در گفتوگو با سرپرست جدید اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان مشخص شد؛ ارتقای آگاهی محیط زیستی در سرلوحه مدیریت جدید این اداره کل قرار خواهد گرفت.
سرپرست اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان با حضور در دفتر روزنامه سپهرغرب ضمن بازدید از این مجموعه پای گفتوگو با خبرنگار و سردبیر این مجموعه نشست و به تعدادی از سؤالات مطرحشده پاسخ داد که در ادامه میخوانید:
شهرام احمدی فارسانی با اشاره به اهمیتی که رسانهها در حفظ محیط زیست دارند گفت: آنچه مسلم است اینکه رسانه بهعنوان بازوی توانمند اطلاعرسانی یکی از پررنگترین نقشها را در حفاظت از توسعه پایدار ایفا میکند.
وی با ابراز اینکه سازمان حفاظت از محیط زیست یک نهاد فرابخشی با رویکرد حاکمیتی و نظارتی است، عنوان کرد: محیط زیست ارث پدری ما نیست که بر مبنای آن ما به میل خویش با آن برخورد کنیم بلکه به دست ما امانت داده شده و لازم است در راستای بهرهبرداری از آن گام برداشته و از آن حفاظت کنیم.
وی با اشاره به اینکه اصل پنجاهم قانون اساسی نیز بهصراحت به این امر اشاره دارد که در جمهوری اسلامی، حفاظت از محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میشود، گفت: این وظیفه از یک زن خانهدار که در منزل میتواند نقش بسیار مهمی را در حوزه مدیریت انرژی و تولید زباله داشته باشد گرفته تا آن مدیر کارخانه و مسئول را شامل میشود.
سرپرست جدید اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان با تأکید بر نقش حاکمیتی و نظارتی سازمان حفاظت از محیط زیست اذعان کرد: در این بین نقش دیگر با عنوان ارتقای دانش محیط زیستی را نیز به طرق مختلف دنبال میکنیم.
احمدی با ابراز اینکه متأسفانه در سالهای گذشته نهتنها در کشور ما بلکه در سایر نقاط جهان کمتوجهی به محیط زیست باعث شده ما مصائب زیادی را در این عرصه تجربه کنیم تشریح کرد: آلودگی منابع زیستی همچون آب، هوا و خاک از طریق تولید انواع مختلفی از زبالهها و پسماندها که بهعنوان یک چرخه، آسیب جدی به تنوع زیستی وارد کرده، ازجمله این مصائب است.
وی با اشاره به اینکه اگر به چرایی این مسائل بهصورت ریشهای بپردازیم مشخص میشود که این موضوع نشأتگرفته از رفتار نامناسب ما با محیط زیست است، عنوان کرد: آنچه مسلم است اینکه ما باید در راستای تغییر رفتار، نسبت به تغییر بینش محیط زیستی اقدام کنیم، همین امر نیازمند ارتقای آگاهیهای محیط زیستی از طریق آموزش است.
وی با بیان اینکه تنها و بهترین راه حفاظت از محیط زیست جلب مشارکت عمومی بوده که خود مستلزم ارتقای دانش و آموزشهای زیستمحیطی و فرهنگ محیط زیست است تشریح کرد: در این بین هیچکس قادر نخواهد بود که نقش اساسی رسانهها را در امر آموزش مباحث محیط زیستی انکار کند.
این مسئول با ابراز اینکه وظیفه ماست که با صداقت و شفافیت در راستای آگاهیبخشی، مسائل محیط زیستی را با رسانهها در میان بگذاریم، تصریح کرد: در این بین نکته حائز اهمیت اینکه حفاظت از محیط زیست هیچ تضادی با توسعه ندارد.
احمدی فارسانی ادامه داد: در این میان پایداری توسعه باید به لحاظ محیط زیستی مورد توجه قرار گیرد؛ یعنی همانطور که در مبحث توسعه، توجه به دو رکن اقتصادی و اجتماعی ازجمله مؤلفههای تأثیرگذار در تحقق این مسئله بهحساب میآیند، این توسعه میبایست از پایه توسعه محیط زیستی و حتی به اذعان برخی کارشناسان پایه آیندهپژوهی نیز برخوردار باشد.
وی با اشاره به اینکه توجه به مؤلفه و پایه محیط زیست در توسعه امنیت، در سایر بخشهای مورد نیاز از امنیت اقتصادی گرفته تا امنیت زیستی، سلامت و غذایی و غیره را شامل میشود، گفت: حفاظت از محیط زیست به معنای صیانت از منابع پایه است.
وی با ابراز اینکه بسیار خوشحالم از اینکه در یک استان با مردمی با فرهنگ و متمدن زین پس بهعنوان یک مدیر خدمت خواهم کرد، افزود: خوشبختانه در این استان علاوه بر مردمان با فرهنگ به لحاظ مؤلفههای محیط زیستی از تنوع زیستی غنی و کنشگران خوب محیط زیستی نیز برخوردار هستیم.
سرپرست جدید اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان با تأکید بر اینکه یقیناً در راستای ارتقای آموزش، برنامههای متنوعی ازجمله برگزاری تور بازدید از مناطق حفاظتشده، آموزش مسائل مرتبط با حوزه محیط زیست به رسانهها و غیره با همکاری رسانهها خواهیم داشت که هر یک به نوبه خود از اهمیت بالایی برخوردار است.
احمدی فارسانی جایگاه محیط زیست همدان در سطح ملی را خوب قلمداد کرد و افزود: در این بین تنوع زیستی غنی و مردم محیط زیست دوست و مطالبهگر، ازجمله شاخصهای مورد توجه در خصوص جایگاه محیط زیستی استان همدان است که آن را از سایر استانها متمایز میکند.
وی با اشاره به اینکه در خصوص جلب مشارکت عمومی در بخشهای مختلف به تناسب استعدادهای بالقوهای که در همدان وجود دارد آموزش لازم در دستور کار خواهد بود، عنوان کرد: این آموزشها شامل همه ذینفعان محیط از سطح خانواده گرفته تا مدرسه و دانشگاه و در عین حال تمام اقشار را شامل میشود که البته تحقق آن نیازمند همکاری فرابخشی تمام دستگاهها است زیرا موضوع محیط زیست در قالب اکوسیستم به یکدیگر وابسته است.
وی با تأکید بر اینکه بیشترین آسیب وارد بر محیط زیست نشأتگرفته از کمبود آگاهی است، افزود: سازمان محیط زیست در برخی بخشها همچون بهکارگیری هوش مصنوعی در حوزه آموزش محیط زیست برای کودکان خود پرچمدار بوده و این کار در سطح ملی در حال انجام است.
این مسئول در واکنش به اینکه متأسفانه ما در همدان در همه بخشهای اکوسیستم محیط زیستی با مشکل مواجهیم، از آلودگی خاک توسط سموم کشاورزی گرفته تا آلودگی هوا بهویژه در فصل زمستان و تا آلودگی آب و غیره، بنابراین اولویت شما در مواجه با این مسائل چیست؟ گفت: بخشی از مباحث همچون تغییر اقلیم ازجمله مسائل جهانی هستند و باید در سطح کلان برای آن برنامه داشت.
احمدی فارسانی با بیان اینکه در خصوص آلودگیهای همدان نیز باید بگویم بهصورت مقطعی است و بیشتر در فصل زمستان بر اثر وارونگی هوا رقم میخورد، اذعان کرد: در این بین چون همدان سهم چندانی از صنایع ندارد بیشترین آسیب در این بخش ازسوی حملونقل به هوای همدان وارد میشود؛ بنابراین بنا به رسالت خود در حوزه انتظارات در این عرصه، تمامقد با همه دستگاههای متولی در این عرصه به استناد قانون هوای پاک وارد تعامل شدیم تا این مسئله را به حداقل برسانیم.
وی با تأکید بر اینکه اخیراً در جلسهای که با شهرداری و شورای شهر داشتم بر لزوم توجه به معاینه فنی خودروها و برخورد با متخلفان بهصورت هوشمند تأکید کردم، افزود: خوشبختانه این امر گویا در همدان از چند ماه پیش بهصورت جدی در حال پیگیری است.
سرپرست اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان با بیان اینکه توسعه و بهرهگیری از وسایط حملونقل عمومی با سوخت پاک همچون خودروهای برقی، اتوبوسهای هیبریدی و غیره از دیگر خواستههای ما در این زمینه است که گویا در این بخش نیز گامهای مثبتی برداشته شده، اذعان کرد: ما باید به سمت توسعه ناوگان حملونقل پایدار حرکت کنیم زیرا در بلندمدت منجر به کاهش خودروهای تکسرنشین و شخصی و در نهایت کاهش آلودگیهای محیط زیستی خواهد شد.
احمدی فارسانی با اشاره به رویکردی که در مواجهه با موضوع زباله و پسماند در استان دنبال خواهد کرد، گفت: رویکرد ما تأکید بر تفکیک از مبدأ و بازیافت است زیرا زیبنده پایتخت تاریخ و تمدن نیست که بازهم رویکرد دفن زباله در آن دنبال شود؛ بنابراین یقیناً از طریق دستگاه مجری، دایر کردن حداقل دو کارخانه بازیافت در استان را پیگیری خواهیم کرد.
وی در واکنش به این مسئله که یکی دیگر از مسائل حوزه محیط زیست استان به چالش و تخریب خاک توسط معادن بازمیگردد و متأسفانه بیشتر معدنکاران همدانی اعتقادی به بازگرداندن خاک به حالت اولیه پس از اتمام پروانه بهرهبرداری ندارند، گفت: یقیناً در این زمینه نیازمند همکاری بینبخشی از دستگاه صنعت و معدن گرفته تا منابع طبیعی و بخش خصوصی هستیم، با این وجود در این عرصه نیز ورود جدی با رویکرد تعاملی و آموزشی خواهیم داشت چراکه طبق قوانین پس از اتمام برداشت، بهرهبردار میبایست شرایط را به حالتی بازگرداند که امکان تخریب وجود نداشته باشد.
شناسه خبر 90724