شناسه خبر:61652
1401/8/2 09:12:02
رئیس مرکز اندازه‌شناسی، اوزان و مقیاس‌های سازمان ملی استاندارد ایران:

افزایش عیار صنعت با تحول اندازه‌شناسی محقق خواهد شد

سپهرغرب، گروه خبر - شهره کرمی: رئیس مرکز اندازه‌شناسی، اوزان و مقیاس‌های سازمان ملی استاندارد ایران با بیان اینکه باید جایگاه اندازه‌شناسی را در کشور حفظ کنیم، گفت: افزایش دقت در اندازه‌شناسی به افزایش عملکرد منجر می‌شود و درصورتی که اندازه‌شناسی متحول شود، عیار صنعت کشور متحول خواهد شد.

حسن خانه‌زر در مراسم روز جهانی استاندارد که یکشنبه یکم آبان‌ماه در سالن اجتماعات چمران دانشگاه بوعلی‌سینا همدان با حضور مسئولین کشوری و استانی برگزار شد، با بیان اینکه سازمان ملی استاندارد یک نهاد نظارتی، حاکمیتی و مستقل است، اظهار کرد: این سازمان زیر نظر رئیس‌جمهور و براساس مأموریت‌ها و مسئولیت خودش می‌تواند بر نهادهای دیگر نظارت داشته باشد.
خانه‌زر با اشاره به اینکه در سال­‌های گذشته از ظرفیت بزرگ قانونی مذکور استفاده نشده است، گفت: تمام اقدامات صورت‌گرفته در سازمان استاندارد پس از تغییر مسئولین، براساس قانون است که در حوزه خودرو به توقف خط تولید پنج خودرو که استانداردهای لازم را نداشتند، منجر شد.
این مقام مسئول از ارتقای رتبه ایران در استاندارد جهانی خبر داد و ابراز کرد: رتبه استاندارد ایران از 26 به 22 در سطح دنیا ارتقا پیدا کرده که پیشرفت قابل ملاحظه‌ای است. پیشرفت در این حوزه به‌واسطه پافشاری بر قانون اتفاق افتاده و تلاش بر این است که محصولات مرغوب به مردم ارائه دهیم.
وی در توضیح قوانین حاکم بر استانداردهای سایر کشور‌ها افزود: در برخی کشورها استاندارد‌هایی که اجرا می‌کنند، سخت‌گیرانه‌تر از آنچه بوده که برای دنیا بیان کرده‌اند؛ این موضوع برای حفظ صادرات است که سخت‌گیری در نظامات داخلی باعث می‌شود تا واردات به این کشورها ناممکن باشد که از تولید خود حمایت داشته باشند.
رئیس مرکز اندازه‌شناسی، اوزان و مقیاس‌های سازمان ملی استاندارد ایران به افزایش استانداردها در کشور اشاره کرد و گفت: تاکنون حدود 20 نانونماد و 100 نشان حلال در همین راستا به تولیدکنندگان و دانش‌بنیان‌ها اهدا کرده‌ایم.
وی همچنین به دیگر برنامه‌های سازمان استاندارد ایران اشاره کرد و افزود: استاندارد‌های شهرداری‌ها و خدمات شهری برای مردم و معلولین بررسی خواهد شد. همچنین خدمات آموزشی در همه مقاطع تحصیلی از دبستان تا دانشگاه (که چگونه ارائه می‌شود) نیز از دیگر برنامه‌های آینده است.
این مقام مسئول به خدمات استاندارد‌سازی همدان اشاره کرد و گفت: همدان به‌عنوان آزمونه (پایلوت) استاندارد‌سازی خدمات گردشگری کشور قرار گرفته است.
وی به کنترل و نظارت بر وزن محصولات واحدهای تولیدی اشاره کرد و افزود: نظارت بر واحد‌های تولیدی باعث شده تا یک خودکنترلی در همه واحد‌ها رخ دهد؛ ضمن اینکه واحدهای تولیدی اکثراً استانداردهای موجود را رعایت می‌کنند.
خانه‌زر با بیان اینکه باید جایگاه اندازه‌شناسی را در کشور حفظ کنیم، گفت: مطالعات نشان می‌دهد کشورهایی می‌توانند صنعت خود را پیشرفت دهند که به اندازه‌شناسی اهمیت دهند. افزایش دقت در اندازه‌شناسی به افزایش عملکرد منجر می‌شود که با وجود نیروهای متخصص، به آزمایشگاه‌های پیشرفته برای اعتباردهی نیاز است؛ درصورتی که اندازه‌شناسی متحول شود، عیار صنعت کشور متحول خواهد شد.
   فروش فرآورده‌های نفتی توسط شرکت‌های دانش‌بنیان با قیمت بالاتر
نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی نیز از صادرات فرآورده‌های نفتی توسط شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد و گفت: این شرکت‌ها می‌توانند فرآورده‌های نفتی را به‌جای 80 دلار، 500 دلار به فروش برسانند که این حرکت آغاز شده و باید از همه شرکت‌های دانش‌بنیان برای این مهم دعوت کنیم.
حمیدرضا حاجی‌بابایی با بیان اینکه استحکام ریشه و اساس تولید زمانی است که براساس اصول و روش‌های علمی باشد، افزود: اساس و پایه هر کشور به تولید برمی‌گردد؛ تولید و ارائه هر محصولی برای مردم، بسیار سخت و دشوار است، چراکه مردم عالمانه و اقتصادی خرید می‌کنند.
وی با تأکید بر رقابت‌پذیری و تولید باکیفیت، اظهار کرد: در دنیا حرف اول را رقابت‌پذیری می‌زند، به‌طوری که شکوفایی اقتصاد هر کشور با افزایش کیفیت تولید محقق می‌شود؛ البته استاندارد همواره درحال رشد است و ثابت نیست.
نماینده مردم همدان در مجلس با بیان اینکه ما استاندارد مطابق جامعه خود را داریم، گفت: استاندارد یعنی جایی که هیچ عیبی وجود نداشته باشد که ما در این مسیر حرکت می‌کنیم و استاندارد در هر کشوری دارای یک سطح است.
وی با اشاره به اینکه باید براساس وجدان هر آنچه علم داریم را به‌کار گیریم، اظهار کرد: در چهار سال گذشته حرکتی در حوزه فرآورده‌های نفتی مثل تبدیل نفت به بنزین را شاهد بوده‌ایم. حرکت‌های علمی برای ارزش‌افزوده و بالا بردن کیفیت باعث شد تا موفق شویم در 6 ماه نخست سال 4.5 میلیارد دلار فرآورده‌های نفتی صادر کنیم که تحریم‌ناپذیر هم بوده است.
حاجی‌بابایی خاطرنشان کرد: در برنامه هفتم برنامه‌ای آغاز شده و قرار است دو میلیون و 500 هزار بشکه نفت صادر شود؛ صادرات به شرکت‌های دانش‌بنیان داده خواهد شد و اجازه می‌دهیم این شرکت‌ها صادرات را برعهده داشته باشند و دولت صادرکننده نباشد.
نماینده مردم همدان در مجلس یکی از مؤلفه‌های تولید را دانش‌بنیان بودن برشمرد و گفت: نجات کشور با تولیدات دانش‌بنیان است؛ صادرات فرآورده‌های نفتی توسط شرکت‌های دانش‌بنیان افزایش ارزآوری را به دنبال دارد. همان‌طور که در 6 ماهه نخست سال چهار هزار و 535 میلیون دلار صادرات داشته‌ایم و پیش بینی می‌شود تا پایان سال این میزان بیش از 10 میلیون دلار شود.
وی میدان اقتصاد ایران را وسیع اعلام کرد و افزود: شرکت‌های دانش‌بنیان در این زمینه ورود کردند. به‌طور مثال‌ هایتک به‌عنوان آزمونه (پایلوت) کشور در همدان شکل گرفته و 50 هکتار زمین در اختیار فناوری‌های برتر قرار داده شده که میزان آن تا یک‌هزار هکتار قابل افزایش است.
حاجی‌بابایی در پایان گفت: این موضوع باعث می‌شود استان همدان به‌جای صنایع سنگین و گردشگری به‌عنوان استانی که‌ هایتک دارد، در زمینه‌های گوناگون فعالیت داشته و به قطب منطقه‌ای فناوری‌های برتر تبدیل شود.
   اجازه تولید محصول غیر استاندارد را نمی‌دهیم
مدیرکل استاندارد استان همدان با تأکید بر اینکه به‌هیچ‌وجه اجازه تولید محصول غیر استاندارد را نخواهیم داد، گفت: حفظ سلامت مردم خط قرمز استاندارد است.
جعفر امیری‌پریان با بیان اینکه به‌تازگی در سازمان ملی (در تمام استان‌ها) سعی شده از اعضای هیئت‌علمی استفاده شود، اظهار کرد: این موضوع به این دلیل است که استاندارد سیاسی نیست و قرار بر این است که در کنار تولیدکننده باشیم، به‌هیچ‌وجه قصد توقف تولید را نداریم.
مدیرکل استاندارد استان همدان با بیان اینکه هدف ما مچ‌گیری نیست، افزود: هدف ما اصلاح مسیرهای اشتباه و ارائه راهکارهایی برای حرکت در مسیر درست تولید است.
امیری‌پریان در پایان با تأکید بر اینکه بهترین استاندارد وجدان افراد است، تصریح کرد: هرکس باید بداند برای حفظ حقوق دیگران چه تولیدی داشته باشد، بنابراین باید نخستین استاندارد را با وجدان خودمان منطبق کنیم.
   دانشگاه پذیرای مجموعه‌های تولیدی و استاندارد است
رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا همدان نیز با بیان اینکه استاندارد کیفیت زندگی افراد در جامعه است به‌طوری که با استاندارد امید به زندگی و سلامت جامعه افزایش پیدا می‌کند، گفت: درب دانشگاه به روی مجموعه‌های تولیدی و استاندارد باز است.
حسین رضوان با تأکید بر اینکه استاندارد نشان‌دهنده رشد و بلوغ هر جامعه است، اظهار کرد: ارتقای استاندارد رفاه را در جامعه به دنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه اعتباری که استاندارد به تولیدکننده می‌دهد باعث افزایش اعتبار و جایگاه آن محصول در بین مردم می‌شود، تصریح کرد: این فرهنگ باید تقویت شود تا تمام تولیدکننده‌ها به دنبال مهر استاندارد در محصولات خود باشند. مهر استاندارد نشان‌دهنده تأیید هر محصول در زمانی است که در کشور دیگر به فروش برسد.
رضوان با طرح این سؤال که جایگاه استاندارد ایران کجا است؟ اظهار کرد: سازمان استاندارد باید در زمینه فرهنگ‌سازی کار کند که آیا استانداردهای ایران دقیق‌تر و یا ضعیف‌تر است؟ استاندارد باید کار و جایگاه خود را تعریف کند، زیرا صادرات در گرو استانداردها است.
وی با بیان اینکه باید طوری تبیین شود که تولید ایران موفق‌تر از استاندارد‌های ایزو باشد، اذعان کرد: استانداردهای ایران باید بالاتر از ایزو باشد و برای تحقق این امر نیاز است اعتمادسازی شود و جامعه به این سمت برود که به نشان استاندارد اعتماد کند.
رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا همدان با تأکید بر اینکه وقتی مجامع علمی پشتوانه استاندارد قرار بگیرد این اعتمادسازی ایجاد می‌شود، گفت: اگر دانشگاهیان و متخصصان استاندارد را تعریف کنند، به‌طور قطع استانداردها در سطح بالایی قرار می‌گیرد. باید ارتباط با دانشگاه برقرار باشد و مجموعه اجرایی به سراغ دانشگاه برود، نه اینکه انتظار داشته باشد استاد دانشگاه به سراغشان برود.
وی با بیان اینکه درب دانشگاه به روی مجموعه‌های تولیدی و استاندارد باز است، افزود: باید بتوانیم این مراوده را تنگاتنگ تعریف کنیم، به‌طوری که هرچه دانشگاه بیشتر در حوزه استانداردها ورود کند و کاغذبازی اداری نیز بهبود یابد، تولیدات با کیفیت‌تری خواهیم داشت.
رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا همدان در پایان با اشاره به اینکه آزمایشگاه‌های ما استانداردهای لازم را دارند، گفت: دانشگاه می‌تواند بسیاری از نیازهای حوزه صنایع و تولیدی را برآورده کند، چراکه آزمایشگاه غنی و متخصصان تراز اول دارد و خدماتی که تولیدکننده‌ها نیاز دارند را در اختیار داریم.

شناسه خبر 61652