شناسه خبر:77972
1402/10/16 10:03:21

سپهرغرب، گروه شهر: پاندمی کووید -19 دولت‌ها را وادار کرد تا نحوه و زمان اشتراک‌گذاری فضاهای شهری را تغییر دهند و اقداماتی برای برگزاری تجمعات با رعایت نکات بهداشتی انجام دهند، بدین ترتیب جنبش تبدیل پارکینگ‌های بدون استفاده به فضاهای عمومی جانی دوباره گرفت.

پاندمی کووید -19 منجر به تغییرات بسیاری در فضاهای شهری در سراسر جهان شد. رانندگی‌ها به نصف کاهش یافت، جاده‌ها به روی خودروها بسته شد تا فضاهای عمومی ایجاد شود و رستوران‌های فضای باز یک‌شبه رونق گرفتند. به دولت‌های محلی این فرصت داده شد تا فضاهای عمومی غیر قابل استفاده مانند پارکینگ خیابان‌ها را دوباره بررسی کنند و آن‌ها را با مکان‌هایی جایگزین کنند که امکان برگزاری تجمعات ایمن را فراهم کند.

  تأثیر جنبش تبدیل پارکینگ به فضای عمومی بر محیط زیست

همانطور که شهرها برای آینده پس از کووید -19 برنامه‌ریزی می‌کردند، طرفداران محیط زیست و حمل‌ونقل عمومی نیز فرصت را غنیمت شمردند تا با ادامه دادن به تغییرات به وجود آمده و دائمی کردن فضاهای عمومی جایگزین پارکینگ‌ها، پیشرفت‌هایی را تقویت کنند که در زمینه مقابله با تغییرات اقلیمی و حمایت از محیط زیست به‌دست آمده بود.

جنبش تبدیل پارکینگ‌ها به فضاهای عمومی راهی برای احیای فضاهایی است که به‌طور سنتی برای اتومبیل‌ها در نظر گرفته شده است. حذف دو یا سه جای پارک می‌تواند فضا را برای قراردادن صندلی برای 24 نفر باز کند و فضاهای عمومی را ایجاد کند که دلپذیرتر و همسوتر با حفظ محیط زیست هستند.

هنگامی که همه‌گیری به طور ناگهانی دسترسی به بسیاری از مکان‌های سنتی برای تعاملات اجتماعی را قطع کرد، جوامع شروع به ابراز نیاز به فضاهای ملاقات ایمن در فضای باز کردند. با استفاده ترکیبی از طراحی انسان‌محور و مشارکت اجتماعی، رهبران شهری در همه کشورها به شناسایی مناطق محلی پرداختند که پتانسیل تبدیل شدن به فضای عمومی داشت. مشاهدات نشان داد که این فضاها تأثیر فرامحلی قابل‌توجهی برای گسترش شهرهای سبز دارند.

  نوآوری در تبدیل جای پارک خودرو به فضای عمومی

به طور کلی می‌توان هر تعداد محل پارک خودرو را با استفاده از عناصری مانند نیمکت، میز، گلدان، بام سبز، آلاچیق، سایبان دوچرخه یا نورپردازی به فضای عمومی تبدیل کرد. حدود 20 سال از تبدیل نخستین پارکینگ جهان به فضای عمومی شهری در سانفرانسیسکو می‌گذرد و در این مدت پیشرفت‌های زیادی در این زمینه صورت گرفته است. برای مثال اکنون از پنل‌های خورشیدی برای تأمین روشنایی و شارژ تلفن همراه کاربران، از سقف‌های سبز برای جذب تنوع زیستی و از مخازن آب برای هدایت آب باران و جلوگیری از سیل استفاده می‌شود.

در بعضی مناطق، پارکینگ‌های کوچک نزدیک به مدارس به پارک‌هایی تبدیل شده است که علاوه بر انواع بازی‌های مخصوص کودکان را دارد، محیطی دوستانه برای خانواده‌هایشان فراهم می‌کند. اگر در این فضاهای عمومی وای‌فای نیز تعبیه شود جمعیت بیشتری را به سمت خود جذب می‌کند.

  تأثیر این جنبش بر مشاغل اطراف

بر خلاف اینکه تصور می‌شود با حذف یک پارکینگ رونق مشاغل اطراف آن کم می‌شود، شواهد حاکی از آن است که کسب‌وکارهای اطراف افزایش 20 تا 30 درصدی درآمد را تجربه کرده اند. بسیاری از مشتریان مغازه‌ها، کافه‌ها و رستوران‌ها از بودن در فضای باز لذت می‌برند، اما باریک بودن پیاده‌روها مانع از فرصت می‌شود، بنابراین کاملاً معقول است که گسترش فضای مشترک و تعبیه میز و صندلی باعث افزایش تعداد مشتریان این مشاغل بشود.

  برنامه‌ریزی شهری و جنبش تبدیل پارکینگ به فضای عمومی

فضاهای عمومی ایجاد شده توسط این جنبش، به‌دلیل تشویق شهروندان برای حضور در جامعه بر کاهش رفتارهای ضداجتماعی تأثیر دارند. با نصب اطلاعیه‌هایی در مورد زباله و سیگار و قرار دادن سطل‌های زباله در این مکان‌ها، گامی مؤثر در جهت سلامتی افراد و زیبایی شهر برداشته شده است. برای گسترش این جنبش، یک پورتال برای ثبت درخواست‌ها می‌تواند این امکان را به مردم و مقامات محلی بدهد تا مکان‌هایی را که قابلیت تبدیل شدن به فضای عمومی دارند معرفی کنند.

  استقبال پرشور برزیل از جنبش

استقبال از جنبش تبدیل پارکینگ به فضای عمومی در میان مردم برزیل بسیار پرشور بود. این مفهوم برای نخستین‌بار در سال 2012 مورد توجه مقامات رسمی قرار گرفت و درست یک سال بعد ایجاد این فضاهای عمومی در شهرهای مختلف آن گسترش یافت که سائوپائولو پیشرو در این جنبش بود. در این شهر بیشتر فضاهای عمومی ایجاد شده شامل نیمکت‌هایی با سایبان، باغچه‌های کوچک و تجهیزات ورزشی هستند.

ریو دو ژانیرو، یکی از شهرهای بزرگ برزیل است که در سال 2015 با هدف افزایش تعاملات اجتماعی بین مردم به این جنبش پیوست. اکثر فضاهای عمومی ایجاد شده در این شهر شامل تجهیزات ورزشی هستند که این فضاها را به ورزشگاه‌ها عمومی کوچکی با مساحت 20 مترمربع تبدیل کرده است و در اطراف آن کافه‌ها، نیمکت‌های استراحت و پریزهایی برای شارژ تلفن همراه تعبیه شده است.

نکته قابل‌توجه این فضاها، نصب پنل‌های خورشیدی برای تأمین روشنایی و برق مورد نیاز برای شارژ گوشی‌ها است. با گسترش این خلاقیت در اکثر شهرهای برزیل، مردم تمایل بیشتری برای حضور در خیابان و برقراری ارتباط با همشهریان خود نشان داده‌اند. نتیجه دیگری که این جنبش برای این شهر داشت کاهش ترافیک در مرکز شهر و کم شدن آلودگی هوا نسبت به سایر نقاط شهر است.

شناسه خبر 77972