ایجاد حس ناامنی، احساس وابستگی نادرست و زیاد نوجوان به پدر و مادر، عدم فراگیری مهارتهای زندگی بهخصوص مهارتهای ارتباطی و بهویژه در زمینههای عاطفی، اجتماعی و همچنین محیط فرهنگی و تفاوت در فرهنگها و خُردهفرهنگهایی که در سطح جامعه یا خانوادهها وجود دارد و اینکه نوجوان نمیتواند آن را بپذیرد یا اینکه با ارزشها، آداب و رسوم خانوادهها مغایرت دارد، سبب این میشود که نوجوانان دچار اضطراب شوند.
اضطراب عامل ایجاد احساس عدم امنیت، درماندگی و تحریکات هیجانی و فیزیولوژیکی است. درست است که اضطراب یک نوع هیجان طبیعی محسوب میشود و در پاسخ به شرایط و موقعیتهای تهدیدکننده و یا احساسات بد و ناخوشایند است، اما اگر از حد تعادل خارج شود، به سلامتی جسم و روان آسیبهای جدی وارد میکند.
* نقش ژنتیک در بروز اضطراب نوجوان
ژنتیک نقش مهمی در همه اختلالهای اضطرابی دارد که این اختلالات شامل اضطراب فراگیر، اجتماعی و پس از سانحه میشود. بنابراین مطالعات انجامشده در این زمینه حاکی از آن است که زمینههای خانوادگی و ژنتیکی عامل تسهیلکننده اضطراب و اختلالات اضطرابی است. البته باید دانست ژن بهتنهایی مسئول این مشکلات و اتفاقات نیست و عوامل محیطی نقش پُررنگی در این ماجرا دارد.
مهمترین و مؤثرترین راه درمان اضطراب نوجوان، همراه شدن و همراهی کردن با او است. با ایجاد حس همدلی و همراه شدن با نوجوان، میتوان به علت ایجاد اضطرابش پی برد و همچنین میتوان به او آموزش داد که چگونه نگرانیها و افکار خودآیند منفیاش را مدیریت کند و چگونه در برنامههایش تفریحات سالم، رژیم غذایی، ورزش و خواب کافی و سالم جا دهد.
ایجاد یک برنامه غذایی سالم و بالا بردن کیفیت خواب، کمک شایانی به درمان اضطراب نوجوان میکند. پدر و مادرانی که نقش حمایتگری برای نوجوان خود دارند و روشهای حل مسئله به فرزندان خود میآموزند و از تحقیر و سرزنشگری نوجوان دست میکشند، میتوانند نقش بسزایی در کاهش و درمان اضطراب نوجوان خود ایفا کنند.
درست است که همه ما گاهی دچار اضطراب میشویم، اما شدت و نوع آن و موقعیتهای اضطرابزایی که در آن قرار میگیریم، باهم فرق میکند. بهدلیل شکننده بودن و حساسیت بالایی که نوجوان دارد، بهمراتب موقعیتهای استرسزا اثر مخربتری بر روان وی میگذارد و میتواند اثر خود را بهصورت تنشهای عصبی نشان دهد؛ بنابراین اضطراب میتواند بهراحتی نوجوان را به چالش بکشاند.
علل و عوامل زیادی در اضطراب، افسردگی و مشکلات روانی نقش دارند که موجب مشکلات شغلی، اقتصادی، روحی و تنشهای خانوادگی، اعتیاد و غیره میشوند؛ شناخت بهموقع نوجوان و شناسایی هر نوع تغییر رفتار و رؤیت علائم اضطراب در وی به تشخیص و درمان بهموقع اضطراب نوجوان کمک میکند.
* طبقهبندی اضطراب در نوجوانان
اگر بخواهیم طبق دستهبندی علائم اضطراب را در نوجوان بررسی کنیم، این علائم بدین صورت قابل تشخیص و بررسی است:
** علائم جسمانی
این علائم میتواند شامل تنگی نفس، درد قفسه سینه، لرزیدن، مشکلات گوارشی، خشکی دهان و غیره باشد.
** علائم شناختی
این علائم بیشتر در ذهن و حافظه نوجوان و ضعف در یادگیری او خود را نشان میدهد و باعث میشود نوجوان رفتار اطرافیان را منفی، بدبینانه و غیر منطقی قلمداد کند.
** علائم رفتاری
ممکن است اضطراب باعث شکلگیری عادات عصبی نوجوان شود؛ مثل کَندن جوش و پوست لب، ناخن جویدن، دادوفریاد کردن و غیره؛ همچنین میتواند خواب و خوراک نوجوان را از تنظیم خارج کند.
** علائم هیجانی
طبق نظر روانشناسان و تحقیقات بهعملآمده، زمانی که نوجوان با استرس و اضطراب دستوپنجه نرم میکند، میتوان علائمی نظیر افسردگی و وسواس، کجخلقی، گوشهگیری، پرخاشگری و عصبانیتهای آنی را در او مشاهده کرد؛ بنابراین در این مقاله لازم دانستیم که به علائم اضطراب در نوجوانان بپردازیم.
* علائم هیجانی رفتاری اضطراب در نوجوان
** ترس و نگرانی بیش از اندازه
درست است بهدلیل بحران بلوغ و در سنین نوجوانی اضطراب نوجوان شایع است، اما ممکن است نوجوان در شرایطی قرار بگیرد که بیش از اندازه اضطراب را تجربه کند.
* تنشهای روحی، آشفتهحالی و بیقراری در نوجوان
چنانچه بیحوصلگی و بیقراری بیش از حد را در نوجوان خود دیدید، این علائم را غیر عادی قلمداد کنید و برای اقدامات پیشگیرانه دست به کار شوید.
* وسواس فکری در نوجوان
این موضوع باعث خوددرگیریهای مزمن و مشکلاتی نظیر عدم توانایی در رهایی از افکار مزاحم و خودآیند منفی او است؛ بنابراین باعث میشود قضاوتهای نادرست نسبت به خود و اطرافیان داشته باشد.
* عدم فعالیت و مشارکت در موقعیتهای اجتماعی
نوجوانی که تا دیروز در فضاهای اجتماعی، دوستان و همسالان شرکت میکرده، ممکن است یکمرتبه منزوی و دوریگزین شده باشد.
* گارد گرفتن در موقعیتهای چالشبرانگیز و جدید
وقتی نوجوان در موقعیتهای حساس و چالشبرانگیز قرار میگیرد، توان حل مسئله را ندارد و نسبت به فعالیتهای جدید نهتنها بیمیل است، بلکه با والدین خود سر این موضوع بحث و جدل میکند.
* زودرنجی و تحریکپذیری
ممکن است در موقعیتهای مختلف، حتی در جلوی چشم افراد غریبه نسبت به نصیحت شدن و مورد انتقاد قرار گرفتن عصبانی شود و دست به اعمال دور از انتظار و پرخاشگرانه بزند.
** علامتها و نشانههای جسمی اضطراب در نوجوان
* اختلال خواب
* دردهای عضلانی
* تکرر ادرار
دردهای روان تنی مثل سردرد، درد در ناحیه قفسه سینه، تپش قلب، عرق سرد، دست و پای یخزده، معدهدرد، خشک شدن دهان، مشکلات گوارشی و غیره.
** اضطراب و علائم روانی آن
* عدم توجه و تمرکز
* حواسپرتی و پرش افکار
* سستی در انجام تکالیف
* و سایر علائم
با توجه به موارد فوق تشخیص علائم اضطراب کمی پیچیده و دشوار است؛ بنابراین توصیه میشود برای تشخیص صحیح و بهموقع از یک درمانگر کمک بگیرید.
** راههای طبیعی درمان اضطراب کم و متوسط
* استفاده از فنهای آرامسازی
* مقابله کردن با عوامل اضطرابزا و مواجهه شدن با ترس به شیوههای گوناگون
* بهرهبری از مدیریت زمان و برنامهریزی جهت کم شدن اضطراب خصوصاً اضطراب امتحان
* داشتن حیوان خانگی و وقت گذراندن با آن جهت کاهش علائم اضطرابی
* استفاده از گروههای همتایان و گفتوگو با نوجوانانی که در شرایط مشابه قرار دارند
* ایجاد سبک زندگی سالم که در آن به خواب با کیفیت، تغذیه سالم و فعالیتهای جسمی و ورزشی بها داده شود
* ارتباط با مشاوری که در زمینه کاهش و درمان با اضطراب فنهای مقابلهای به نوجوان آموزش دهد
* راهکارهای خانگی درمان اضطراب
علاوهبر مواردی که در درمان اضطراب در نوجوانان گفته شد، میتوانید راهکارهای خانگی و ساده را بهکار ببندید.
در زمانی که نوجوان احساس نگرانی و اضطراب دارد، همدلی و همراهیتان را بیشتر کنید.
سعی کنید نوجوان و ترسی که برای او آزاردهنده و نگرانکننده است را درک کنید و در کشف راههایی که برای مقابله با اضطرابش جستجو میکند، او را حمایت و همراهی کنید.
او را تشویق کنید در موقعیتهایی که از آن میترسد و او را نگران میکند، قرار بگیرد. یادتان باشد فقط ترغیبش کنید و هیچ زمانی او را مجبور به این کار نکنید.
در موقعیت اضطراب برای خطاب کردن او، کلمات مثبتی چون شجاع، توانا و قوی به کار ببرید تا بتواند بر ترسش غلبه کند.
* نتیجهگیری
درنهایت میتوان گفت اضطراب با رویکرد درمانی صحیح و نکاتی که درباره خودمراقبتی گفته شد، قابل بهبود و درمان است. پدر و مادر عزیز، نقش شما بهعنوان والد و حمایتگر بسیار در پیشگیری و درمان اضطراب نوجوانتان میتواند مؤثر باشد؛ سعی کنید بهجای نصیحت گوش شنوا برای فرزند نوجوانتان باشید. رابطه صمیمی و سالم به فرزندتان این پیام را میدهد تا با شما درباره مشکلاتش گفتوگو کند و اینکه قبل از هر چیزی یا هر کاری از پدر و مادر خود کمک بگیرد.
شناسه خبر 82197