شناسه خبر:85199
1403/5/4 17:10:39

باستان‌شناسان کتیبه خط میخی چندهزارساله‌ای را در ترکیه کشف کردند که اطلاعاتی از یک فهرست خرید روی آن حکاکی شده است.

باستان‌شناسانی که در ترکیه مشغول کاوش بودند، به یک اکتشاف شگفت‌آور دست یافتند، یک کتیبه خط میخی شامل جزئیاتی درباره یک فهرست خرید متعلق به حدود سه هزار و 500 سال قبل.

«انشنت اوریجینز» ‌درباره این کشف تازه نوشت، این کتیبه که قدمت آن به حدود قرن پانزدهم پیش از میلاد بازمی‌گردد، شامل متن میخی است که به زبان «اکدی»، یکی از زبان‌ها منسوخ سامی شرقی که در بین‌النهرین باستان کاربرد داشت، ‌نوشته شده است.

این کتیبه در «تپه آچانا» کشف شده است؛ «آچانا» یک تپه باستان‌شناسی بوده که در «ریحانلی»، شهری واقع در استان «ختای» قرار دارد.

وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد این لوح خط میخی در جریان پروژه‌های مرمتی در شهر باستانی «آلالاخ» که به دنبال وقوع زلزله انجام شده بود، کشف شده است.

براساس بیانیه منتشرشده، این لوح 28 گرمی چشم‌انداز جدیدی ازنظر درک ساختار اقتصادی و سیستم عصر برنز متأخر ارائه خواهد داد.

«اکدی»‌ها زبان خود را به‌صورت آوایی و با استفاده از علائم آوایی سومری نوشتند. این سیستم امکان یک روش نسبتاً استانداردشده برای ثبت اطلاعات بود که برای کاتبان در مناطق مختلف بین‌النهرین قابل درک بود. این یکی از نخستین سیستم‌های نوشتاری است که در بین‌النهرین باستان توسعه یافته؛ این خط که در حدود دو هزار و 500 سال قبل از میلاد به‌وجود آمد، از خط میخی سومری تکامل یافت که توسط سومری‌ها در حدود سه هزار و 400 قبل از میلاد شکل گرفته بود.

این کتیبه کشف‌شده درحقیقت سندی است که جزئیات خرید تعداد قابل توجهی اسباب و اثاثیه را شامل می‌شود.

ابعاد این کتیبه 4.2 در 3.5 سانتی‌متر و ضخامت آن 1.6 سانتی‌متر است. با توجه به این ابعاد می‌توان نتیجه گرفت که این کتیبه احتمالاً یک سند قابل حمل بوده که توسط تاجر یا مسئول خرید اقلام مورد استفاده قرار گرفته است.


منبع: خبرگزاری ایسنا

شناسه خبر 85199