سپهرغرب، گروه کشاورزی، افزایش قیمت گندم، خوراک دام و دانههای روغنی که کشور برای تأمین آنها وابستگی زیادی به واردات دارد زنگ هشدار دیگری را برای مسئولان به صدا درآورد.
قیمت جهانی گندم طی روزهای اخیر 1.75 دلار و ذرت که به عنوان خوراک دام استفاده میشود، یک دلار در هر بوشل افزایش یافت و یکبار دیگر زنگ هشدار را برای مسئولان داخل به صدا درآمد که روی این دو محصول استراتژیک حساب ویژهای باز کنند.
افزایش قیمت محصولات اساسی در بازارهای جهانی مربوط به امروز نیست و طی چند ماه گذشته بهویژه پس از شیوع کرونا در جهان روند افزایشی محصولات اساسی کشاورزی بیشتر شده است.
قیمت خوراک دام و گندم در چند ماه اخیر 30 درصد افزایش یافته و بسیاری از کشورها صادرات خود را محدود یا متوقف کردهاند تا تأمین نیاز داخل کشور را بیشتر در اولویت قرار دهند.
مثال عینی آن کشور روسیه است که به دستور رئیسجمهور این کشور عوارض صادراتی محصولات اساسی مانند گندم در این کشور دو برابرشد تا محصولات مورد نیاز مردم کمتر از مرزهای این کشور خارج شود.
ایران در تأمین خوراک دام و طیور 70 درصد وابسته به واردات است، در حالی که هزینه تولید محصولات پروتئینی هم بیش از 70 درصد به قیمت این محصولات بستگی دارد، در ماههای اخیر افزایش قیمت در بازارهای جهانی و محدود شدن صادرات به آشفتگی بازار محصولات پروتئینی داخل کشور هم منجر شده است.
گندم یکی دیگر از محصولات اساسی است که خودکفایی چند سال پیش این محصول به دلیل کاهش بارندگی امسال که گفته شده 50 درصد کاهش یافته متزلزلتر شده و وزیر جهاد کشاورزی تولید امسال را 12 میلیون تن پیشبینی کرد که سال گذشته 13.5 میلیون تن بود. معمولاً در تولید 14 میلیون تن همه نیازهای مصرف خانوار و صنایع کامل تأمین میشود.
در ایران سطح کشت گندم در زمینهای دیم تقریباً سه برابر زمینهای آبی است و به همین دلیل میزان بارش در تولید بسیار نقش دارد.
امسال دولت پس از کشوقوسهای فراوان قیمت خرید تضمینی گندم را از چهار هزار به پنج هزار تومان افزایش داد که هنوز بسیاری این قیمت را برای کشاورز و تولید کننده راضیکننده نمیدانند و معتقدند که دولت باید تلاش کند تا هر دانه گندمی که امسال تولید میشود را از کشاورزان خریداری کند.
سالهای گذشته نرخ پایین و نارضایتی کشاورزان باعث شد تا گندمهای تولید شده به جای سیلوهای دولتی به انبارهای دلالان و واسطهها سرازیر شود که پول نقد به آنها میدادند. اشکال دیگر خرید تضمینی دولتی این بود که پول کشاورزان را با تأخیر چندماهه پرداخت میکردند که برای کشاورزی که هرچه داشته به پای محصول ریخته و برای کاشت محصول پاییزه هم نیاز به نقدینگی دارد رضایتبخش نبود.
افزایش قیمت دانههای روغنی
قیمت دانههای روغنی هم طی روزهای اخیر 1.75 دلار افزایش یافت در حالیکه کشور بیش از 90 درصد در تأمین اینگونه محصولات وابسته به واردات است قیمت امروز دانههای روغنی قیمت این محصول را به بیشترین میزان تاریخی خود نزدیک کرده است.
از سالها پیش وزارت جهاد کشاورزی برنامهریزی برای خودکفایی حداقل 75 درصدی را در دستور کار دارد، اما موفقیت چندانی در این زمینه نداشته است.
شناسه خبر 39779