شناسه خبر:72947
1402/6/5 09:39:07
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان:

ارزیاب یونسکو از مسیر تاریخی همدان رضایت دارد

سپهرغرب، گروه خبر: مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: ارزیاب یونسکو از مسیر تاریخی همدان رضایت دارد.

محسن معصوم‌علیزاده صبح شنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به آخرین گزارش‌ها از ارزیابی‌های انجام‌شده توسط کارشناس یونسکو، اظهار کرد: بازدید ارزیاب از هگمتانه و مرکز تاریخی همدان امروز سومین روز خود را پشت سر می‌گذارد و شواهد و اظهار رضایت ارزیاب یونسکو نشان می‌دهد که همدان جایگاه مطلوبی دارد.

وی افزود: ارزیاب درنهایت گزارش این بازدید را به‌صورت محرمانه به یونسکو ارائه خواهد داد، اما هیچ مسئله خاصی را مطرح نکرد و از بازدیدی که داشت، رضایت یافته بود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با اشاره به نظر ارزیاب، گفت: براساس نظر ارزیاب سازمان جهانی یونسکو، هر سایتی که بخواهد در ردیف میراث فرهنگی قرار بگیرد از حوزه جغرافیایی خارج و به میراث بشری تبدیل می‌شود و زمانی که جهانی شد، مردم از سراسر دنیا خود را به آن می‌رسانند تا میراث بشر از گذشته‌های دور را ببینند.

معصوم‌علیزاده خاطرنشان کرد: از روز یکم شهریورماه 1402 که ارزیاب وارد همدان شده، مراحل بازبینی مستندات پرونده به‌خوبی درحال انجام است.

وی با اشاره به مزایای ثبت یک اثر تاریخی، بیان کرد: ثبت یک اثر در فهرست میراث جهانی سبب می‌شود علاوه‌بر محافظت و نگهداری و معرفی ارزش‌های آن به جهانیان به‌عنوان هدف اصلی، نوعی معرفی جهانی مقصد سفر هم انجام شود که به‌واسطه آن فعالیت‌های گردشگری در محوطه نیز افزایش می‌یابد.

مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان همدان اظهار کرد: «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» نشان‌دهنده میراث و تمدن ما است و باید جهانی شود؛ با توجه به اینکه تا 10 سال آینده پرونده‌های ثبت جهانی ایران مشخص شده است، آثار ارزشمندی در کشور برای قرار گرفتن در فهرست جهانی داریم که قله دماوند یکی از آن‌ها است و آثار دیگر براساس اولویت مشخص شده‌اند، با این اوصاف هگمتانه نباید شانس امسال را از دست دهد.

وی با بیان اینکه «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» تنها نماینده ایران برای ثبت جهانی برای سال آینده است، گفت: هر کشور هر سال یک سهمیه برای ثبت جهانی دارد که سهمیه ایران برای سال آینده پرونده همدان است.

معصوم‌علیزاده خاطرنشان کرد: ثبت جهانی این مجموعه ارزشمند از ابعاد مختلفی قابل توجه بوده و نکته مهم این است که ما توانستیم یادگار گذشته خود را که در لایه‌های مختلف تاریخی در دوران مختلف تاریخی جمع‌آوری شدند و چنین اثری را به‌وجود آوردند، به جهان و جهانیان معرفی کنیم؛ چراکه غنای تاریخ هگمتانه، فراتر از سطح ملی است.

وی با بیان اینکه در چند ماه اخیر اقدامات زیادی در راستای ثبت جهانی هگمتانه انجام شده که ازجمله آن‌ها مرمت بافت تاریخی، بازار سنتی، کاروان‌سراها و بناهای واجد ارزش است، گفت: مرمت بناهای واجد ارزش واقع در محدوده پرونده ثبت جهانی از اعتبارات سفر رئیس‌جمهور با 250 میلیارد ریال انجام شده است.

مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با بیان اینکه مشارکت بخش خصوصی در حفظ و نگهداری بناهای تاریخی امری ضروری است، ابراز کرد: میراث‌ فرهنگی به‌تنهایی از عهده حفظ این بناها برنمی‌آید و نگهداری از میراث نیاکان باید به دغدغه بخش خصوصی تبدیل شود.

معصوم‌علیزاده عنوان کرد: مرمت بناهایی مثل کاروان‌سرای شریف‌الممالک، کاروان‌سرای یداللهی، کاروان‌سرای گلشن، راسته حاج‌صفرخان، کاروان‌سرای حسین‌خانی، کاروان‌سرای قلمدانی، کنیسه یهودی‌ها، تیمچه صالحی، عمارت جنانی، مسجد حاج‌احمد و خانه میرابیان ازجمله بناهای مرمت‌شده در ماه‌های گذشته است.

شناسه خبر 72947