سپهرغرب، گروه ایران و جهان: سخنگوی سازمان انرژی اتمی جزئیات گام سوم کاهش تعهدات برجامی جمهوری اسلامی ایران را تشریح کرد.
بهروز کمالوندی در کنفرانس خبری روز گذشته خود درباره جزئیات گام سوم کاهش تعهدات برجام گفت: بعد از برجام با بدعهدیهایی مواجه شدیم که اوج آن خروج آمریکا از این توافق بود؛ نظام تصمیم گرفت توازنی را در تعهدات ایجاد کند یا طرف مقابل به تعهدات خود برگردد.
وی افزود: یکی از تعهدات ایران در برجام مربوط به بازطراحی رآکتور اراک، دیگری مربوط به تولیدات آب سنگین و موضوع سوم بازفرآوری سوخت مصرفشده است؛ مسئلهای نیز با عنوان غنیسازی بهلحاظ سطح وجود دارد. موضوع بعد تحقیق توسعه بوده، سه موضوع دیگر فردو، میزان ذخایر و نظارتها و دسترسیهای آژانس است.
کمالوندی ادامه داد: از این هفت موضوع عملاً ما چهار تا پنج مورد را انجام دادهایم (کاهش تعهدات) و مسائل باقیمانده مختصر است.
وی گفت: تغییرات در تحقیق و توسعه رفتن به سمت یک میلیون سو را تسهیل میکند؛ ما میتوانیم براساس تغییراتی که شکل میگیرد یک میلیون سو را نیز محقق کنیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: درباره بندهای 23 تا 43 ما هشت موضوع داریم که چهار مورد اتفاق افتاده و برخلاف برخی گزارشها، محدودیتی در مسیر غنیسازی ما وجود نداشته است.
کمالوندی ابراز کرد: چهار موضوع امروز انجام شد. ماشینهای تحقیق و توسعه ما به انباشت ذخایر کمک خواهند کرد که این مهم از دیروز انجام گشت و امروز به آژانس اعلام شد؛ گازدهی ماشین (IR6s) نیز انجام گرفته، زنجیر 20 تایی آیآر 4 نیز شروع شده و آیآر 6 هم بهصورت زنجیره 20 تایی از روز گذشته انجام گرفته و گازدهی شده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: فعلاً بنا نداریم تغییری در نظارتهای آژانس داشته باشیم، در تحقیق و توسعه بندهای 32 تا 43 عملاً وجود دارند.
کمالوندی گفت: چهار موضوع اتفاق افتاده و آژانس امروز مراجعه میکند و میبیند چهار اقدام انجام شده است؛ در مسیر غنیسازی ما محدودیتی وجود نداشته، چون برنامهها برای بلندمدت دیده شده بودند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین افزود: ماشین IR6 قرار بود گازگیری شود که شد. ماشین IR4 20 تایی ایران آغاز بهکار کرد؛ ماشین IR6 بهصورت زنجیره 20 قرار بود آبانماه انجام شود که این زنجیره گازدهی شد، زنجیره 30 تایی را در برنامه بعدی انجام میدهیم.
وی ادامه داد: اگر کاهش تعهداتی باشد، باید بر ضمیمه یک متمرکز شویم.
کمالوندی همچنین درباره چهار موضوع فوق افزود: رآکتور اراک، تولیدات آب سنگین، بازفرآوری سوخت مصرفشده، غنیسازی که در گام نخست از 300 تُن عبور کردیم و در گام دوم از خلوص 3.67 درصد گذشتیم.
این مقام سازمان انرژی اتمی گفت: اوج فعالیتهای ما غنیسازی بوده است، در حوزه صنعتی در ابعاد مختلف براساس اسناد بالادستی توسعه نیروگاههای هستهای و برنامه غنیسازی برای یک میلیون سو طی 15 سال در دستور کار قرار گرفت.
کمالوندی ادامه داد: موضوعات باقیمانده یکی فردو است و یکی نظارتهای آژانس که فعلاً بنا نداریم تغییری در نظارتهای آژانس داشته باشیم و تعهدات شفافسازی مانند سابق انجام میشود.
وی گفت: ما از برجام خارج نشدهایم و بندهای 26 و 36 برجام به ما اجازه میدهد که از تعهدات خود بکاهیم. طرف مقابل به کدامیک از تعهدات یازدهگانه خود پایبند بوده؟ چارچوب برجام حفظ شده و باقی است. ما در حوزه همکاریهای بینالمللی هم به طرف مقابل اعتراض داریم و آنطور که بایدوشاید همکاری نکردهاند؛ طی گامهای بعدی در حوزههای فنی به انتهای کار خواهیم رسید.
کمالوندی ادامه داد: نیاز حال حاضر ما 20 درصد نیست و اگر بخواهیم زمانی 20 درصد تولید کنیم، ترجیح ما این است که یک پله پیش رویم و ذخایر 4.5 درصد بهاندازه کافی داشته باشیم و بعد شروع به تولید 20 درصد کنیم.
وی گفت: نقش آژانس گزارشدهنده و منعکسکننده است و نقش قاضی و قضاوتکننده ندارد و در توافق برجام اینطور بود که آنچه را اتفاق میافتد، گزارش کند. گامهای یک و دو اقدامات ایران را آژانس گزارش کرده است و بهطور طبیعی درباره تغییرات حوزه توسعه نیز گزارش داده خواهد شد و نکته خاصی ندارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: ظریف این موضوع را به خانم موگرینی بهعنوان هماهنگکننده اعضای برجام در نامهای دوصفحهای با جزئیات، اشاره به سوابق و اینکه جمهوری اسلامی ایران در راستای حقوق خود و کاهش تعهدات گام سومی را برمیدارد، اعلام کرده و گفته است که جزئیات آن از طریق آژانس اعلام خواهد شد.
کمالوندی اظهار کرد: آژانس اتفاقاتی را که اکنون در سایتهای ما میافتد، میبیند و گزارش میکند؛ این در راستای دستور ریاستجمهوری و نامه وزیر امور خارجه است و گزارش آن نیز خواهد رفت و طرفهای دیگر در شورا خواهند دید.
وی ادامه داد: وقتی این گزارش در شورای حکام بررسی میشود، باید ببینند چرا پس از 16 گزارش که مؤید اجرای تعهدات و پایبندی جمهوری اسلامی ایران به آنها بوده، این اتفاقات میافتد.
کمالوندی تأکید کرد: علت این موضوع پس از صبر استراتژیک یکساله جمهوری اسلامی مشخص است و فکر نمیکنم هیچ کشوری در دنیا باشد که علت این اقدامات ایران را نداند؛ این اقدامات منصفانه و در حدی بوده که برای احقاق حقوق کشور صددرصد لازم است.
وی درباره سفر مدیرکل موقت آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران گفت: از مدیرکل موقت آژانس دعوت کرده بودیم تا به تهران بیاید؛ فردا به ایران میآید و با علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه دیدار میکند.
شناسه خبر 11713