سپهرغرب، گروه خبر: معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان گفت: 208 ایستگاه پایش منابع آب سطحی و زیرزمینی در حوزه آبریزهای کردستان تعیین شده که در فاز عملیاتی امکان بهینهسازی شبکه پایش کیفیت آب و آلایندهها را فراهم میکند.
عرفان مؤمنپور ظهر روز گذشته در نشست کشوری کارگروههای اجرایی نظام مدیریت جامع کیفیت منابع آب در حوزه آبریز سفیدرود و ارومیه که بهصورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، ضمن اشاره به اینکه کردستان تنها استانی است که سرچشمه حوزههای اصلی در آن قرار دارد، اظهار کرد: با توجه به قرارگیری سه حوزه آبریز اصلی در این استان، مستلزم توجه ویژهای خواهد بود.
وی در این جلسه ضمن معرفی استان و توضیحی از سیمای منابع و مصارف آن، عنوان کرد: حوزه سفیدرود، دریاچه ارومیه و حوزه مرزی غرب که شامل زاب و سیروان است، از حوزههای آبریز استان بهشمار میآِیند.
این مقام مسئول به پراکندگی دشت و آبخوانهای کردستان اشاره کرد و افزود: در بخش شرقی که جزء حوزه آبریز سفیدرود است، سه آبخوان دهگلان، قروه و چهاردولی وجود دارند که جزء محدودههای ممنوعه هستند.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان ضمن اشاره به دفتر مطالعات پایه در آماربرداری سراسری دور دوم مصارف آب سطحی و زیرزمینی در استان، گفت: مقدار مصرف از منابع آب زیرزمینی براساس این دوره از آماربرداری سراسری، درمجموع 509 میلیون متر مکعب در استان بوده که درحال تدقیق نهایی است.
مؤمنپور خاطرنشان کرد: خوشبختانه در استان طی سنوات اخیر پروژهها و مطالعات خوبی در حوزه کیفی انجام گرفته است و شناسایی و پراکندگی این آلایندهها براساس منابع آبی بوده که پتانسیل ایجاد آلودگی را داشتهاند و درنهایت این منابع به محیطزیست استان معرفی شدهاند.
وی یادآور شد: درحال حاضر شناسایی منابع آلاینده در هر حوزه آبریز بهصورت تفکیکی مورد پایش مستمر واقع میشود.
این مقام مسئول همچنین به ارائه برنامههای پایش منابع آب در بخش شرب براساس استانداردها و دستورالعملهای دفتر کنترل کیفیت و بهداشت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور اشاره و تأکید کرد: در ورودی و خروجی تصفیهخانههای آب و فاضلاب، شبکه توزیع، مخازن ذخیره و منابع زیرزمینی، حتی در زمینه آلایندههای معدنی توسط این شرکت، شرکت آب و فاضلاب استان و دانشگاه علوم پزشکی و سازمان حفاظت محیطزیست بهصورت روزانه، هفتگی، ماهیانه، فصلی، شش ماهه و سالیانه، مورد پایش قرار میگیرند.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان اضافه کرد: خوشبختانه اتفاق خوبی که پس از ابلاغ در روند اجرای برنامههای عملیاتی طی سه سال اخیر حادث شد، این بوده که مطالعات طراحی شبکه پایش کیفیت آب و آلایندهها توسط شرکت آب منطقهای کردستان ضمن شناسایی مراکز با پتانسیل ایجاد آلودگی و امکان اثرگذاری برای منابع آب، ایستگاههایی که صرفاً پایش منابع آب سطحی و آب زیرزمینی در هر حوزه آبریز که لازم باشد در آنها صورت خواهد گرفت و مجموعاً در استان حدود 208 ایستگاه تعیین شده که البته در فاز عملیانی امکان بهینهسازی این شبکه پایش وجود خواهد داشت.
حریم کیفی کلیه منابع تأمینکننده آب شرب کردستان 367 چشمه و 465 حلقه چاه است
مدیر دفتر کیفیت منابع آب نیز در این نشست به ارائه گزارش اقدامات کارگروه در سه سال اخیر پرداخت و افزود: با توجه به انجام مطالعات تعیین حریم کیفی منابع آب زیرزمینی با اولویت شرب توسط گشتهای مستقر در شرق استان در حوزه سفیدرود و دشتهای قروه، دهگلان، چهاردولی و بیجار ضمن ارزیابی آسیبپذیری کلیه سفرههای آب زیرزمینی واقع در استان، حریم کیفی منابع آب شرب و نیز شبکه پایش کیفیت آب زیرزمینی تعیین شد.
صدیقه حیدری افزود: حریم کیفی کلیه منابع تأمینکننده آب شرب استان ازجمله چاه، قنات و چشمه نیز شامل 367 چشمه و 465 حلقه چاه تعیین شده است.
به گفته وی پیش از این مطالعات انجامگرفته در جلسههای کارگروه اجرایی استان مطرح شده و ضمن بررسی نظرات و پیشنهادات اعضای کارگروه درخصوص انجام عملیات اجرایی هماهنگیهای لازم با دانشگاه کردستان و دانشگاه علوم پزشکی استان نیز صورت گرفته است.
از حیث شناسایی تهدیدات کیفی و ارائه اقدامات بهبود و ارتقای کیفیت منابع آب نیز مطالعات گستردهای در استان صورت گرفته که بهصورت کامل به این موارد اشاره شد و در راستای حفاظت کیفی منابع آب از اثرات بقا و ماندگاری ویروس کرونا اقدامات لازم برابر ضوابط و پروتکلهای بهداشتی با همکاری شرکت آب و فاضلاب، مراکز بهداشتی، اداره کل محیطزیست و سایر دستگاههای ذیربط در استان انجام گرفته است.
شناسه خبر 37021