شناسه خبر:91046
1403/10/26 11:15:00

هیات اقتصادی ایران که به منظور رایزنی‌های اقتصادی و تجاری در آستانه سفر رئیس جمهور به تاجیکستان به شهر دوشنبه سفر کرده است، در نشستی با فعالان اقتصادی تاجیکستان، از این کشور به عنوان پل تاریخی ارتباط ایران و قفقاز و اوراسیا نام بردند و بر تقویت مناسبات اقتصادی دو کشور با تکیه بر اشتراکات فرهنگی تاکید کردند.


صمد حسن زاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در نشست مشترک فعالان تجاری ایران و تاجیکستان با تاکید بر سطح گسترده اشتراکات بین دو کشور اظهار کرد: تهران و دوشنبه می‌توانند در بخش‌های خدمات فنی‌ومهندسی پتروشیمی، نفت، گاز، تجهیزات پزشکی و درمانی گردشگری، سطح روابط خود را گسترش دهند.
وی با بیان اینکه می‌توانیم در کنار موضوعات اقتصادی، برنامه‌های گردشگری را نیز توسعه دهیم، اشتراکات و روابط بین دو کشور در بخش‌های ادبیات، علم و هنر را یاد آور شد و گفت: تعداد قابل توجهی از فعالان اقتصادی ایرانی در همایش فعالان اقتصادی ایران و تاجیکستان حضور پیدا کردند که بیانگر علاقه‌مندی ایرانیان به تقویت روابط با فعالان اقتصادی تاجیکستان است.
حسن زاده ادامه داد: برای توسعه صنایع فناورانه، برنامه‌های صنعتی، پالایشگاه‌ها و صنایع فولاد در تاجیکستان، ظرفیت‌های خوبی در ایران شکل گرفته است که می‌تواند مورد توجه این کشور باشد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: در حوزه گردشگری می‌توانیم معرفی بهتری از جذابیت‌های دو طرف داشته باشیم؛ دولت دکتر پزشکیان الزام به دریافت روادید از طرف گردشگران و تجار تاحجیکستان را لغو کرده و این امکان فراهم شده تا از هر نقطه‌ای از تاجیکستان به ایران سفر کنند.
او با اشاره به ظرفیت‌های اتاق‌های استانی، اتاق‌های مشترک و کمیسیون‌های تخصصی و تشکل‌ها که مجموعه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران را تشکیل می‌دهد و مرکز پژوهش‌های اتاق ایران تاکید کرد: اتاق ایران امکان ارائه خدمات به بازرگانان و فعالان اقتصادی تاجیکستان را دارد تا بتواند زمینه‌ساز افزایش سطح مناسبات بین دو کشور باشد.
**تاجیکستان پل تاریخی ارتباط ایران با قفقاز و اوراسیا
در ادامه رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در همایش اقتصادی ایران و تاجیکستان، از این کشور به عنوان تنها پل ارتباطی ایران با منطقه قفقاز و اوراسیا از هزاران سال قبل، یاد کرد و گفت: چون هویت دو کشور یکی است و آنچه ملت دو کشور به آن افتخار می‌کنند، یکی است، امیدواریم با همت اتاق ایران، این هویت فرهنگی و اجتماعی به هویت اقتصادی، پیوند بخورد.
او افزایش تعداد گردشگران برای تقویت روابط بین دو کشور را ضروری خواند و معرفی جذابیت‌های دو کشور برای ملت ایران و تاجیکستان تا رسیدن به 100 هزار گردشگر از هر دو طرف در طول یک سال را از توافقات صورت گرفته بین دو طرف برشمرد.
**توافق افزایش ورود گردشگران تاجیک به ایران را اجرایی می‌کنیم
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کشور همچنین در حاشیه این همایش گفت: تاجیکستان به‌عنوان بخشی از تمدن و فرهنگ حوزه نوروز و به دلیل زبان مشترک، نقطه‌ای کلیدی برای تقویت ارتباطات اقتصادی و فرهنگی ایران محسوب می‌شود.
صالحی امیری بر ظرفیت‌های بی‌نظیر تاجیکستان برای گسترش روابط تجاری، فرهنگی و گردشگری تأکید کرد و با بیان اینکه این کشور یکی از اولویت‌های استراتژیک ایران در توسعه روابط با همسایگان است، افزود: تاجیکستان به‌عنوان بخشی از تمدن و فرهنگ حوزه نوروز و زبان مشترک، نقطه‌ای کلیدی برای تقویت ارتباطات اقتصادی و فرهنگی ایران محسوب می‌شود.
صالحی امیری با اشاره به سفرهای اخیر خود به کشورهای منطقه از جمله جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان، اظهار کرد: دولت چهاردهم با جدیت بر توسعه روابط با همسایگان متمرکز است. این کشورها ظرفیت‌های فوق‌العاده‌ای در حوزه گردشگری و تبادلات تجاری دارند و ما در حال ایجاد زیرساخت‌های لازم برای بهره‌برداری از این فرصت‌ها هستیم.
وی ادامه داد: به‌عنوان مثال، جمهوری آذربایجان که در گذشته 1.7 میلیون گردشگر به ایران فرستاده بود، اکنون این رقم به یک‌دهم کاهش یافته است؛ با این حال، طی مذاکرات اخیر با مقامات آذربایجان، توافق کردیم که مسیرهای جدیدی را فعال کنیم. همچنین در حوزه خلیج فارس، روابط با عربستان، کویت، قطر و عراق در حال گسترش است که این موضوع تأثیرات مثبت زیادی بر اقتصاد و گردشگری ایران خواهد داشت.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به نقش کلیدی گردشگری در توسعه روابط تجاری اشاره کرد و گفت: تاجیکستان یکی از بازارهای مهم برای ایران است. تعداد گردشگران تاجیک که به ایران سفر می‌کنند حدود 8 هزار نفر و تعداد گردشگران ایرانی به تاجیک حدود 8500 نفر است که توافق شده این رقم به 100 هزار نفر افزایش یابد. ما معتقدیم توسعه گردشگری به تقویت تجارت و اشتغال‌زایی در داخل کشور کمک شایانی خواهد کرد. طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته در این سفر با وزرای گردشگری و فرهنگ تاجیکستان دیدار خواهم داشت.
او با اشاره به رویکرد جدید دولت در عادی‌سازی روابط با تاجیکستان در عالی‌ترین سطح، گفت: این روابط شامل همکاری‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و گردشگری می‌شود. در این سفر نیز تفاهم‌نامه‌هایی که در گذشته در تهران توافق شده‌اند، امضا خواهد شد.
این مقام مسئول با ابراز خوش‌بینی نسبت به آینده روابط ایران و تاجیکستان خاطرنشان کرد: منطقه اوراسیا و قفقاز اولویت ماست.
صالحی امیری از برنامه‌ریزی برای برگزاری نمایشگاه‌های مشترک با چین و توسعه گردشگری با این کشور خبر داد و گفت: چین 160 میلیون گردشگر به جهان می‌فرستد؛ اما سهم ایران از این تعداد بسیار ناچیز است. بنابراین در تلاش هستیم سطح روابط خود با چین در بخش گردشگری را افزایش دهیم. روابط ایران و چین در حوزه تجاری در عالی‌ترین سطح است؛ اما در بخش گردشگری وضعیت قابل قبولی ندارد.
او به نقش کشورهای منطقه نظیر ارمنستان، ازبکستان و گرجستان اشاره کرد و افزود: امنیت نسبی منطقه فرصتی طلایی برای توسعه روابط تجاری و گردشگری ایران است. ما اکنون وارد فاز جدیدی از همکاری‌ها با همسایگان شده‌ایم و مجموعه اتاق ایران نیز در این راستا قدم‌های خوبی برداشته است.
سرمایه‌گذاران و تجار ایرانی به بازار تاجیکستان به عنوان یک فرصت بنگرند
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز با اشاره به اعزام هیات تجاری ایران به تاجیکستان، از این کشور به‌عنوان یک فرصت استراتژیک برای سرمایه‌گذاران و تجار ایرانی یاد و گفت: ظرفیت‌های موجود در این کشور، یک مزیت قابل‌توجه برای گسترش همکاری‌های تجاری است.
صمد حسن‌زاده با اشاره به سفر رئیس‌جمهور ایران به تاجیکستان، از آن به عنوان بستری ارزشمند برای تعمیق روابط اقتصادی و فرهنگی دو کشور یاد کرد و گفت: این سفر می‌تواند تأثیر بسزایی در تقویت همکاری‌ها به‌ویژه در حوزه‌های خدمات فنی و مهندسی، صادرات محصولات ساختمانی، کشاورزی، دارویی و تجهیزات پزشکی داشته باشد.
حسن‌زاده با تأکید بر ظرفیت‌های بالای ایران در حوزه‌های مختلف، از فناوری‌های جدید و قیمت‌های رقابتی محصولات صادراتی به‌عنوان دو عامل مهم در جذب بازار تاجیکستان یاد کرد و روابط سیاسی و اجتماعی مستحکم میان دو کشور و علاقه‌مندی متقابل روسای جمهور ایران و تاجیکستان به گسترش همکاری‌ها را زمینه‌ساز توسعه تجارت دوجانبه عنوان کرد.
او همچنین بر اهمیت حضور فعال ایران در بخش‌های گردشگری، کشاورزی و صنعت تأکید کرد و افزود: تاجیکستان با توجه به نیازهای خود در این حوزه‌ها و اعتماد به توانمندی‌های ایران، بازار خوبی برای جذب سرمایه‌های ایرانیان است.
حسن‌زاده حوزه خدمات مهندسی و صادرات محصولات ساختمانی را به‌عنوان اولویت‌های همکاری معرفی کرد و گفت: قیمت‌های رقابتی محصولات ایرانی، یکی از دلایل مهم علاقه‌مندی تاجیکستان به همکاری با ایران است. این موضوع فرصتی استراتژیک برای تجار ایرانی است و می‌تواند نقش مهمی در افزایش حجم تجارت دوجانبه ایفا کند.

شناسه خبر 91046