شناسه خبر:2375
1397/8/22 08:51:32

سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: ایجاد مراکز درمانی بدون تردید باید متکی به نیاز جامعه و در چارچوب مطالعات ازنظر تشخیص نیاز و بررسی امکانات انجام گیرد؛ امروزه محیط‌های پزشکی به‌شدت وابسته به نوع سازه‌های ساختمانی، نوع طراحی واحدها، دکوراسیون و تجهیزات پزشکی برای تکمیل فرآیند تشخیص و درمان بیماری‌ها هستند.

علاوه بر این در مقابل چهره رقابتی و پیچیده سیستم مراقبت سلامت، مرکز پزشکی و به‌تبع آن کلینیک‌ها باید در پاسخ به این شرایط هزینه‌ها را نیز متناسب و کنترل کنند. چراکه در یک نظام کارآمد باید اجزای آن به نحوی هم‌زمان کار کنند که با کمترین اتلاف تلاش، بهره‌گیری بهینه از منابع صورت گرفته و بیشترین فایده و نتیجه‌ مطلوب برای نظام به‌دست آید.

ارتباط مؤثر به ایجاد یک محیط مناسب در درون سازمان کمک می‌کند، در صورتی که این‌گونه مراکز خوب برنامه‌ریزی شده باشند؛ از مرحله ساختمان گرفته تا مرحله راه‌اندازی، به شرطی که در جنبه‌های برنامه‌ریزی، تجهیزات و کارگزینی توجه کافی شده باشد که در این صورت می‌تواند کارایی مناسبی داشته باشد. انتخاب یک طرح معماری که امکان استفاده کارآمد از کارکنان را فراهم آورد، انتخاب محل مناسب، توجه به سیستم داخلی این‌گونه مراکز ازجمله سیستم دفع از مهم‌ترین اولویت‌های برنامه‌ریزی ساخت در مراکز درمانی است؛ حال آنکه طی چند سال گذشته متأسفانه کلینیک‌های پزشکی همدان هم به لحاظ سازه ساختمانی و هم به لحاظ جانمایی با مشکل مواجه بودند.

به‌جرئت می‌توان گفت این کلینیک‌ها (همچون شیخ‌الرئیس، امام خمینی (ره) و مباشر کاشانی) بیماران را برای سپری شدن مدت انتظار به کف خیابان‌ها رهنمون می‌کردند؛ اما خوشبختانه طی چند سال گذشته به همت معاونت عمران دانشگاه علوم پزشکی همدان کلینیک ویژه امید در همدان احداث و طی چند روز به بهره‌برداری رسید. لذا با توجه به اینکه در خبر‌ها آمده است که دو مرکز درمانی مباشر کاشانی و شیخ‌الرئیس به کلینیک امید منتقل شده‌اند، بر آن شدیم تا درخصوص کلینیک امام (ره) و سرانجام انتقال و یا ماندگاری آن گفتگویی را با رئیس دانشگاه علوم پزشکی ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان گفت: بزرگ‌ترین کلینیک تخصصی و فوق‌تخصصی همدان با عنوان «امید» در زمینی به مساحت چهار هزار مترمربع در این شهر راه‌اندازی شده است.

حبیب‌الله موسوی‌بهار با بیان اینکه بهره‌برداری از هشت کلینیک ویژه در همدان از مصوبات طرح تحول سلامت است، اذعان کرد: در این راستا شماری از کلینیک‌ها در بهار، اسدآباد، رزن و کبودراهنگ بهره‌برداری شده و در مابقی شهرستان‌ها در حال تکمیل است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به اینکه کلینیک ویژه و تخصصی شهر همدان در زمینی به مساحت چهار هزار مترمربع و با هزینه‌کرد 100 میلیارد ریال بهره‌برداری شد، افزود: برای تجهیز این کلینیک 20 میلیارد ریال هزینه شده است.

وی ادامه داد: کلینیک ویژه شهر همدان دارای 48 مطب، آزمایشگاه، رادیولوژی، داروخانه و بخش دندان‌پزشکی با 10 یونیت است.

وی با اشاره به اینکه به احتمال زیاد تجهیزات مورد نیاز تصویربرداری پزشکی هسته‌ای به‌زودی در کلینیک ویژه و تخصصی «امید» همدان مستقر شود، تشریح کرد: ساخت کلینیک ویژه با ساختمان و تجهیزات مناسب یکی از افتخارات معاون عمران دانشگاه علوم پزشکی است که با همکاری مسئولان در همدان محقق شد.

موسوی‌بهار با تأکید بر اینکه پیش‌تر کلینیک‌های ویژه در مکان‌های نامربوط و خالی از سکنه مستقر می‌شدند و در همدان این کلینیک ابتدا در خیابان پاستور و سپس شیخ‌الرئیس مستقر شد که نارضایتی‌ها را برای اهالی ایجاد کرده بود، گفت: با توجه به تجمیعی بودن خدمات در این مرکز، بیمار نیازمند مراجعه به سایر مراکز برای دریافت دیگر خدمات پزشکی نیست، چراکه کلینیک شیخ‌الرئیس هفته گذشته تخلیه و کلینیک مباشر هم تعطیل و تجهیزات و نیروهای مستقر در این مراکز به کلینیک تخصصی امید منتقل شدند.

موسوی‌بهار ادامه داد: کلینیک تخصصی و فوق‌تخصصی امید در حد فاصل میدان فلسطین و امام‌زاده عبدالله و در مجاورت رستوران پیام مستقر است و شهروندان برای درمان می‌توانند به این مرکز مراجعه کنند.

وی در پاسخ به این سؤال که برنامه‌ای برای انتقال کلینیک امام (ره) به این مجموعه ندارید؟ گفت: هنوز برنامه‌ای در این خصوص نداریم، اما برای کاهش ازدحام جمعیت احتمالاً تعدادی از پزشکان پرمخاطب را به این مجموعه انتقال دهیم تا از حجم مراجعین به این مرکز کاسته شود.

وی در خاتمه افزود: طرح‌های عمرانی دانشگاه علوم پزشکی همدان شامل هشت کلینیک ویژه، هشت دستگاه ال دی آر و ساخت سه مرکز سرطان بود که این طرح‌ها بهره‌برداری شده یا در حال اتمام است.

مع‌الوصف؛ همان‌گونه که گفته شد، انتخاب یک طرح معماری برای مراکز درمانی که امکان استفاده کارآمد از کارکنان را فراهم آورد، همچنین جانمایی درست در راستای دسترسی و بهره‌مندی مراجعین و نیز توجه به سیستم داخلی این‌گونه مراکز، از اهمیت بالایی برخوردار است که خوشبختانه این مسائل در کلینیک امید مورد توجه واقع شده است. چراکه این مسائل گرچه در درمان و تشخیص بیماری به‌صورت مستقیم تأثیرگذار نیستند، اما می‌توانند به‌صورت نامحسوس از طریق تأثیرگذاری در این فرایند، سلامت جامعه را تا حد زیادی تأمین کنند؛ لذا انتظار می‌رود با دقت نظر ویژه در تمرکز خدمات‌رسانی و نیز بهبود خدمات، دیگر مراکز درمانی غیر استاندارد به لحاظ جانمایی را در بازه زمانی کوتاه به این کلینیک ویژه (با توجه به وسعت این مرکز) انتقال دهند

شناسه خبر 2375