بیش از هشتسال است که منطقه 70 هزار هکتاری گرین از طرف سازمان حفاظت محیطزیست بهعنوان منطقه شکار و صید ممنوع اعلام شده است؛ این منطقه از شمال به شهرستان نهاوند، از شرق به شهرستان بروجرد، از غرب به شهرستان دلفان و از جنوب به شهرستان سلسله محدود است.
گرین از رشتهکوه های مهم غرب ایران است که بیشتر مساحت آن در شمال استان لرستان و بخشی نیز در استانهای همدان و کرمانشاه قرار دارد و با داشتن بیش از 70 هزار هکتار مساحت و بیش از 200 گونه جانوری و 500 گونه گیاهی، فاقد پاسگاه محیطبانی برای حفاظت از این گونههای ارزشمند است.
در این منطقه گونههای گیاهی متنوعی مانند بلوط، زالزالک، گلابی وحشی و گیاهان مرتعی شاخصی مانند موسیر رشد میکنند و از تنوع زیستی آن میتوان به خرس، کفتار، گرگ، روباه، کل و بز اشاره کرد. بنا بر اظهارات گذشتگان این کوه، زیستگاه پلنگ هم بوده است.
سهم لرستان از میزان تنوع زیستی کشور 25 درصد است که در این زمینه، منطقه شکار و صید ممنوع گرین نیز 15 درصد از این تنوع را بهخود اختصاص داده و همین امر ضرورت توجه به این منطقه حساس زیستمحیطی را بیشتر میکند.
با توجه به مشاهده تخلفات زیستمحیطی و شکار غیرمجاز گونههای جانوری این منطقه توسط شکارچیان بهویژه از استانهای همجوار، ضرورت احداث پاسگاه محیطبانی و ارتقای آن به منطقه حفاظتشده، بیشازپیش احساس میشود.
* بیش از 200 گونه جانوری در منطقه گرین وجود دارد
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان سلسله، منطقه گرین را یکی از مناطق حساس زیستمحیطی استان لرستان دانست و گفت: این منطقه در سال 1391 با طی مراحل اداری و چاپ آگهی رسمی بهعنوان منطقه شکار و صید ممنوع اعلام شده است.
علیرضا رحیمی افزود: در این منطقه حدود 200 گونه جانوری و 500 گونه گیاهی شناسایی شده و برای مدیریت بهتر آن به احداث چهار پاسگاه محیطبانی نیاز است.
وی با بیان اینکه معمولاً بعد از ارتقای مناطق شکار و صید ممنوع به حفاظتشده، اقدام به احداث پاسگاه محیطبانی میشود، اظهار کرد: با پیگیریهای اداره کل محیطزیست لرستان قبل از ارتقای منطقه گرین به حفاظتشده علاوهبر تصویب چارت پاسگاه با هشت نفر، اقدامات اولیه برای احداث این پاسگاه در منطقه کهمان صورت گرفت.
رحیمی با اشاره به پیشرفت فیزیکی 50 درصدی نخستین پاسگاه محیطبانی گرین عنوان کرد: عملیات احداث این پاسگاه بهدلیل وجود معارض و کمکاری پیمانکار، در مقاطعی با تعطیلی مواجه شد که با پیگیری و برطرف شدن مشکلات امیدواریم هرچه سریعتر عملیات اجرایی آن آغاز شود.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست سلسله با اشاره فسخ قرارداد با پیمانکار اولیه طرح ادامه داد: اداره کل حفاظت محیطزیست این طرح را به مزایده برده و بهزودی با جذب یک پیمانکار قوی، علیات احداث آن انجام خواهد شد.
وی با اشاره به گرانی مصالح و تجهیزات موردنیاز بیان کرد: تاکنون بیش از 250 میلیون تومان برای احداث این پاسگاه هزینه شده که با توجه به گرانیهای اخیر، برای تکمیل و بهرهبردای کامل از آن به حدود 500 میلیون تومان اعتبار دیگر نیاز است.
* وجود 25 درصد تنوع زیستی در لرستان
مدیرکل حفاظت محیطزیست لرستان نیز در اینباره اظهار کرد: استان لرستان با وسعت 1/7 درصد مساحت کشور دارای تنوع زیستی بسیار بالایی بوده، بهطوریکه 25 درصد تنوع زیستی کشور شامل 368 گونه جانوری و یکهزار و 700 گونه گیاهی در این استان شناسایی شده است.
مهرداد فتحیبیرانوند با اشاره به منطقه صید و شکار ممنوع گرین بهعنوان یکی مناطق حساس زیستمحیطی لرستان خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت حفاظت از گونههای زیستمحیطی موجود، احداث یک پاسگاه محیطبانی در این منطقه در دستور کار قرار گرفته و با توجه به مشکلاتی که ایجاد شد، عملیات اجرایی آن در مقاطعی بهتعویق افتاد که با پیگیریهای انجام شده بهزودی ساخت و تکمیل آن ادامه خواهد یافت.
وی افزود: احداث این پاسگاه بهمنظور حفاظت بهتر و بیشتر از زیستگاهها و گونههای موجود در منطقه است و امیدواریم با ساخت آن، گام مهمی در حفظ ذخایر زیستی و ژنتیکی استان برداریم.
منبع: خبرگزاری ایرنا
شناسه خبر 28302