سپهرغرب، گروه شهر: در شهرهای امروزی عوامل مختلفی وجود دارد که میتواند تهدیدی برای سلامتی، ایمنی و حتی زندگی افراد بهشمار بیاید؛ بعضی از این عوامل مانند مدیریت بینظم ترافیک یا خطرات زیستمحیطی مانند آتشسوزی و سیل، آشکار است اما عوامل پنهان نیز به همان میزان برای سلامتی مردم یا زیستپذیری یک شهر خطرناک هستند با این وجود درصورتیکه یک راهحل مبتنی بر فناوری وجود نداشته باشد که بتواند با این خطرات مقابله کند، یک شهر هوشمند مطابق نام خود دیگر عمل نمیکند.
سلامتی و ایمنی ساکنین شهرها به زیستپذیری کلی یک شهر مرتبط است و اغلب مواردی که باعث بهبود سلامت، رفاه و احساس امنیت شهروندان میشود به افزایش زیستپذیری یک شهر نیز کمک میکند بنابراین مقامات شهری باید به بررسی همه جنبههای زندگی شهری مانند کیفیت هوا و نرخ جرم و جنایات و تأثیر آنها بر رفاه شهروندان تمرکز کنند. در ادامه به معرفی و بررسی تعدادی از خطرات موجود در شهرهای هوشمند و راههای مقابله با آنها میپردازیم:
ترافیک شهری
با افزایش جمعیت در مناطق شهری، تعداد خودروهای موجود در خیابانها نیز به میزان قابل توجهی افزایش پیدا میکند. اطلاعات منتشر شده نشان میدهد که در حال حاضر بهطور میانگین به ازای هر نفر در اتحادیه اروپا (EU)، دو خودروی شخصی وجود دارد بنابراین مدیریت ترافیک بهمنظور ایمن نگهداشتن خیابانها برای رانندگان و عابران پیاده، همیشه یک موضوع مهم در شهرهای هوشمند در نظر گرفته شده است. سیستمهای نظارتی به همراه تجزیه و تحلیل میتوانند در زمینه مدیریت ترافیک کمک شایانی بکنند.
دوربینهای مداربسته در مسیرهای اصلی ترافیک آنها را به حسگرهای هوشمند تشخیص ترافیک تبدیل میکند؛ آنها نمایی از زمان واقعی جریان حرکت خودروها و حوادثی که ممکن است جریان ترافیک در شهر را مختل کند یا باعث به خطر افتادن امنیت مردم شود فراهم میکنند. میتوان از سیستمها برای پشتیبانی از ایمنی عابران پیاده هنگام راه رفتن یا عبور از خیابانها و همچنین نظارت بر تصادفات یا تخلفات استفاده کرد. بهرهمند شدن از حسگرهای هوشمند به حفاظت از سلامت شهروندان و پیشگیری از تصادفات مرگبار کمک شایانی میکند.
درصورتیکه دوربینها حادثهای را تشخیص دهند، اپراتورها هشدار لازم را دریافت میکنند و نیروهای مورد نیاز را به محل حادثه اعزام میکنند علاوه بر این اطلاعات جمعآوریشده توسط این دستگاهها به مراکز مدیریت ترافیک این امکان را میدهد که چراغهای راهنمایی را تنظیم کنند یا در صورت نیاز خطوط اضافه را در جادههای پرتردد بازگشایی کنند تا ترافیک کنترل شود.
آلودگی هوا
مدیریت ضعیف ترافیک باعث بروز مشکلات سلامتی برای افراد میشود، سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرده است که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا خطر ابتلا به مشکلات سلامتی مانند چاقی، زوال عقلی، عفونتهای تنفسی، بیماریهای قلبی عروقی و سرطان ریه را افزایش میدهد. درصورتیکه جریان ترافیک در سطح شهر روان و منظم باشد میزان ورود گازهای گلخانهای به هوا کاهش پیدا میکند بنابراین دوربینهای مداربسته بهعنوان سنسورهای (حسگر) پیشرفته ترافیک میتوانند به ابزارهای مکمل مهمی برای کمک به بهبود کیفیت هوا برای شهروندان تبدیل شوند.
آلودگی صوتی
عامل دیگری که ممکن است بر سلامت شهروندان آسیب وارد کند، آلودگی صوتی است. سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرده است که آلودگی صوتی پس از آلودگی هوا دومین تهدید خطرناک محیطزیست برای سلامت و امنیت انسان در نظر گرفته میشود. بیش از نیمی از جمعیت کشورهای اروپایی در معرض آلودگی صوتی قرار دادند که میتواند اثرات مخربی بر جسم آنها داشته باشد و خطر ابتلا به ورم معده، حملات قلبی و مشکلات تنفسی را افزایش دهد. ترکیبی از میکروفونهای با کیفیت، سنسورهای صوتی، هوش مصنوعی و دوربینهای ویدئویی به کنترل و نظارت بر آلودگی صوتی و منبع آن کمک میکند. اطلاعات جمعآوریشده به اپراتورها کمک میکند تا در صورت امکان میزان سروصدای تولیدشده را کاهش دهند برای نمونه زمانی که آلودگی صوتی موجود در یک تقاطع افزایش پیدا میکند، ممکن است به این دلیل باشد که افراد زیادی در هنگام اوج شلوغی در آن مکان حضور پیدا کردهاند. اپراتورها در این شرایط چراغهای راهنمایی رانندگی را بهگونهای تنظیم میکنند که میزان ترافیک و متعاقباً آلودگی صوتی کاهش یابد.
وجود زباله در شهر
یکی از مشکلات اصلی زندگی امروزی، زبالهها و مدیریت نادرست آنها است، درصورتیکه بهدرستی جمعآوری، جابهجا و دفن نشوند میتواند سلامتی افراد را تهدید کند و خطر ابتلا به بیماریهای بالقوه را افزایش دهد علاوه بر این ریخته شدن مواد قابل اشتعال یا ته سیگار روی زبالههای انباشتهشده، خطر آتشسوزی را افزایش میدهد. حسگرها و فیلمهای ثبتشده میتواند مقدار زبالههای جمعآوریشده را اندازهگیری کند و در صورت نیاز به جابهجایی یا مدیریت آنها پیام ارسال کند. فیلم ویدئویی ضبطشده نشان میدهد که آیا لازم است زبالهها جمعآوری و مدیریت شوند یا خیر.
شناسه خبر 42125