سپهرغرب، گروه خبر: استان همدان جایگاه نخست کشور در تولید سیبزمینی را دارد؛ ظرفیتی مهم که با ایجاد صنایع تبدیلی میتواند به فرصتی بزرگ برای اشتغالزایی و تولید ثروت تبدیل شود.
استان تاریخی همدان با برخورداری از دشتهای پهناور و آبوهوای مطبوع از دیرباز مهد پرورش محصولات کشاورزی و باغی متعددی بوده است.
محصولاتی همچون سیر، انگور و گردو شهرت جهانی داشته و دسترنج بهرهبرداران همدانی در بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشود. سیبزمینی نیز از برندهای ویژه استان همدان است؛ محصولی مهم که نقش تعیینکنندهای در امنیت غذایی دارد.
ایران جایگاه سیزدهم تولید این محصول در جهان و همدان جایگاه نخست را در ایران دارد و بیشترین مقدار محصول نیز در شهرستان بهار برداشت میشود. هرچند یکپنجم سیبزمینی کشور در همدان تولید میشود و سالها از کشت این محصول در استان میگذرد، اما هنوز صنایع تبدیلی آنچنان که باید و شاید، در همدان وجود ندارد و بیشتر محصول تولیدی به مصرف تازهخوری رسیده و یا از همدان خارج میشود.
خلق ثروت و ارزشافزوده با صنایع تبدیلی
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان دراینباره میگوید: امسال 920 هزار تُن سیبزمینی از 21 هزار هکتار مزرعه استان برداشت شده که420 هزار تُن آن از نوع تابستانه بوده است.
محمدشهرام پرورش میافزاید: 500 هزار تُن از این محصول نیز در انبارها ذخیره شده و همدان، قطب تولید سیبزمینی در کشور بهشمار میرود.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی همدان نیز با اشاره به نقش مهم واحدهای فرآوری محصول در تولید ثروت، میگوید: تولید خلال، پوره، چیپس، پودر و نشاسته از سیبزمینی به ماندگاری محصول در استان کمک میکند.
حسن محمدی میافزاید: 60 سردخانه فعال در استان وجود دارد که ساخت آنها مقدار ضایعات محصول سیبزمینی را از 30 به کمتر از پنج درصد کل تولید کاهش داده و هیچ مقداری از این محصول معدوم نمیشود.
وی بیان میکند: 63 واحد سردخانه با ظرفیت 220 هزار تُن محصول نیز در دست ساخت است و قصد داریم تا در کنار 60 سردخانه موجود و 63 واحد درحال ساخت، واحدهای سُرد مدرن نیز ساخته شود.
محمدی اعلام میکند: برای سُرد و بستهبندی سیبزمینی نیز چهار واحد با ظرفیت 75 هزار تُن در استان وجود دارد، اما بستهبندی این محصول بیشتر به روش سنتی انجام میشود.
وی با اشاره به نقش بستهبندی مناسب در فروش محصولات باغی و کشاورزی، میگوید: ساخت هر واحد سُرد نزدیک به 6 میلیارد تومان هزینه میخواهد.
معاون صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی همدان تصریح میکند: ساخت هر واحد فرآوری سیبزمینی با ظرفیت تولید 30 هزار تُن در سال برای تهیه پودر، پوره، چیپس، نشاسته و خلال بیش از 200 میلیارد تومان هزینه دارد.
محمدی با اشاره به حمایت دولت از ایجاد صنایع تبدیلی، بیان میکند: سرمایهگذار تنها باید 20 درصد مبلغ را برای ایجاد واحد فرآوری هزینه کند و 80 درصد هزینه مورد نیاز بهصورت تسهیلات بانکی به متقاضی پرداخت میشود.
وی اعلام میکند: معافیت از عوارض گمرکی برای خرید دستگاههای مورد نیاز و بهبود روند تغییر کاربری زمینهای کشاورزی برای ایجاد واحد صنعتی از دیگر کمکهای دولت به متقاضیان ایجاد صنایع تبدیلی است.
شناسه خبر 34954