تابهای شهری سازههای جدیدی هستند که بر اساس ایدههای بازیمحور در شهرها محبوب شدهاند تا سرزندگی را وارد فضاهای شهری کنند.
در شرایطی که چالشهای اقتصادی و اجتماعی شهرها در حال افزایش است، شمار بیشتری از معماران حرفهای به طراحیهای خارج از چارچوبهای سنتی روی آوردهاند تا فضایی برای فرار از فشارهای زندگی شهری فراهم کنند. مداخلات بازیمحور در فضاهای عمومی، روشی بر پایه نوآوری برای بازسازی محیطهای شهری است که یکنواختی زندگی روزمره را کم میکند. این مداخلات شیوههای جدیدی از تفکر و عمل را ترویج میدهد و مفهوم بازی را میان شهروندان دوباره تعریف میکند.
ایجاد چشمانداز تازهای از بازی در محیطهای شهری، راهی جدید برای ادغام تنوع در این فضاها است. در این راستا، ادغام تاب که نمادی از کودکی و شادی است، در فضاهای عمومی بسیار اهمیت دارد و عابران را به یک تعامل راحت و شاد دعوت میکند. ایدههای تاب صرفنظر از منبع آنها، تأثیر مهمی در فضای روزمره ساکنان یک شهر دارند و با به چالش کشیدن روند زندگی روزمره، لحظاتی از توقف، ارتباط و تأمل در زندگی شهروندان ایجاد میکنند. تابها با حرکات آزادانه و جذاب، نمادی از آزاد بودن در لحظات زندگی هستند و تجربه تنش بین خطر و جذابیت را رقم میزنند. در ادامه به نمونههای موفق از این ایدهها در شهرهای مختلف جهان اشاره میشود.
*حلقه تاب، روتردام/ هلند
حلقه تاب روتردام مکانی است که نسلهای مختلف را دور هم جمع میکند تا با هم بازی کنند و لحظات خوشی را سپری کنند. این زمین بازی برای کودکان طراحی نشده است، بلکه هدف آن ایجاد ارتباط بین نسلهای مختلف است. در این فضا صندلیهای گهوارهای بزرگ برای استراحت، انواع مختلفی از تاب و یک فضای مرکزی برای دیدارهای اجتماعی وجود دارد. این رویکرد طراحی، نگرش کلاسیک تابهای کودکان و نیمکتهای استراحت بزرگسالان را به چالش کشیده است.
طراحی این فضا ایمن و کارآمد است و هدف آن تبدیل شدن به مکانی منحصربهفرد برای تعاملات اجتماعی است. حلقه تاب یک فرمت هیبریدی (چندعملکردی) جدید در فضاهای عمومی است که افراد میتوانند بدون توجه به سن در این مکان استراحت کنند و آزادانه تاب بخورند. طراحی دایرهشکل یادآور فضایی در طبیعت و ستونهای چوبی باریک آن نماد درختان بلند است. تابها از یک سازه حلقهای آویزان هستند که بین این ستونهای چوبی قرار دارد و روبهروی یکدیگر طراحی شدهاند تا امکان گفتوگو و دیدن یکدیگر هنگام تفریح و استراحت فراهم شود.
نیمکتهای سنتی رایج در پارکها بهطور معمول کنار یک مسیر پیاده روی یا حاشیه پارک بازی کودکان قرار دارند و چندان تشویقکننده برقراری تعامل اجتماعی نیستند، اما حلقه تاب بهعنوان یک مفهوم جدید در طراحی شهری، امکان برقراری این تعاملات را در فضایی هیبریدی برای استراحت و بازی فراهم میکند.
*بازی با طبیعت، شانگهای/ چین
سازه بازی با طبیعت (Play with Nature) تکهای کامل از یک ورق فولادی است که به دو قسمت تقسیم شده است؛ یک قسمت تیز و گوشهدار و قسمت دیگر گرد و هماهنگ است. این دو قسمت از یکدیگر پشتیبانی میکنند تا بتوانند نمای جذابی از تاب خوردن را در فضای پارک کنار رودخانه به نمایش بگذارند. در تابهای سنتی یک نفر روی تاب مینشیند و دیگری او را هل میدهد، اما در این سازه نوآورانه دو نفر روی دو تاب مینشینند و بهصورت مشترک تاب خوردن را تجربه میکنند.
سه عامل جهت، زمان و نیرو در این بازی دخیل هستند و اگر هر یک از این موارد نادرست باشد هدف محقق نخواهد شد. هنگامی که تاب شروع به حرکت میکند، ادامه بازی بهصورت تصادفی شکل میگیرد و در نهایت متوقف شده و ناپدید میشود.
*حلقههای درخشان، بوستون/ ایالات متحده آمریکا
بیست تاب دایرهای با نور LED در فضای باز بهعنوان بخشی از نخستین نصب مجسمهسازی تعاملی بوستون نصب شده است. این کرههای درخشان آویزان یک تغییر در تابهای سنتی لاستیکی است و از یک ساختار فولادی مینیمالیستی آویزان شده است. رنگ چراغهای LED تعبیهشده در تابها هنگام حرکت تغییر میکند و زمانی که ساکن هستند به نور سفید کمرنگ بازمیگردد. این نصب بهگونهای طراحی شده است که هنر را با فناوری در حال رشد بوستون ترکیب کند و علاوه بر زیباسازی، ساکنان شهر را برای حضور در این محل دعوت کند.
*تاب، گویمارائس/ پرتغال
پروژه تاب (SWING) محصولی از یک تفکر نوآورانه است که در مرز بین معماری، طراحی صنعتی و هنر قرار دارد. این پروژه بر اصول سبز و پایدار تأکید دارد و از حرکت تابها برای تولید برق استفاده میکند. طراحی این پروژه شامل یک سکوی پایه از جنس چوب است و بهعنوان پودیم (جایگاه) برای ساختار تابها عمل میکند. سیستم الکتریکی بهصورت مخفی داخل سکوی چوبی قرار دارد و از مواد مختلفی نظیر طناب کنفی سنتی، زنجیرها، چرخها، دینامها، چراغهای دوچرخه، وزنههای بتنی و لوازم و پیچهای فلزی تشکیل شده است.
هدف از طراحی این تاب تنها ایجاد فضایی بازی و آموزشی نیست، بلکه به توسعه و آزمایش یک سیستم ساختوساز میپردازد که میتوانند به آسانی نصب و جدا شود. صدایی که این تابها ایجاد میکند، یادآور دستگاههای مکانیکی است که زمانی در این شهر باستانی تولید میشد.
*سازه (گنبد) Dome، ریگا/ لتونی
سازه گنبد (Dome) بهتازگی در بزرگترین میدان شهر قدیمی ریگا نصب شده و یک اثر هنری است که از میراث معماری ریگا الهام میگیرد. این سازه طاقهای قرون وسطایی، صومعه کلیسای دوم و هندسه برجسته پنجرههای قوسی و نماهای تاریخی را به تصویر میکشد و افراد میتوانند در حالی که روی صندلیهای مختلف با طراحیهای متفاوت تاب میخورند، با یکدیگر تعامل داشته باشند و از منظره برج کلیسا لذت ببرند.
این سازه میدان را به یک مرکز اجتماعی سرزنده و پرجنبوجوش تبدیل میکند که مردم از فرهنگها و در زمینههای مختلف میتوانند با هم ارتباط برقرار کنند و علاوه بر بهره بردن از زیبایی میدان، به تبادل ایدههایشان بپردازند.
*پاویون تابهای سالویج، نیویورک/ ایالات متحده آمریکا
تابهای سالویج (نجات) یک پاویون چوبی چندلایه از تختههای باربری یک پروژه ساختمانی در جزیره روزولت نیویورک است که برنده مسابقه طراحی بینالمللی سالانه City of Dreams در سال 2019 شد. این پاویون از 12 ماژول شبیه تشکیل شده است که در هر یک تابهای فردی وجود دارد و نمای پارک و اطراف شهر را ساماندهی میکند. ماژولها به صورت یک مثلث با هم متصل شدهاند تا یک فضای اجتماعی جدید در پارک ایجاد کنند.
ساختار باز این فضا میتواند میزبان انواع فعالیتها ازجمله تابخوردن گروهی، پیکنیک، کنسرتهای فضای باز و بازیهای قایمباشک باشد. نورپردازی LED یکپارچه ماژولها در شب، پاویون را به یک فانوس در سواحل رودخانه ایست در منهتن و کوئینز تبدیل میکند.
شناسه خبر 88498