شناسه خبر:84088
1403/4/7 12:37:32

معادن گسترده و غنی در قروه باعث شد تا از چند سال قبل، روی لاشه سنگ‌های مرمر سرمایه‌گذاری شود؛ اما فعالیت در این عرصه، هنوز با افت و خیزهایی مواجه است و انگار می‌خواهد سنگ، پیش پای کارآفرینی، سنگ بیاندازد.

برخورداری از منابع طبیعی نظیر معادن نه‌تنها در سطح ملی به اقتصاد کمک می‌کند تا بر مسئله دسترسی به مواد اولیه بسیاری صنایع فائق آید، بلکه با افزایش جریان درآمدی می‌تواند ارتقای سطح رفاه و استانداردهای زندگی مردم ساکن مناطق میزبان معدن را نیز فراهم کند.

یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین پایه‌های اقتصاد هر کشوری منابع معدنی و ذخایر زیرزمینی آن است؛ نقش معادن در رشد اقتصادی هر کشوری کاملاً مشهود و بهره‌برداری از معادن کشور عامل مهمی ‌در رشد و توسعه اقتصادی است، زیرا معادن تأمین‌‌کننده مواد اولیه مورد نیاز بسیاری از صنایع بوده و در امر خودکفایی صنعتی، ایجاد اشتغال مولد، افزایش تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه کشور نقش بسزایی دارند.

*تأثیرات معدن‌کاری در مناطق محروم

معدن‌کاری تأثیرات مثبتی در مناطق محروم دارد و می‌تواند به توسعه اقتصادی این مناطق کمک کند. ایجاد اشتغال، توسعه اقتصادی و در نهایت کاهش نرخ بیکاری، افزایش درآمد برای دولت‌ها و توسعه زیرساخت‌ها ازجمله مزایایی است که در پرتو تعامل معدن داران و مردم محلی به‌دست می‌آید.

گذشته از همه این مزایا، مردم دوست دارند بخش اقتصادی معدن را در زندگی خود ببینند، آنان می‌گویند که اگر همه مخاطرات زیست محیطی معادن را تحمل می‌کنیم، باید در زندگی خود شاهد اثرات مثبت آن هم باشیم.

شهرستان قروه مهم‌ترین قطب معدنی کردستان است؛ از هر جنس ماده معدنی می‌شود در این شهرستان ردی پیدا کرد، از آهن و پوکه تا طلا و مرمر که هرکدام در جای خود ارزش دارد.

در سال‌های اخیر یکی از مهم‌ترین بخش‌هایی که به کمک معیشت مردم از معدن آمده، کارگاه‌های کوچک مصنوعات سنگی است، دور ریز و لاشه‌های سنگ مرمر در این کارگاه‌ها نقش و نگار می‌گیرد و به صنایع دستی و مجسمه‌های زیبا بدل می‌شود.

*مشکل حل نشدنی تهیه مواد اولیه

سعید قنبری یکی از این کارگاه‌داران است، کارگاهی کوچک در شهر سریش‌آباد که غنی‌ترین معادن مرمر را در این نقطه می‌شود دید.

10 سال است که رسماً تراشکاری را با توجه به ظرفیت معادن شروع کرده و از سنگ‌های مرر، کریستال و چینی برای کار خود استفاده می‌کند.

کاسه، مجسمه، شومینه، روشویی و هر چه که بشود با مرمر تراش داد، می‌سازیم؛ این را قنبری گفت و دوباره سرگرم تراش دادن شد؛ داشت روی مجسمه یک اسب کار می‌کرد، خط‌ها را یکی یکی تراش می‌داد و با ظرافت، دقت می‌کرد تا هیچ مویی از یال اسب جا نماند.

قنبری ادامه داد: سه کارگر مستقیم و بیش از 10 نفر غیرمستقیم در همین کارگاه کوچک امرار معاش می‌کنند.

گاهی دست از کار می‌کشید و با چشم‌هایی که رد غبار سفید سنگ اطراف آن خودنمایی می‌کرد، حرف‌هایش را ادامه داد و اضافه کرد: مشکل تهیه مواد اولیه همچنان پابرجاست، 10 سال است که این مشکل حل نمی شود که نمی‌شود.

*لزوم ورود مسئولان برای تقویت کارگاه‌های مصنوعات سنگی

وی که نماینده فعالان مصنوعات سنگی شهرستان است، عقیده دارد که کارگاههای کوچک این شهر کوچک با کارگاه‌های بزرگ رقابت خوبی دارند و کیفیت کار آنان ممتاز است.

این تراشکار تأکید دارد: معادنی که در سریش‌آباد هستند سنگ‌های با کیفیت بالا را صادر و سنگ‌های کیفیت پایین را به کارگاه‌ها عرضه می‌کنند.

قنبری افزود: در دو سال اخیر تعداد این کارگاه‌ها از 22 کارگاه به 36 کارگاه افزایش یافت ولی چند واحدی سال گذشته دوباره تعطیل شد، چون فقط یک معدن است که مواد اولیه را تامین می‌کند و یک معدن جوابگوی همه واحدها نیست؛ گاهی مصرف ماهانه هر کارگاه به 250 تن می‌رسد.

او می‌خواهد مسئولان با ورود به این موضوع، به تقویت و توسعه این بخش کمک کنند تا اشتغال در استان ایجاد شود.

قنبری ادامه داد: معادن می‌توانند بصورت فصلی، سنگ مورد نیاز را در حد سنگهایی که مشتری پسند باشد، تامین و در اختیار حجاران بگذارند تا چرخ زندگی چند 100 نفر از این راه بچرخد.

*معدن پیشران اقتصاد

معدن به‌عنوان پیشران حوزه اقتصادی کشور در سال 1402 توانست بیش از 9 میلیارد دلار ارزآوری برای کشور رقم بزند و این موضوع نیازمند این است که توجه ویژه‌ای به حوزه معدن شود و برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری در معدن توسعه یابد؛ این را رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت قروه گفت.

مجتبی رستمی با بیان اینکه شهرستان قروه به شهر طلایی ایران شهرت دارد، افزود: 59 واحد معدنی با ذخیره 131 میلیون تن در این شهرستان فعال است که بیش از 10 ماده معدنی از قبیل طلا، پوکه، سنگ آهن، کریستال، چینی و مرمر و دیگر مواد معدنی را شامل می‌شود.

وی با بیان اینکه 33 واحد سنگبری در این شهرستان کار فرآوری سنگ انجام می‌دهند، اضافه کرد: از اقدامات مهمی که با همکاری شرکت توسعه صنایع و معادن کوثر و مشارکت مردم انجام گرفته همین 30 واحد مصنوعات سنگی است که بیش از 200 نفر در آن اشتغال دارند و اگر دیگر معادن هم پای کار بیاید این ظرفیت فرآوری معدنی بیشتر می‌شود.

*در دست اجرا بودن طرح‌های بزرگ برای توسعه صنایع معدنی

این مسئول یادآور شد: برای توسعه صنایع معدنی طرح‌های بزرگ بسیاری در دست اجرا داریم که سه واحد فولاد قروه و فرومنگنز و کنستانتره سنگ آهن با 32 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری و پنج هزار نفر اشتغال را شامل می‌شود.

به گفته رستمی، سال گذشته در قالب طرح نهضت احیای طرح‌های راکد، چهار معدن احیا و 40 نفر اشتغال در این واحدها در قروه ایجاد شد.

چهار هزار نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در واحدهای معدنی قروه مشغول به‌کار هستند که بیشترین تعداد با هزار و 200 نفر مربوط به معدن طلای این شهرستان است؛ این را هم رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت قروه گفت و ادامه داد: معدن طلای قروه با ذخیره 410 میلیون تن به‌عنوان دومین ذخیره زرخیز کشور محسوب می‌شود.

وی یادآور شد: بیشتر معادن شهرستان در زمره مصالح ساختمانی و سنگ‌های تزئینی وابسته به صنعت ساختمانی با حدود 580 میلیون تُن ذخیره است.

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت قروه با بیان اینکه بیشترین ذخیره ماده معدنی پوکه کشور با بیش از 6 میلیون تن در این شهرستان قرار دارد، افزود: در مجموع 20 درصد معادن استان در شهرستان قروه قرار گرفته که 80 درصد درآمدهای حقوق دولتی استان را از آن خود کرده است.

رستمی همچنین در مورد کارگاههای مصنوعات سنگی گفت: در این حوزه بیش از 30 واحد فعالیت دارند و به صورت مستقیم و غیرمستقیم 200 نفر در آن واحدها مشغول به کار هستند.

به گزارش ایرنا، در حال حاضر 356 واحد معدنی دارای پروانه بهره‌برداری در استان وجود دارد که واحدهای فعال از 18 گونه ماده معدنی بهره‌برداری و مواد معدنی مانند طلا، نقره، آهن و دولومیت را استخراج می‌کنند.


منبع: خبرگزاری ایرنا

شناسه خبر 84088