شناسه خبر:35069
1399/10/20 12:53:09

سپهرغرب، گروه اجتماعی: یک روانشناس و درمانگر کودک و نوجوان با اشاره به اینکه حاشیه‌نشینی خاستگاه اصلی آسیب‌های اجتماعی است، گفت: کودکان کار و خیابان از پیامدهای صنعتی شدن و شهر‌نشینی شتابان هستند.
شیما جراحی افزود: توسعه شهرنشینی و پیدایش مناطق کلان شهری در کشورهای جهان سوم با توسعه شهرنشینی در کشورهای جهان صنعتی غرب که از فردای انقلاب صنعتی در کشورهای مذکور آغاز شد بسیار متفاوت است.
وی ادامه داد: هجوم سیل‌آسای روستاییان به شهرها به‌ویژه شهرهای بزرگ در کشورهای در حال توسعه را باید در از هم پاشیده شدن نظام‌های سنتی تولید روستایی از یک سو و وجود فرصت‌های شغلی مناسب از سوی دیگر جستجو کرد.
به گفته وی، مهاجران به محله‌های مهاجر نشینی هجوم می‌برند که در حاشیه شهرها مانند قارچ رشد می‌کنند و در حالی‌که «حاشیه گندابی» یا «آپاندیس نواحی شهری» نامیده می‌شود سکنی می‌گزینند. بسیاری از مهاجران در شرایطی زندگی می‌کنند که از کمترین امکانات اولیه نیز بی بهره اند.
این روان‌شناس افزود: همزمان با افزایش مکان‌های آلونک‌نشین شاهد گسترش بی‌رویه نابرابری‌های اجتماعی و فقر می‌شویم که باعث می‌شود کودکان کار وارد محله‌های مسطح شهر شوند و شاهد ناهنجاری‌های روانی باشیم.
جراحی، با اشاه به اینکه حاشیه‌نشینی خاستگاه اصلی آسیب‌های اجتماعی است، گفت: جامعه شناسان و روان‌شناسان، حاشیه‌نشینی را یکی از علل اصلی بروز معضل کودکان کار و خیابان عنوان می‌کنند که از عوامل پیامدهای صنعتی شدن و شهر‌نشینی شتابان است.
وی در توصیف کودکان کار، افزود: بعضی از کودکان با نگاه کردن به کارتون(برنامه کودک) می‌خوابند اما بعضی دیگر از شدت خستگی کار روی کارتن می‌خوابند. همه ما با این کودکان آشنایی داریم کودکانی که به جای بازی در خیابان‌ها و تحصیل در مدرسه مشغول کار در خیابان‌ها هستند، کودکانی که حق تحصیل و زندگی دارند اما به‌دلیل فقر مالی مجبور به کار هستند.

شناسه خبر 35069