بیماریهای قلبی- عروقی نخستین عامل مرگ در جهان به حساب میآیند و تغذیه در کاهش ابتلا به این بیماریها نقش بسزایی دارد؛ حال میخواهید بدانید چگونه میتوانیم قلب سالم داشته باشیم؟
آترواسکلروز، پُرفشاری خون، بیماری ایسکمی قلبی، بیماری عروق محیطی و نارسایی قلبی جزء بیماریهای قلبی- عروقی به حساب میآیند؛ افراد بالای دو سال بهمنظور جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی باید «سبک زندگی مناسب» و «رژیم غذایی سالم» داشته باشند.
رژیم غذایی «مدیترانهای» برای پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی- عروقی توصیه میشود. افزایش مصرف تعداد میوه و سبزی با تأکید بر سبزیجات ریشهای و سبز و غلات سبوسدار از ویژگیهای این رژیم به حساب میآید. همچنین مصرف ماهیهای چرب (سرشار از امگا 3)، مصرف کمتر گوشت قرمز و تأکید بر گوشت بدون چربی، کاهش مصرف لبنیات پُرچرب، مصرف زیاد آجیل و حبوبات، استفاده از روغن زیتون، کانولا، گردو یا مارگارین مخلوط با روغن کلزا یا روغن بذر کتان توصیه میشود. بهطور کلی، این الگوی غذایی سرشار از میوهها و سبزیجات، محصولات لبنی کمچرب، غلات سبوسدار، ماهی، آجیل، بادام زمینی و حاوی مقادیر کم پروتئین حیوانی و قند است.
بنا بر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، کاهش مصرف پروتئینهای حیوانی پُرچرب مانند گوشت و لبنیات پُرچرب ضروری است. دریافت فیبر و آنتیاکسیدان نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است؛ میوهها، سبزیجات،حبوبات و غلات کامل منابع عمده فیبر هستند.
کنترل استرس نیز در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی اثرگذار است. استرس منجر به تولید هورمونهایی میشود که ضربان قلب، فشار خون و قابلیت تحریک قلب را افزایش میدهند.
همچنین دیابت نیز در ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی نقش دارد و یک عامل خطر مستقل برای بیماریهایی از ایندست به حساب میآید؛ انواع دیابت، خطر بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهند.
کنترل وزن در پیشگیری از بیماریهای قلبی- عروقی نقش دارد. به عبارت دیگر، چاقی با ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی ارتباط مستقیم دارد و حتی کاهش وزن اندک میتواند در کنترل این بیماریها مؤثر باشد.
محدودیت مصرف نمک و پیشگیری از کمبود ویتامین دی ضروری است. بهمنظور پیشگیری از کمبود این ویتامین، مصرف یک پرل 50 هزار واحدی ویتامین دی بهصورت ماهانه توصیه میشود.
منبع: خبرگزاری ایسنا
شناسه خبر 82918