از سوی دیگر ناصر مطیعی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان، خبر از ارائه وام برای خرید لپتاپ داد و اضافه کرد: اولویت اختصاص وام ضروری در سال تحصیلی با دانشجویانی است که وام را برای تهیه گوشی هوشمند، لپتاپ و اقلام مورد نیاز آموزش مجازی میخواهند. گفتنی است، بر اساس بررسیها، قیمت لپتاپ در برخی برندها، نسبت به ابتدای امسال بیش از 90 درصد افزایش یافته است، به طوریکه دانشجویان و اقشار کمدرآمد در پی تهیه ارزانترین نوع این کالای دیجیتال هستند، که در شرایط کنونی به سختی میتوان لپتاپ کمتر از 10 میلیون تومان یافت.
افزایش قیمت دلار و گرانیهای اخیر، تاثیر بسزایی در بالا رفتن نرخ محصولات دیجیتال بالاخص لپتاپ داشت. بر اساس یک گزارش میدانی و طبق گفته برخی متقاضیان خرید لپتاپ که قیمت این محصول در بازار ایران به شدت گران و به اصطلاح برخی افراد، کمرشکن شده است. نکته مهم دیگری که بسیاری از خریداران کالاهای دیجیتال به آن اذعان دارند، کمبود لپتاپ در بازار و یا عدم فروش، توسط برخی سودجویان است. لازم به ذکر است وضعیت قیمتها در بازار به گونهای است که تقاضا به شدت کاهش یافته است و متقاضیان که عمده آنها دانشجویان و قشر جوان هستند، از عهده پرداخت چنین هزینههای هنگفتی بر نمیآیند.
گزارشهای میدانی حاکی از آن است که طی یک ماه گذشته و آن هم متاثر از روند صعودی نرخ دلار، قیمت برخی از برندهای لپتاپ تا 100 درصد افزایش یافته است. این در حالی است که نیاز به کالاهای دیجیتال در چند ماه اخیر بیشتر شده است و بسیاری از مردم، بالاخص دانشجویان از قیمتهای فعلی گلهمند هستند. همچنین حداقل قیمت یک لپتاپ معمولی یا پایینرده که آنها بتواند از پس پروژهها و تکالیف عادی خود برآید، حدود 10میلیون تومان است.
گفتنی است طبق بررسیهای انجام شده در وبسایتها و فروشگاههای آنلاین، ایسوس را میتوان پرطرفدارترین برند در بین لپتاپها دانست که قیمت محصولات این گروه در بازار آزاد از 10 میلیون تومان تا 86 میلیون تومان متغیر است. همچنین میانگین قیمت این گروه در شرایط فعلی حدود 23 میلیون تومان است که در مقایسه با فرودین سال جاری افزایش قیمت بیش از 90 درصدی را متحمل شده است. این در حالی است که نرخ محصولات لوکس آن از 50 میلیون تا 80 میلیون تومان هم میرسد. از سوی دیگر، در سایر برندها هم وضعیت به همین شکل است، به طوریکه بر اساس آخرین آمار به دست آمده، قیمت لنوو هم تا 100 درصد افزایش یافت و میانگین نرخ محصولات این گروه به حدود 19 میلیون تومان میرسد؛ درحالیکه محصولات این گروه تا اویل سال 99 و سه ما پایانی سال گذشته از حدود 3 تا 5 میلیون تومان متغیر بود.
*کاهش تقاضا در بازار لپتاپ
طبق گزارشهای میدانی، قیمتها در بازار لپتاپ، تقاضا را به شدت کاهش داده است، اما نکته آن است که متقاضیان، بالاخص قشر دانشجو با چه منبع درآمدی میتواند بیش از 10 میلیون برای یک لپتاپ معمولی هزینه دهد! به طوریکه بسیاری از آنها با گشتوگذاری در بازار کالاهای دیجیتال قید خرید این محصول مصرفی و پراهمیت را میزنند. به عبارت دقیقتر بررسی قیمتها نشان میدهد در بازار لوازم دیجیتال و بهویژه قیمت لوازم جانبی کامپیوتر و لپتاپ بهقدری آشفتگی قیمت وجود دارد که کمتر کسی توان خرید یا حتی تعمیر کامپیوتر خانگی یا لپتاپ را خواهد داشت. این در حالی است که محمد فرجی- رئیس اتحادیه فناوران رایانهای تهران- چندماه پیش در مصاحبهای، کمیاب بودن لپتاپ در بازار را تکذیب کرد و گرانی آن را متاثر از عوامل دیگر دانست. او همچنین خبر از تعدیل قیمتها داد و اعلام کرد: 40درصد ثبت سفارشهای لپتاپ در گمرک مورد پذیرش واقع شده و این روند با همراهی وزارت صمت سریعتر از حالت معمول پیش میرود و به زودی کلیه سفارشاتی که به اشتباه بسته شده بودند طی ماههای آینده وارد بازار میشوند.
*ارائه وام به دانشجویان برای خرید لپتاپ
گفتنی است ناصر مطیعی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان، خبر از ارائه وام برای خرید لپتاپ داد و اضافه کرد: اولویت اختصاص وام ضروری در سال تحصیلی با دانشجویانی است که وام را برای تهیه گوشی هوشمند، لپتاپ و اقلام مورد نیاز آموزش مجازی میخواهند. او اظهار کرد: وام تحصیلی از 600 هزار تومان به 5/1 تا دومیلیون تومان و وام ضروری هم از یک میلیون به دو تا پنج میلیون تومان افزایش یافته است. اما نکته قابل تأمل آن است آیا مبلغ اشاره شده، آنهم با توجه به افسارگسیختگی قیمت لپتاپ و محصولات دیجیتال تا چه اندازه میتواند به خرید این محصولات کمک کند! همانطور که پیشتر اشاره شده پایینترین نرخ بسیاری از لپتاپها در بازار فعلی حدود 8 تا 10 میلیون تومان است.
شناسه خبر 29042