سپهرغرب، گروه خبر: محلات به نام «پایتخت گل ایران» شهرت یافته و جایگاه خاصی را در زمینه تولید گل و گیاه زینتی دارد، اما آنگونه که باید سهم خود را در حوزه اقتصاد کشور پیدا نکرده است و گلگاران محلاتی چشمانتظار راهبردهایی هستند تا بتوانند ظرفیتهای خود را در تولید و صادرات گل برجسته کنند.
به گفته مدیر دفتر برنامه و بودجه معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، بخش کشاورزی ایران درصورت برنامهریزی مناسب قادر به صدور 10 میلیارد دلار گل و گیاه زینتی در سال به خارج کشور است.
«شاهین رستمپور» گفت: توجه به صادرات، رویکرد مهم وزارت جهاد کشاورزی است و لازم بوده که کشاورزان در تولید محصولات با قابلیت صادرات اقدام کنند.
ارزش صادرات یک بشکه نفت معادل 120 شاخه گل
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی نیز ارزش صادرات یک بشکه نفت را معادل 120 شاخه گل دانسته است و میگوید: نیاز است که آگاهانه و هوشمندانه از ظرفیت سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی بهویژه تولید گل استفاده شود.
«محمدمهدی برومندی» افزود: گردش مالی گل و گیاه در کشور 40 میلیون دلار است و این رقم در دنیا 200 میلیارد دلار برآورد میشود.
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی درباره صادرات گل بر این باور است که صادرات گل و گیاه بهمنظور سرعت و ایمنی این محصولات باید از طریق حملونقل هوایی انجام شود.
برومندی با بیان اینکه قیمت بنزین هواپیما برای صادرات محصولات کشاورزی کاهش پیدا کرده است، اضافه کرد: این مسئله مهم هنوز عملیاتی نشده و گل و صیفیجات باید در کنار مواد پتروشیمی و سنگ در صف انتظار برای صادرات باشند.
برومندی تصریح کرد: 150 هزار نفر در تولید گل و گیاه و گلخانه کشور اشتغال دارند و 25 هزار میلیارد تومان در این حوزه سرمایهگذاری شده و ایران در رتبه 17 تولید گل و رتبه 115 صادرات گل قرار دارد.
وی تأکید کرد: برخلاف کیفیت مطلوب تولیدات گل و گیاه در کشور، تولیدکنندگان نمیتوانند در بازارهای جهانی حضور داشته باشند و این ضعف باید هرچه زودتر جبران شود.
سهم اندک صادرات چهار میلیون و 700 هزار دلاری گل در محلات
رئیس صنعت، معدن و تجارت شهرستان محلات گفت: از حدود 6 میلیون دلار کالای غیرنفتی که امسال از محلات به خارج از کشور صادر شد، چهار میلیون و 700 هزار دلار آن مربوط به گلهای شاخهای و گلدانی است، حال آنکه ظرفیت بالایی در زمینه صادرات گل از این شهرستان وجود دارد.
«محمد جمالعباسی» افزود: این گلهای زینتی از محلات امسال به شکل غیر مستقیم و از طریق بازارچههای محلی به کشورهای عراق و امارات صادر شد.
نبود آمار شفاف صادرات گل و گیاه زینتی یک ابرمعضل
مدیر جهاد کشاورزی محلات در ارتباط با میزان صادرات گل گفت: با توجه به اینکه بخش اعظم صادرات از گلخانههای این شهرستان بهدلیل مشکلات ناشی از تحریمها از کانالهای غیر رسمی انجام میشود، آمار دقیقی در این راستا موجود نیست.
«احمدرضا جعفری» با بیان اینکه بانک مرکزی مبنای صادرات را دلار میداند، توضیح داد: در شرایط تحریمی موجود صادرات به ریال است و این امر باعث مشکلاتی برای گلخانهدارها شده است.
مدیر جهاد کشاورزی محلات ادامه داد: نیمه نخست امسال برای 19 محموله بالغبر 88 هزار و 150 گلدان گواهینامه قرنطینه بهمنظور صادرات به کشورهای کویت، عمان و عراق صادر شده است و صادرات گل بیشتر از کانالهای غیر رسمی انجام میشود.
جعفری گفت: طبق قواعد بانک مرکزی صادرات با ارز صورت میگیرد و ارز حاصل از صادرات باید به چرخه دولت برگردد، درحالی که صادرات ما به ریال است و بر همین اساس دو گلخانه صادرکننده محلات در فهرست سیاه بانک مرکزی هستند.
مدیر جهاد کشاورزی محلات از تولید 235 میلیون واحد انواع گل و گیاهان زینتی در سال جاری در این شهرستان خبر داد و گفت: 95 میلیون گل شاخهبریده از گونههای گلایل، میخک، داوودی، لیسیانتوس، آنتوریوم و لیلیوم در 266 هکتار گلخانه تونلی و فضای باز، بخشی از این محصولات تولیدی را شامل میشود.
وی اظهار کرد: 14 میلیون گلدان انواع گلهای آپارتمانی گلدار شامل حسن یوسف، گل سنگ، کاکتوس، دیفن باخیا، پتوس و فیکوس نیز امسال در 121 هکتار گلخانههای تونلی محلات تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی شد.
این مقام مسئول گلهای آپارتمانی، نشایی و فصلی را شامل انواع اطلسی، بنفشه، میمون، سلوی، پریوش و آهار دانست و گفت: 11 میلیون گلدان گلهای آپارتمانی برگ زینتی در 81 هکتار گلخانه تولی و 75 میلیون بوته گلهای فصلی و نشایی در 192 هکتار از گلخانههای فضای باز، امسال در شهر گل ایران تولید شد.
مدیر جهاد کشاورزی محلات اظهار کرد: 40 میلیون اصله درختچههای زینتی نیز از ابتدای امسال تاکنون در 36 هکتار از گلخانههای فضای باز محلات تولید و عرضه شده است.
جعفری ادامه داد: گواهی بهداشتی قرنطینه برای 6 محموله و 6 هزار گلدان به مقصد قشم و گواهی بهداشتی قرنطینه برای 19 محموله خارجی و هشت هزار و 715 گلدان به مقصد عراق، کویت و عمان در سال جاری صادر شد.
وی با بیان اینکه 30 درصد از مردم محلات در صنعت گل اشتغال دارند، ادامه داد: سابقه گلکاری در محلات بیش از 70 سال است و 700 واحد تولید و پرورش گل و گیاهان زینتی در این شهرستان فعالیت دارند.
مدیر جهاد کشاورزی محلات افزود: محلات بیشترین سطح زیر کشت و پرورش انواع گل و گیاه زینتی را در کشور دارد و تولید 350 گونه مختلف گیاهان زینتی، آپارتمانی و فضای سبز، این شهرستان را به یکی از قطبهای پرورش و تجارت گل و گیاه ایران تبدیل کرده است.
جعفری گفت: وجود پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی در محلات، تولید و تکثیر انواع گونههای گلهای شاخهبریده، درختچه و گیاهان آپارتمانی و نیز تولید و صدور انحصاری بید قرمز از این شهرستان از ظرفیتهای منطقه در زمینه گل و گیاه است.
مدیر جهاد کشاورزی محلات یادآور شد: 18 درصد سطح زیر کشت گل و گیاه، 12 درصد از تولید انواع گل شاخهبریده، 80 درصد تولید گلهای فصلی نشایی، 21 درصد از تولید درخت و درختچههای زینتی و 14 درصد از گیاهان آپارتمانی کشور در محلات تولید میشود.
مدیر جهاد کشاورزی محلات گفت: 19 واحد گلخانه جدید امسال در محلات ایجاده شده است و 33 هزار و 158 متر مربع به وسعت گلخانههای این شهرستان افزوده شد.
جعفری افزود: هر متر مربع افزایش سطح گلخانهای به پنج میلیون ریال سرمایهگذاری نیاز دارد.
وی بیان کرد: راهاندازی این واحدهای گلخانهای 76 فرصت اشتغالزایی در محلات ایجاد کرده است.
مدیر جهاد کشاورزی محلات با اشاره به اینکه 700 واحد گلخانه در این شهرستان فعال است، ادامه داد: 410 هکتار فضای گلخانهای و 300 هکتار سطح زیرکشت فضای باز است.
وی با اشاره به ایجاد نخستین نمایشگاه دائمی گل کشور در محلات، اضافه کرد: این نمایشگاه دائمی گل با سرمایهگذاری 150 میلیارد ریالی بخش خصوصی در این شهرستان ایجاد میشود و انتظار میرود این نمایشگاه بهعنوان یکی از مهمترین شاخصهای گردشگری گل، صنعت گردشگری در محلات را توسعه دهد.
جعفری اضافه کرد: 50 هزار متر مربع زمین در جوار پایانه صادراتی محلات بهمنظور ساخت این نمایشگاه و بازار دائمی گل و گیاه واگذار شده است.
هزینههای بالای تولید سد بزرگ در برابر صادرات گل و گیاه زینتی
تولیدکننده نمونه گل شهرستان محلات که در امر صادرات نیز فعال است، گفت: هزینههای بالای تولید که ناشی از دستمزدهای بالای نیروی انسانی، هزینه انرژی و نهادههای تولید است، باعث بالا رفتن قیمت محصول شده که این امر سدی در برابر رقابتپذیری بازار و صادرات گل در کنار سایر مشکلات موجود است.
«علی سلمانی» افزود: قیمت تمامشده تولید گل در ایران بسیار بالا است؛ ضمن اینکه درصورتی که بخواهد به کشورهای دیگر صادر شود هزینه جانبی حملونقل و بستهبندی نیز به آن افزوده و محصول از حالت رقابت خارج میشود.
سلمانی بیان کرد: برای همین است که گلهای ایرانی با وجود کیفیت بالا، توان رقابت در بازار را ندارند و محصول مشابه خارجی با قیمت پایینتر، باعث میشود کشورهای واردکننده ترجیح دهند گلهای ارزانتری را به مقدار بیشتر خریداری کنند.
این تولیدکننده گل و گیاه توضیح داد: برای تصاحب بازارهای رقابتی نیاز به عرضه گل در نمایشگاههای گل در کشورهای مختلف بوده که در این راستا حمایت مستقیم دولت نیاز است.
وی ادامه داد: برای اینکه گلهای تولیدی در این نمایشگاههای بینالمللی به نمایش گذاشته شوند، نیاز به پرداخت غرفه و هزینه حملونقل است که کشاورز از عهده آن برنمیآید.
تولیدکننده قدیمی گل و گیاه زینتی در محلات نیز هزینههای بالای تولید بهویژه در گلهای شاخهبریده، کمبود نیروی ماهر، هزینههای بالای حملونقل، سنتی بودن گلخانهها، موازیکاری و تصمیمات غیر کارشناسی در بخش دولتی و کمبود نقدینگی را از مهمترین مشکلات صنعت گل در محلات دانست.
«علی ابراهیمی» بیان کرد: در کشور ما هزینه حملونقل و حاملهای انرژی بسیار بالا است، اما گلکاران کشورهای دیگر از یارانه حملونقل برخوردار هستند.
وی اظهار کرد: وجود این مشکلات باعث شده هزینه تولید گل و گیاه بهویژه گلهای شاخهبریده بالا برود به همین خاطر نمیتوان در بازار جهانی گل رقابت کرد و گلهای شاخهبریده صادر نمیشود.
شهرستان محلات با 55 هزار نفر جمعیت، علاوهبر مزیت گل و گیاه زینتی، بهعنوان قطب سنگهای تزئینی و تریکو در ایران شناخته شده است.
شناسه خبر 49281