین استاندارد گلفی در هیچ‌یک از استان‌های کشور وجود ندارد؛ به همین دلیل بسیاری از شهرها و استان‌ها به سمت مینی‌گلف روی آورده‌اند.
رئیس هیئت گلف همدان با بیان اینکه خوشبختانه همدان در استادیوم شهیدشمسی‌پور یک سایت تخصصی کاملاً استاندارد مطابق با قوانین بین‌المللی دارد، گفت: این سایت قابلیت برگزاری مسابقات خارج از کشور را نیز دارا است که درحال حاضر حدود 750 تا 800 بازیکن بیمه‌شده رسمی در این رشته فعالیت می‌کنند.
وی با اشاره به رشته‌های زیرمجموعه فدراسیون گلف، بیان کرد: چهار رشته ورزشی مینی‌گلف، وال، کروکت و کاپل نیز زیر نظر هیئت گلف و فدراسیون گلف هستند.
این مقام مسئول همچنین افزود: البته فکر می‌کنم از سال 1404 رشته کاپل از زیرمجموعه فدراسیون گلف خارج و به فدراسیون دیگری ملحق خواهد شد.
جهانگرد با اشاره به اقداماتی جهت توسعه و معرفی ورزش گلف در همدان، بیان کرد: حضور در رویدادهای فرهنگی و ورزشی همچون شرکت در نمایشگاه‌های ورزشی و رویدادهای فرهنگی دانشگاه‌ها، یکی از برنامه‌های معرفی این ورزش در استان است.
وی با بیان اینکه احداث سایت‌های تخصصی در سایر شهرهای استان یکی دیگر از برنامه‌های توسعه این ورزش است، گفت: آموزش مختصر به عموم مردم و جذب علاقه‌مندان با استفاده از زمین‌های مینی‌گلف پرتابل نیز برای معرفی این رشته انجام می‌شود.
جهانگرد بیان کرد: از آنجا که گلف مانند فوتبال نیست و نیاز به فضای تخصصی دارد، تلاش کردیم در سایر شهرهای استان نیز سایت‌های تخصصی ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه خوشبختانه در سه‌ماهه چهارم سال 1402 با همکاری شهرداری ملایر عملیات ساخت یک سایت تخصصی مینی‌گلف در مجموعه «مینی‌ورلد» (جهان کوچک) آغاز شده است، گفت: تاکنون حدود 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و امیدواریم تا پایان فصل بهار این پروژه به بهره‌برداری برسد.
این مقام مسئول با اشاره به موقعیت مکانی این پروژه در ملایر، خاطرنشان کرد: این سایت در یک موقعیت گردشگری عالی قرار دارد و می‌تواند به جذب گردشگر و علاقه‌مندان به این رشته کمک کند.
* برنامه‌های تخصصی برای علاقه‌مندان به مینی‌گلف
رئیس هیئت گلف همدان با بیان اینکه در راستای توسعه این ورزش میزبانی رویدادهای ملی در استان همدان بوده است، خاطرنشان کرد: در سال گذشته موفق شدیم با همکاری دانشگاه بوعلی‌سینا و اداره کل ورزش و جوانان استان میزبان مسابقات کشوری وال (یکی از رشته‌های زیرمجموعه گلف) باشیم که در آن ورزشکاران مرد و زن از سراسر کشور حضور داشتند.
وی با بیان اینکه امسال نیز در اردیبهشت‌ماه و خردادماه میزبان دوره مربیگری کشوری مینی‌گلف خواهیم بود، افزود: انتظار می‌رود مربیان از سراسر کشور در این رویداد شرکت کنند.
جهانگرد با بیان اینکه در زمینه استعدادیابی جوانان همکاری‌های مؤثری با نهادهای آموزشی داشته‌ایم، گفت: با گروه تربیت بدنی دانشگاه بوعلی‌سینا تفاهم‌نامه‌هایی منعقد کرده‌ایم؛ همچنین با اداره کل تربیت بدنی و سلامت آموزش‌وپرورش استان همکاری داشته‌ایم.
وی با بیان اینکه در مدارس مختلف (اعم از دولتی و غیر انتفاعی) حضور یافته‌ایم، ابراز کرد: برای مدارسی که امکان جابه‌جایی دانش‌آموزان آن‌ها وجود داشت، کلاس‌های آموزشی در مجموعه سعیدیه (شهیدشمسی‌پور) برگزار کردیم.
رئیس هیئت گلف همدان با بیان اینکه در سال 1403 بزرگ‌ترین برنامه استعدادیابی هیئت گلف را با همکاری شهرداری همدان و سازمان فرهنگی در بلوار ارم برگزار کردیم، افزود: در این رویداد با استقبال چشمگیر خانواده‌ها و فرزندانشان در ایام تعطیلات تابستانی مواجه شدیم.
وی با اشاره به چالش‌های اصلی ورزش گلف در همدان، بیان کرد: کمبود فضاهای تخصصی یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی ما است؛ درحال حاضر تنها یک سایت تخصصی مینی‌گلف در شهر همدان وجود دارد.
جهانگرد با بیان اینکه سایر شهرستان‌های استان هم هیچ فضای تخصصی برای این ورزش ندارند، گفت: ساخت چنین فضاهایی نیازمند زمین و هزینه‌های قابل توجه است.
وی با بیان اینکه رسانه‌های دیداری کشور کمتر به پوشش مسابقات گلف و مینی‌گلف می‌پردازند، افزود: برخلاف ورزش‌هایی مانند والیبال و فوتبال که به‌صورت زنده پخش می‌شوند، مسابقات گلف معمولاً با تأخیر و به‌صورت خلاصه پخش می‌شوند.
این مقام مسئول همچنین ابراز کرد: موضوع مذکور باعث کاهش جذب علاقه‌مندان به این رشته شده است.
وی با بیان اینکه ورزش گلف به فضای بسیار بزرگی نیاز دارد که تأمین آن برای اداره کل ورزش و جوانان دشوار است، افزود: حتی درصورت تخصیص زمین توسط منابع طبیعی، بودجه لازم برای محصور کردن و نگهداری از چنین فضای وسیعی (برای مثال 60 هکتار) وجود ندارد.
جهانگرد با بیان اینکه فقط تمرینات مینی‌گلف در سایت تخصصی همدان انجام می‌شود، گفت: تمرینات گلف استاندارد به‌دلیل اینکه نیاز به چمن طبیعی با ارتفاع بیشتر دارد، ورزشکاران به پارک‌های سطح شهر مانند پارک مردم و پارک مدرس مراجعه می‌کنند.
وی با بیان اینکه تمرینات گلف واقعی (با آن تصور عمومی از زمین‌های وسیع چمنی) در استان وجود ندارد، خاطرنشان کرد: ورزشکاران مجبور هستند در زمین‌های خاکی مانند پشت بلوار ارم یا زمین‌های پشت دانشگاه پیام نور تمرین کنند که ازنظر توپوگرافی تا حدی مناسب هستند.
رئیس هیئت گلف همدان با بیان اینکه درحال حاضر به‌دلیل تعداد محدود ورزشکاران و تیم‌ها امکان برگزاری لیگ استان‌ در رشته مینی‌گلف را نداریم، افزود: اما از سال گذشته مسابقات رنکینگ سالانه استان همدان را راه‌اندازی کرده‌ایم؛ این طرح در سال نخست اجرا (پارسال) تجربه بسیار موفقی بود. در این مسابقات که مختص رشته مینی‌گلف است، بازیکنان با قوانین خاصی شبیه به قوانین لیگی ثبت‌نام می‌کنند.
وی با اشاره به نحوه برگزاری مسابقات رنکینگ در استان، بیان کرد: مسابقات به‌صورت ماهانه در طول پنج تا هفت ماه برگزار و در هفته پایانی هر ماه انجام می‌شود که امتیازات به دقت ثبت و محاسبه می‌شوند.
این مقام مسئول همچنین خاطرنشان کرد: در پایان دوره 6-7 ماهه، رتبه‌بندی نهایی انجام می‌شود؛ این رتبه‌بندی مبنای انتخاب تیم‌ها برای مسابقات کشوری است.
جهانگرد با اشاره به برنامه سال جاری هیئت گلف، بیان کرد: مسابقات رنکینگ 1404 از اول اردیبهشت‌ماه تا اول آبان‌ماه (به مدت 6 ماه) برگزار خواهد شد که فرصت خوبی برای علاقه‌مندان به مینی‌گلف است.
وی با اشاره به جذب سرمایه‌گذار و پشتیبان در این رشته، خاطرنشان کرد: تاکنون با افراد زیادی جهت سرمایه‌گذاری برای احداث مجموعه‌های مینی‌گلف مذاکره کرده‌ایم.
رئیس هیئت گلف همدان با بیان اینکه برخلاف ورزش‌هایی مثل فوتسال که با 600 متر زمین قابل اجرا هستند جهت احداث سایت گلف در همدان نیاز به زمین بزرگ (حداقل دو الی سه هزار متر) است، گفت: این مهم بزرگ‌ترین مشکل ما است.
وی با بیان اینکه یک مجموعه استاندارد کامل گلف 18 میدان دارد، اذعان کرد: یکی از استادان دانشگاه علوم پزشکی همدان در آبشینه بخشی از باغ خود را به دو میدان مینی‌گلف اختصاص داده است، اما متأسفانه تابه‌حال هتل‌ها و مراکز گردشگری جهت ساخت سایت استقبال نکرده‌اند.
جهانگرد با بیان اینکه طی مسابقات قهرمانی کشور سال گذشته شرکت سحر و هتل کتیبه حامی مالی بودند، گفت: همچنین در مسابقات رنکینگ نیز چند پشتیبان داشتیم که این حامیان در تهیه جوایز و برگزاری مسابقات کمک کردند.
وی با بیان اینکه یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد ورزش گلف این است که موجب افزایش تمرکز می‌شود، تصریح کرد: این ورزش هیچ محدودیت جنسیتی و سنی نداشته و نیاز به حرکات هیجانی و پُربرخورد نیز ندارد؛ همچنین در این رشته آسیب‌های ورزشی بسیار کم است.
رئیس هیئت گلف همدان با بیان اینکه تمام تجهیزات مورد نیاز در سایت‌های تخصصی موجود است، گفت: افراد می‌توانند بدون نیاز به خرید وسایل شخصی و لباس در این رشته ورزشی حضور پیدا کنند.
وی خاطرنشان کرد: وجود مربیان درجه یک مثل آقای محمدعلی قاسمی دبیر هیئت استان و مربی تیم ملی گلف، یکی از ظرفیت‌های موجود در استان همدان است.
جهانگرد با بیان اینکه برخلاف تصور عمومی ورزش گلف پُرخرج و مخصوص قشر خاصی نیست، افزود: این ورزش برای تمام اقشار جامعه قابل دسترس است و فواید ذهنی و روانی بسیاری دارد.
وی با اشاره به دستاوردهای هیئت گلف استان همدان، بیان کرد: با وجود تمام محدودیت‌ها و چالش‌هایی که با آن مواجه هستیم، طی ارزیابی‌های سالانه فدراسیون گلف توانسته‌ایم جایگاه ممتازی در کشور کسب کنیم.
این مقام مسئول همچنین افزود: در سال 1401 رتبه پنجم کشور در بین 31 استان را داشتیم و در سال 1402 و 1403 با یک پله ارتقا، رتبه چهارم کشور را از آنِ خود کرده‌ایم.
جهانگرد با بیان اینکه بسیاری از رشته‌های دیگر مانند کاراته ممکن است تا پنج هزار نفر بیمه‌شده داشته باشند، ابراز کرد: اما ما با حدود 700-800 نفر بیمه‌شده (400-500 آقا و 300-400 خانم) توانسته‌ایم این جایگاه ارزشمند را کسب کنیم.
وی با بیان اینکه پشتوانه این موفقیت وجود مربیان و مدیران باسابقه است، گفت: افرادی که در دوره‌های مختلف مربی تیم ملی بوده‌اند و حضور مؤثر در ساختار فدراسیون و هیئت رئیسه دارند، نقش چشمگیری در این موفقیت‌ها ایفا کرده‌اند.
رئیس هیئت گلف همدان با بیان اینکه نوجوانانی در تاریخ گلف همدان پرورش یافته‌اند که بی‌نظیر بوده‌اند، ابراز کرد: کسب نشان طلای مسابقات نوجوانان کشور و حضور مستمر در تیم ملی به مدت دو سال و همچنین شرکت در اردوهای تیم ملی از دستاورد‌های این رشته بوده است.
جهانگرد بیان کرد: این دستاوردها نشان می‌دهد که با حمایت بیشتر از سوی ارگان‌های دولتی مثل اداره کل ورزش و جوانان و بخش خصوصی در راستای افزایش تبلیغات و معرفی این رشته، می‌توانیم به موفقیت‌های بسیار بزرگ‌تری دست یابیم.
این مقام مسئول همچنین افزود: علاقه‌مندان به رشته گلف می‌توانند به دفتر هیئت گلف استان همدان واقع در مجموعه ورزشی شهیدشمسی‌پور (از اول اردیبهشت‌ماه همه‌روزه از ساعت 16 تا 18) مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه هم‌زمان با دفتر سایت تخصصی نیز آماده ارائه خدمات است، گفت: برنامه سایت‌ها به این شرح است؛ روزهای زوج آقایان (ساعت 16:30 تا 18) و روزهای فرد بانوان (ساعت 16:30 تا 18) که برنامه‌های تکمیلی نیز به مرور اضافه خواهد شد.

شناسه خبر 93592