نظارت دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان بر سلامت محصولات کشاورزی و باغی؛
انعقاد تفاهمنامه بین دانشگاه علوم پزشکی همدان و سازمان جهاد کشاورزی استان
دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان در راستای تقویت تولید محصولات سلامتمحور با سازمان جهاد کشاورزی استان تفاهمنامه همکاری منعقد کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان در نشستی که بهمنظور انعقاد تفاهمنامه همکاری دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان در راستای تقویت تولید محصولات سلامتمحور با سازمان جهاد کشاورزی استان با حضور معاون اقتصادی استاندار همدان و رئیس و معاونین سازمان جهاد کشاورزی برگزار شده بود، بر لزوم ورود همه دستگاههای مرتبط در حوزه سلامت در تحقق حوزه پیشگیری تأکید و اظهار کرد: مطالبه اکثریت جامعه در تقویت فضای درمان است، درحالی که با تمرکز بر حوزه پیشگیری، میتوان چالشهای درمان را نیز کاهش داد.
محمدمهدی مجذوبی تصریح کرد: طی سالهای اخیر و با تغییر سبک زندگی و صنعتی شدن جامعه، بیماریهایی مثل سرطان شیوع پیدا کرده و متأسفانه سن ابتلا نیز کاهش یافته است؛ مؤلفههایی در این موضوع اثرگذار بوده که از آن جمله میتوان به آب و غذای مردم اشاره کرد که با تأمین سلامت آب و غذا میتوان بخش مهمی از پیشگیری از ابتلا به بیماریهای غیر واگیر را محقق کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان با اشاره به فعالیت و تمرکز گسترده دانشگاه بر پایش و ارزیابی سلامت آب و تولیدات کشاورزی و محصولات غذایی در استان، عنوان کرد: در استان همدان تنش آبی آغازگر مسئله پایش و ارزیابی آب و غذا شد؛ به این منظور تمام بنیه علمی و اجرایی دانشگاه در این خصوص بهکار گرفته شد.
وی در ادامه افزود: بررسی مؤلفههای کیفیت آب با بررسی در معاونت تحقیقات دانشگاه انجام شد و این همان رویکرد دانشگاه نسل چهارم است که باید پاسخگوی مسائل و دغدغههای جامعه باشد و اگر به همه دغدغههای جامعه پاسخ دهد، میتوان گفت دانشگاه به رسالت خود در حوزه اجتماعی شدن و رفع دغدغههای کشور عمل کرده است.
مجذوبی با بیان اینکه درخصوص غذا و محصولاتی که تولید میشود کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان را مکلف به پیگیری مهمترین چالشهای استان تا حصول نتیجه کردیم، عنوان کرد: اگر نظارت و پیگیری دقیقتری بر تولیدات مواد غذایی صورت گیرد، تولیدکنندهها دقت و تولید براساس اصول سلامت را مد نظر قرار میدهند؛ بهتر است این کار را از مواد غذایی و محصولات استراتژیک باغی و زراعی آغاز کنیم.
وی تشریح کرد: شناسنامهدار کردن مزارع یکی از مهمترین گامهای تولید محصولات سلامتمحور است؛ در این راستا نمونهگیریهای مشترک و بررسی همزمان کارشناسان جهاد کشاورزی و دانشگاه علوم پزشکی میتواند در دستور کار قرار گیرد تا تولید محصولات سلامتمحور از مزارع شناسنامهدار را شاهد باشیم.
* دغدغه سلامت مردم در صدر همه اولویتهای کشور قرار دارد
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان نیز در این نشست با بیان اینکه سلامتی در صدر همه اولویتهای کشور قرار دارد و اگر بتوانیم سلامت آب و غذای مردم را مدیریت کنیم بخش مهمی از رسالت خود را به سرانجام رساندهایم، اظهار کرد: نظارت بر سطح بازار در عرضه محصولات و مواد غذایی خانوار فارغ از محل ورود محصولات مهم است، اما از آن مهمتر این بوده که فرهنگسازی به سمتی پیش رود که مردم از خرید محصولاتی که سلامتمحور نیستند، اجتناب کنند.
سیدمجتبی حسینی با اشاره به اینکه سیب سلامت و نشان اصالت کالا برای شناسایی محصولات سلامتمحور میتواند مورد استفاده قرار گیرد، گفت: سلامت مردم بر هر منفعت دیگری در جامعه اولویت دارد که اگر مورد توجه نباشد، باید هزینههای گزافی در حوزه درمان متحمل شویم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان تبیین کرد: دقت و حساسیت علوم پزشکی بر تولید مواد غذایی از مراکز تحقیقاتی بیشتر بوده، اما لازم است همکاری و همراهی سازمانها با دانشگاه علوم پزشکی در تمرکز مراکز تحقیقاتی بر فرآیند تولیدات سلامتمحور مد نظر قرار گیرد.
وی با تأکید بر اینکه سلامت محصولات پیش از تولید باید مورد توجه واقع شود و به این روش میتوانیم بازارسازی کنیم و بهرهوری را در کشور افزایش دهیم، خاطرنشان کرد: مراقبت مضاعف در روند تولید میتواند باعث رونق بازار شود و سیاست استان نیز در همین راستا است؛ تبیین همین اتفاقات پمپاژ امید برای جامعه بوده و استانداری نیز از این اتفاقات حمایت میکند.
* امنیت غذایی پایدار رویکرد مؤثر در سلامت مردم که با همافزایی محقق میشود
رئیس سازمان جهادکشاورزی همدان نیز در این نشست با اشاره به اینکه برای داشتن امنیت غذایی پایدار باید همه کنار هم بایستیم و راهکارهای طبیعتمحور را عملیاتی کنیم، گفت: کارهایی که انجام میشود از اجرا تا تحقق دستورالعمل نظارتی باید با همافزایی و نظارت بر اجرای فرآیندها دنبال شود.
رضا بهراملو عنوان کرد: چند محصول استراتژیک ازجمله سیب زمینی در استان همدان داریم که نظارت بر سلامت این محصولات میتواند بخش مهمی از فرآیند تولید محصولات سلامتمحور که در سفره خانوار مورد استفاده قرار میگیرد را محقق کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه جهاد کشاورزی نخستین سازمانی است که از مرکز تحقیقات داخلی در جوار فضای اجرایی برخوردار است، گفت: محل، خاک و زمان کاشت محصولات کشاورزی در کیفیت تولید اثرگذار است و به این علت فرآیند تولید محصولات هم در مرکز تحقیقات و هم در آزمایشگاههای همکار بررسی میشود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان نیز در این جلسه به نظارت، ارزیابی و پایش محصولات کشاورزی توسط کارشناسان معاونت غذا و داروی دانشگاه اشاره و بیان کرد: در هر گروه از محصولات باغی و زراعی منطبق با دستورالعملهای انطباق، بررسی سموم، آفتکشها و فلزات سنگین انجام میشود.
قدرتاله رستمی تبیین کرد: 31 محصول ازنظر سموم در سال 1402 در ارزیابیهای حوزه بهداشت قرار گرفت که 21 محصول از ابتدای سال در حوزه فلزات سنگین و 15 محصول ازنظر سنجش نیترات در دانشگاه مورد ارزیابی قرار گرفتند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان ادامه داد: پایش سموم محصولات کشاورزی برنامه دائمی معاونت غذا و دارو است و مترصد آن هستیم مزارع کشاورزی را شناسنامهدار کنیم؛ در این صورت میدانیم مزارع زیر نظر جهاد کشاورزی محل تولید چه مواد غذایی هستند و چه زمانی از سموم استفاده میکنند که بتوانیم در هر شرایط و زمانی پایش داشته باشیم.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان در ادامه عنوان کرد: 9 کارخانه آرد در استان فعال هستند که تولید آرد استان را برعهده دارند و سیاست غنیسازی آرد با اسیدفولیک و آهن که در سال 1401 آغاز شد، امسال نیز براساس مصوبات کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان و در راستای تأمین سلامت مردم، اجرایی میشود.
رضا شکوهی، معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان نیز در این نشست با اشاره به اینکه 100 طرح تحقیقاتی بهطور مستمر و معمول در دانشگاه درحال بررسی است، گفت: جهاد کشاورزی بهعلت فعالیت در نظارت و تولید مواد غذایی ارتباط مستقیم با حوزه سلامت دارد.
وی تصریح کرد: پایش سموم، آفتکشها و نظارت بر تولید محصولات کشاورزی محور این جلسات است که در راستای تأمین سلامت مردم میتواند تداوم یابد.
در پایان این نشست پس از بررسی نتایج کارشناسان در حوزه تولید محصولات کشاورزی، تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان و سازمان جهاد کشاورزی استان منعقد شد.
شناسه خبر 78514