فوقتخصص نوزادان مطرح کرد؛
خواص ضدکرونایی شیر مادر
وی یکی از معایب شیرهای مصنوعی نسبت به شیر مادر را دشوار بودن مراحل آمادهسازی بیان کرد و افزود: برای تغذیه نوزاد با شیرهای مصنوعی، نیاز به بطری، سرشیشه استریل و آب جوشیده است، در حالیکه شیر مادر در هر زمان، گرم و استریل در اختیار نوزاد قرار میگیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درخصوص ارزش غذایی شیر مادر تصریح کرد: این شیر، حاوی ایمنوگلوبینهای منحصربهفردی است و منجر به تقویت نوتروفیل و ماکروفاژ میشود که این عوامل، منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد در مقابل عفونتها خواهد شد.
خوشنودشریعتی اظهار کرد: تغذیه با شیر مادر، فاکتور محرک رشد لاکتوباسیلوس را نیز در بدن نوزاد تقویت میکند. باکتریهای مفیدی که در روده نوزاد مانع از رشد پاتوژنها یا باکتریهای بیماریزا میشود، به هضم و جذب غذا کمک میکند و منجر به تقویت سیستم ایمنی رودهای خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه شیر مادر بهعلت وجود نوکلئوتیدها، ضریب هوشی را نیز در نوزادان بالا میبرد، گفت: طبق تحقیقات، ضریب هوشی نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، هشت نمره از سایر نوزادان بالاتر است.
خشنودشریعتی ادامه داد: آمار ابتلا به دیابت در بزرگسالی نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، به مراتب کمتر است، چراکه کازئین موجود در شیر گاو، سیستم ایمنی را تحریک کرده و ترشح آنتیبادی ضدکازئین، باعث تخریب سلولهای بتای پانکراس شده و در نتیجه نوزاد در بزرگسالی مستعد ابتلا به دیابت میشود.
بهگفته وی شیر مادر، ریسک ابتلا به بیماری هوچکین را نیز که از سرطانهای شایع دوران کودکی است،کاهش میدهد.
خشنودشریعتی درخصوص نوزادانی که برای مصرف شیر مادر محدودیت دارند، عنوان کرد: شیر مادر در هر زمان از تولد متناسب بارس یا نارس بودن نوزاد، ترکیبات مشخصی دارد. اگر نوزاد در 6 یا هفت ماهگی به دنیا بیاید، میزان پروتئین و املاح شیر مادر بیشتر است، اما با این حال نوزادان زیر یککیلو، برای وزن گرفتن، علاوهبر شیر مادر، باید شیر خشک هم مصرف کنند.
وی افزود: همچنین اگر نوزاد به بیماری خاصی مثل گالاکتوزمی یا بیماریهای متابولیکی مبتلا باشد، از مصرف شیر مادر منع و از شیر بدون لاکتوز تغذیه میشود. البته در بسیاری از بیماریهای متابولیکی شیر مادر در کنار شیر خشک، میتواند کودک را تغذیه کند.
این فوقتخصص نوزادان ضمن تأکید بر اهمیت تغذیه با شیر مادر تا دو سال برای نوزاد گفت: نوزاد از 6 ماهگی به بعد میتواند در کنار شیر مادر بهعنوان تغذیه اصلی، از غذاهای کمکی همچون فرنی، سوپ یا حریره استفاده کند. اما در سال دوم این جایگاه تغذیهای تغییر میکند و غذاهای کمکی یا غذاهای سر سفره، تغذیه اصلی نوزاد را تشکیل میدهند.
خشنودشریعتی با اشاره به شیوع ویروس کووید 19، درخصوص مادران شیردهی که به این بیماری مبتلا شدهاند، گفت: اگر حال عمومی بیمار خوب باشد، میتواند به نوزاد خود شیر بدهد، چراکه براساس مطالعات، ویروس کرونا حتی اگر در شیر مادر هم وجود داشته باشد، نمیتواند عامل انتقال بیماری باشد.
وی ادامه داد: در این صورت اگر مادر ماسک بزند و دستهایش را به مدت کافی با آب و صابون بشوید، میتواند به نوزاد خود شیر بدهد. اما اگر اوضاع عمومی فرد، مطلوب نباشد یا در بخش مراقبتهای ویژه بستری باشد، باید از شیر جایگزین برای تغذیه نوزاد استفاده شود. از طرفی حتی اگر مادر بهرغم حال عمومی نسبتاً مناسب، نخواهد به نوزادش شیر بدهد، میتواند شیر خود را جوشانده و در اختیار نوزاد قرار دهد. در حالت کلی هیچ منع مطلقی برای تغذیه نوزادان با شیر مادر مبتلا به کرونا وجود ندارد.
منبع: خبرگزاری مهر
شناسه خبر 26190