دره توریستی ارغوان به بهانه توسعه متروکه مانده و به دلیل عدم وجود زیرساختهای مناسب از جمله راه ارتباطی که به گفته مسوولین کمبود اعتبار سبب عدم توسعه آن شده، سالهاست مشکلاتی را برای بازدیدکنندگان به وجود آورده است.
کمبود امکانات و عدم وجود زیر ساختهای مناسب تنگهی ارغوان در فصول مختلف سال مشکلاتی را برای بازدید کنندگان از این منطقهی طبیعی به وجود آورده است.
این تنگه در سه کیلومتری شمال شرقی شهر ایلام در مسیر تنگه قوچعلی قرار دارد که به علت نزدیکی به مرکز شهر یکی از تفرجگاههای اصلی مردم شهر ایلام به شمار میرود.
از سوی دیگر نیز به دلیل قرار گرفتن در ورودی شهر و برخورداری از درختانی پوشیده از گلهای ارغوانی و طبیعتی زیبا و چشم نواز سالانه پذیرای حضور گردشگرانی از اقسا نقاط کشور است.
علیرغم بازدیدهای بالا از تنگهی زیبا وچشم انداز ارغوان، کمبود زیرساختهای اصلی مشکلاتی را برای بازدید کنندگان در فصول مختلف سال به خصوص فصلهای بارانی به وجود آورده است.
نبود زیر ساختهای مناسب در تنگهی ارغوان
محمد اسدی از شهروندان استان گفت: سالهاست خاکی و سنگلاخی بودن راه ارتباطی رسیدن به تنگهی ارغوان مشکلاتی را برای ترددکنندگان در این مسیر به وجود آورده و به طبع موجب شده بازدید از این تنگه به خصوص در فصول بارانی کمتر شود.
نوری از دیگر شهروندان استان که به عدم روشنایی در تنگهی ارغوان معترض بود، افزود: تنگهی ارغوان که از جاذبههای گردشگری بالایی برخوردار است علاوه بر نبودن مسیر ارتباطی مناسب، از سیستم برق کشی نیز برخوردار نیست که همین به مشکلات موجود افزوده است.
با توجه به این که تنگه ارغوان به عنوان یک منطقهی تفریحی گردشگری که از طبیعت بکر و زیبایی که دارد کماکان از ارزش بالایی برخوردار است اما متاسفانه به دلیل نبود امکانات همچون آلاچیق، سرویسهای بهداشتی و... مشکلاتی را برای اسکان گردشگران و بازدیدکنندگان به وجود آورده است.
لازم به ذکر است؛ به دنبال گزارشاتی که خبرگزاری فارس در گذشته درباره مشکلات تنگه ارغوان در استان ایلام درج کرد، اقداماتی از سوی مسوولین مربوطه برای بهسازی مسیر، برق کشی و... انجام شد که متاسفانه به دلیل کمبود اعتبارات این عملکردها نیمه کاره رها شدهاند.
تنگهی ارغوان زادگاه گونههای کمیاب و در حال انقراضی همچون گل ارغوان و گونههای دیگری شامل بلوط، دافنه، کیکم و زالزالک است و همواره به عنوان یک منطقهی تفریحی گردشگری از اهمیت بالایی برخوردار است.
درختچههای ارغوان به طور معمول در اردبیهشت شکوفه میدهند، در این ماه از سال سرتاسر این دره مملو از شکوفههای صورتی و بنفش گیاه ارغوان میشود که در ترکیب با رنگهای متنوع درختها و گیاهان دیگر چشماندازی بسیار رویایی و خاطرهانگیز را میتوان در این منطقه تماشا کرد.
رودخانه و چندین چشمه از دیگر جاذبههای این دره است که میتواند استراحتگاه خوبی در فصل بهار برای گردشگران باشد.
اجرای طرح توسعه جاده جنگلی
به گفتهی کارشناسان؛ طرح توسعه جاده جنگلی و ایجاد امکانات گردشگری در صورتی که بدون صدمه زدن منابع طبیعی موجود در این تنگه باشد، تردد را برای گردشگران راحتتر میکند و در ادامه میتواند موجب توسعهی تنگه ارغوان در استان ایلام به عنوان یک منطقهی تفریحی گردشگری باشد.
علیرغم اینکه که در گذشته وعدههای متعددی از سوی مسوولین مربوطه برای توسعه و بازسازی تنگهی ارغوان داده شده، هنوز با مشکلات جدی مواجه است.
احداث کمپ عشایری
شنبهزاده مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گفت: با توجه به همکاری و سرمایه گزاریهای منابع طبیعی و محیط زیست قادر بودهایم که در منطقهای بکر و طبیعی کمپ عشایری جهت توسعهی زندگی عشایری و عدم آسیب رسی به محیط زیست با سازههایی کاملا طبیعی همچون سیاه چادر و... برای اسکان گردشگران و بازدید کنندگان در این تنگه احداث کنیم.
وی با بیان اینکه این طرح هم اکنون در حال تکمیل است، افزود: در خصوص تکمیل زیر ساختها و احداث برق در این تنگه نیز اقداماتی صورت گرفته که به دلایلی ناتمام مانده اما لازم به ذکر است که بهسازی مسیر تنگه علیرغم تصورات آسیبی به منابع طبیعی نرسانده و در گذشته نیز با ساختن دیوارهایی در مسیر باعث حفظ چند درخت در حال خطر نیز بودهاند.
بهسازی مسیر به علت کمبود اعتبار رها شده
جلیل یعقوبیان روابط عمومی اداره راه و شهر سازی بیان داشت: مسیر هفت کیلومتری تنگهی ارغوان هم اکنون در حالی که پنج کیلومتر آن بهسازی و آسفالت شده به دلیل کمبود اعتبار نیمه کاره رها شده است.
وی افزود: در باز سازی مسیرهای ارتباطی اولویت با راههای روستایی و جادههای اصلی است که مسیر تنگهی ارغوان به دلیل فرعی بودن با کمبود اعتبار مواجه شده و متاسفانه قبلا نیز به دلیل نبود اعتبار کافی نزدیک به یک سال این پروژه تعطیل شده که هم اکنون برای پایان یافتن نیازمند اعتباری از سوی استان است.
خاموشی به علت صرفه جویی در مصرف برق
هواسی مدیر برق شهرستان در گفتوگو با فارس افزود: حدود یک ماه و نیم است که برقهای تنگهی ارغوان و خیلی از مناطق در سطح شهر به علت صرفه جویی در مصرف برق طبق دستور وزارت برق از تهران خاموش شدهاند.
وی افزود: به دلیل اینکه سیستم روشنایی تنگهی ارغوان جز وظایف شرکت برق نیست و نیازمند بودجهی فرمانداری است تا کنون به علت کمبود اعتبار تنها دو کیلومتر آن از چراغهای روشن کننده برخوردار بوده که البته طبق وعدههای داده شده اعتباراتی از سوی فرمانداری به آن اختصاص و هم اکنون در مرحله مناقصه و انتخاب پیمانکار است.
زیباییهای بیبدیل تنگهی ارغوان
تنگه ارغوان که در واقع آن را باید درهای بزرگ دانست یکی از زیباترین درههای غرب کشور به شمار میرود که از ویژگیهای زیادی برای جذب گردشگر برخوردار است.
از سوی دیگر نیز وجود جنگل انبوه بلوط و تیغههای سنگی و چشم نواز کوهستان به علاوهی گردشگاههای مناسب و درختان ارغوان در طول تنگه و ترکیب رنگها به همراه مراتع پرپشت و رشد گونههای نادر گیاهی مانند گون – طویلک – قارچ و در نهایت استفاده از گیاهان معطر در محدوده این تنگه و ارتفاعات ییلاقی آن باعث به وجود آمدن شرایط مناسبی جهت توسعه زنبورداری شده است.
در نتیجه با توجه به اهمیت بالای این تنگه میبایست تلاشها برای حفظ و توسعهی این منطقهی طبیعی از سوی مسوولین مربوطه و مردم دوچندان شود.
منبع: خبرگزاری فارس
شناسه خبر 38200