شناسه خبر:76828
1402/9/16 10:16:18

یکی از شکایت‌های شایع خانم‌های باردار معضل درد معده، نفخ، سوزش و رفلاکس است.

یکی از برهه‌های خاص و ویژه که بسیاری از بانوان در طول زندگی با آن مواجه می‌شوند تجربه دوران بارداری و حس شیرین مادر شدن است. از امتیازات مادی و معنوی این فرصت 9 ماهه که بگذریم باید پذیرفت بی‌دلیل نیست که پیامبر گرامی اسلام (ص) در تبیین جایگاه مادر می‌فرمایند: «بهشت زیر پای مادران است.» این حدیث بیانگر مقام و ارزش بسیار والای مادر و دستور مؤکد اسلام به درک این جایگاه است چراکه از لحظه مثبت شدن آزمایش و تلألؤ برق شادی در چشمان مادر، بار مسئولیتی بر دوش او می‌افتد که لحظه‌ای غفلت از آن عواقب ناگواری، هم برای او و هم برای فرزندش خواهد داشت و کوچک‌ترین قصور در این دوران پشیمانی غیرقابل جبرانی به‌ بار خواهد آورد.

برای درک مادرانه‌های شیرین بارداری باید تنی سالم داشت

*بارداری؛ دوره‌ای شیرین اما پرماجرا

از شکایت‌های شایع خانم‌های باردار معضل درد معده، نفخ، سوزش و رفلاکس است.

مژگان تن‌ساز؛ پزشک و متخصص طب سنتی برای مادران عزیز در این دوران توصیه‌هایی کاربردی دارد که در ادامه می‌خوانید:

به‌دلیل تغییرات هورمونی که در اوایل بارداری اتفاق می‌افتد و البته بعد از آن و در ماه‌های بالاتر نیز به‌خاطر بزرگ شدن جنین و فشاری که به معده وارد می‌شود، یک سری علائم در بدن مادر ایجاد می‌شود. تغییرات هورمونی گاهی شرایطی را به وجود می‌آورد که بعضاً با تهوع و استفراغ همراه است و قاعدتاً رعایت تدابیر خوردن و آشامیدن اهمیت بسزایی در ایجاد شرایط مطلوب تر در این دوران دارد.

​* درهم‌خوری ممنوع!

به طور معمول مادران باردار به‌دلیل ضعف و گرسنگی‌های پی در پی و گاه در اثر توصیه‌هایی از روی محبت اطرافیان، مدام تحریک به خوردن و آشامیدن می‌شوند. اما نباید فراموش کرد که این مسئله باید قانونمند باشد و با دقت و علم بیشتری صورت بگیرد تا از ایجاد عوارض ناراحت‌کننده پیشگیری شود.

عادات و سبک نادرست خوردن و آشامیدن در خانم‌های بادار عاملی مؤثر در ایجاد اختلالات گوارشی است مثلاً مادر باردار آب را به همراه غذا می‌خورد، مایعات زیاد مصرف می‌کند، صبح که از خواب بیدار می‌شود چای می‌خورد، بلافاصله روی غذا می‌خوابد، ممکن است سالاد یا ترشی هم کنار غذا داشته باشد. همه این شرایط به‌مراتب وضعیت گوارش و نفخ معده را بدتر می‌کند.

راه رهایی از این عارضه ساده خوردن، مصرف یک نوع ماده غذایی و درعین‌حال آرام غذا خوردن و خوب جویدن است.

این متخصص طب سنتی، زنان، زایمان و نازایی درباره صبح اول وقت و بدقلقی‌های دستگاه گوارش خانم‌های باردار هم توصیه‌هایی دارد؛

مادران باردار صبح به صبح باید حواسشان باشد! خوردن مایعات در اول صبح معمولاً علائم را تشدید می‌کند، بنابراین توصیه می‌شود همان اول صبح از نان‌های خشک استفاده کنند و یا حتی نان با مقداری رب به، میل شود تا صفرا کمی کاهش پیدا کند و با کاهش صفرا علایم تهوع، استفراغ و درنتیجه رفلاکس هم کاهش پیدا کند.

معمولاً کسانی که رفلاکس دارند یا رطوبتی در ناحیه گوارشی آن‌ها زیاد است که برگشت اسید دارند و یا این‌که خلط‌های پشت حلق دارند، در هر صورت دفع این رطوبت عاملی است که به کاهش علایم رفلاکس کمک می‌کند.

از نسخه شفابخش «گل محمدی» غافل نشویم

*گل زیبا و معطر «محمدی» برای کاهش علائم

«تن‌ساز» از یک کارآزمایی بالینی انجام‌شده بر روی گل سرخ جهت کاهش علائم گوارشی در خانم‌های باردار نام برده و در توضیح آن می‌گوید: اگر خانم‌ها یک قاشق چای‌خوری گل سرخ و یا پودر آن را به‌صورت سفوف استفاده کنند، ترجیحاً اگر مادران علایم رطوبت دارند نمی‌گویم در ماست بریزند.

یا این‌که می‌توانند در یک مایع مثل چای یا گلاب کمی حل کنند و آن را بعد از غذا استفاده کنند، این مورد خیلی کمک می‌کند تا علائمشان کاهش پیدا کند.

*زنجبیل هم کارساز است اما به اندازه!

اگر واقعاً کسی علائم بلغم دارد؛ یعنی رطوبت بدنش بالاست زنجبیل هم کمک‌کننده خیلی خوبی است. به طور کلی در بارداری ترکیبات و فرآورده‌های زیادی از زنجبیل داریم که البته باید حواسمان باشد اگر دوز آن بالا برود مشکل دارد اما زیر دوز یک گرم معمولاً ایمن است و مادران باردار می‌توانند از آن استفاده کنند. فرآورده‌های زیادی از زنجبیل نیز وجود دارد که به‌عنوان قرص‌های ضد تهوع در داروخانه‌ها موجود است.

*دمنوش به‌لیمو آرام بخش و تقویت‌کننده معده

گاه شل بودن دهانه معده مشکل‌ساز است که این‌جا باید از قابضاتی مثل «رب به» «رب سیب» استفاده شود و یا از «شربت به‌لیمو» که مثلاً اگر کسی خلط پشت حلق هم دارد می‌تواند سکنجبینی از آب به و آب لیمو درست کند و ترجیحاً با شکر سرخ و این‌ها را با هم‌دیگر بجوشاند و بعد از غذا یک یا دو قاشق غذاخوری از آن را میل کند. البته خیلی ترش هم نباشد.

*نکته‌ای از شکر سرخ بشنوید!

شکر سرخ از آنجا که لینت مزاج می‌دهد برای افرادی که یبوست دارند مناسب است و بالاخره به نسبت شکر عوارض کمتری دارد. در ضمن این فرآورده روی تهوع و استفراغ بارداری هم خیلی مؤثر است و بعد از غذا استفاده می‌شود.

*دستور تهیه رب به خانگی

این معجون مواد نگهدارنده ندارد! کم‌کم درست کنیم تا کپک نزند.

شاید نتوانید رب به را به آسانی در بازار پیدا کنید. البته خانگی بودن آن درجه اطمینان شما از کیفیت محصول را آنقدر بالا می‌برد که ارزش آن را داشته باشد پای این دستور تهیه بنشینید. رب به طبع گرم و تر دارد و برای درمان بیماری‌هایی همچون کم‌خونی، ضعف عضلانی، ضعف گوارشی و رفلاکس معده توصیه می‌شود. این ماده که طعمی شیرین دارد هم در غذاها قابل استفاده است هم به تنهایی.

در ابتدا به را خرد و آن را به تکه‌های کوچک تقسیم می‌کنیم. خیس کردن، مرحله دوم است. یعنی به خردشده را در ظرفی پر از آب می‌ریزیم تا خیس بخورد. بعد از چند ساعت، آن‌ها را از آب درآورده و در آبمیوه‌گیری می‌ریزیم. آب میوه به دست آمده را از صافی رد می‌کنیم. تفاله‌های موجود را مجدداً در آبی که به را در آن خیسانده بودیم می‌ریزیم و چند دقیقه بعد آن‌ها را هم از صافی رد می‌کنیم. حالا در این مرحله آب میوه به دست آمده را در قابلمه‌ای ریخته و روی حرارت ملایم قرار می‌دهیم تا رب به آماده شود.

برای پایداری و ماندگاری بیشتر می‌توان به این رب خوشمزه عسل اضافه کرد و البته افزودن گلاب هم دلخواه است و به ذائقه شما بستگی دارد. حالا اجازه می‌دهیم رب به آماده شود. روش دیگری هم برای تهیه این رب وجود دارد که باید به خام را چرخ و له کرد و با مقداری آب (در حد رقیق شدن) و در صورت دلخواه گلاب و عسل روی حرارت کم مدام هم زد تا سفت شود. از آنجا که این محصول ماده نگهدارنده‌ای ندارد باید در یخچال نگهداری شود.

 

شناسه خبر 76828