سپهرغرب، گروه فرهنگی: ماده اولیه این کتاب، جملات وزرای کابینه و مسئولان دولتی در این هشت سال بود. نقطه مشترک بیشتر این جملات توجیهی بودن آنها بود.
شاید در نمایشگاه کتابهای 50درصد تخفیف یا بساط کتابفروشهای کف خیابان، کتابهای راز موفقیت و چگونه موفق شدن و... را زیاد دیده باشید اما کتاب «تدبیرهای کلیدی برای موفقیت» یک چیز دیگر است. «امین صالحی» در این کتاب با استناد به جملاتی تاریخی و فراموش نشدنی از اعضای هیئت دولت تدبیر و امید، رمز و رازهایی از موفقیت را گفته که در هیچ جای دنیا آنها را پیدا نمیکنید. این کتاب به تازگی توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شده که با مطالعه آن درسهای عجیبی از زندگی میگیرید.
گفتگو با آقای امین صالحی نویسنده کتاب «تدبیرهای کلیدی» خواندنی است که در ادامه خواهید دید:
چه شد که کتاب « تدبیر ای کلیدی» را نوشتید؟
ایده اصلی این کتاب حدود یک سال پیش در باشگاه طنز انقلاب مطرح شد. اصل ایده این بود که در این سال آخر دولتی که نام تدبیر و امید را به خودش داده، بد نیست مجموعهای از عملکرد واقعی این دولت در حوزههای مختلف در قالب یک یا چند کتاب منتشر شود، البته با زبان طنز. این ایده برای من بسیار جذاب بود و اگرچه تا آن موقع سابقه تدوین کتاب نداشتم و فعالیتم در باشگاه طنز بیشتر در زمینه طنز مطبوعاتی بود اما قدم جلو گذاشتم و با لطف و همکاری دوستان در باشگاه کار نوشتن این کتاب را انجام دادیم.
دولت روحانی چه نقشی در موفقیت شما به عنوان یک طنزپرداز داشته؟
شاید دلیل اصلی گرایش من به طنز دولت آقای روحانی باشد. شخصا آدم تا حدی جدیای هستم و اصطلاحا قیافهام به طنز نمیخورد اما وقتی میبینی مسئولی در جواب کمکاریهای خود میگوید اگر ما نبودیم وضع بدتر میشد یا در کنار قطار آتش گرفته به جای عذرخواهی میگوید خیالتان راحت همه کشتهشدگان بیمه بودند، راهی جز طنز برای اعتراض به این وضعیت پیدا نمیکنی. طنز، زبان اعتراض در جایی است که راه صحیح و عقلانی آن بسته شده و دولت آقای روحانی از این جهت علت اصلی حضور من در طنز و موفقیتهای احتمالی است.
دلیل انتخاب این قالب برای کتابتان چه بود؟
ماده اولیه این کتاب، جملات وزرای کابینه و مسئولان دولتی در این هشت سال بود. نقطه مشترک بیشتر این جملات توجیهی بودن آنها بود؛ یعنی در بیشتر موارد مسئول محترم ضعف و ناکارآمدی در مجموعه خودش را قبول داشته اما تلاش کرده با بازی با کلمات یا به در و دیوار زدن فضا را جور دیگری نشان بدهد. این وضعیت خیلی شبیه ادبیات بعضی از کتابهای با موضوع موفقیت و خودیاری و... است. در کل به نظر رسید این سبک اظهارات با این قالب میتواند شوخیهای جالبی تولید کند.
یکی از قسمتهای غم انگیز کتاب طنز شما جملههای نقل قولی واقعی دولتمردان در پایان هر بخش است که متاسفانه واقعی هستند. حین پژوهش برای کتاب با خودتان نگفتید شاید اینها دوربین مخفی باشند؟
بله، بارها با نگاهی سیامک انصاریوار به دنبال دوربین گشتم اما متاسفانه هربار با جستجوی اخبار به این نتجه میرسیدم که مسئول محترم این جمله را واقعا گفته است!
به جملات و اظهاراتی از دولتمردان هم رسیدید که سانسور کنید و یا دودل باشید برای گفتنشان؟
سانسور که نه ولی به خاطر بالا نرفتن حجم کتاب مجبور شدم خیلی از جملات را فاکتور بگیرم و به اصلی ها بپردازم. به عنوان مثال مجبور شدم خیلی از تعریف و تمجیدهای پرطمطراقی که روز تصویب برجام صورت گرفته بود را نادیده بگیرم چون بعضیها تلاش کرده بودند بهتر و گندهترش را بگویند و این انتخاب سختی بود.
ملاک انتخاب این اظهارات و سوژه قرار دادنشان چه بود؟
هدف این بود که عملکرد دولت در این سالها نقد شود و به همین خاطر هر جمله و اظهارنظری که بهتر و روشنتر میتوانست واقعیت اداره کشوردر این هشت سال را نشان دهد اولویت داشت.
کتاب « تدبیرهای کلیدی» را به چه کسانی پیشنهاد میکنید؟
این کتاب را تقدیم میکنم به همه جوانان و تازهمسئولانی که قصد دارند به مسئولیتهای مهمی برسند اما شایستگی آن را ندارند یا آرزو دارند ضمن دریافت حقوق نجومی، از زیر کولر تکان نخورند.
شناسه خبر 44285