سپهرغرب، گروه خبر: ذبح دام بهشیوه سنتی تهدیدی برای سلامت، محیط زیست و عامل شیوع برخی از بیماریها است، اما این شیوع ذبح در ایلام همچنان ادامه و مورد استقبال برخی شهروندان است که میطلبد، مسئولان برای پرهیز از این شیوه فرهنگسازی کنند.
ذبح دام در محلهای مسکونی و قصابیهای سنتی، خارج از کشارگاه صنعتی ایلام یکی از تهدیدات سلامت برای مردم ایلام است. این شیوع ذبح که متأسفانه در ایلام به کرّات مشاهده میشود. تأکیدات، طرحها و تصمیمهای مسئولان نظارتی و بهداشتی نیز نتوانسته برای آن چارهاندیشی کند. ادامه این شیوه ذبح علاوهبر مشکلات زیستمحیطی، خطراتی برای سلامت مردم نیز در پی دارد.
اما چرا بهرغم آنکه ذبح دام به شیوه سنتی و خارج از کشتارگاه تهدیدکننده سلامت، محیط زیست و عامل شیوع برخی از بیماریهاست، همچنان مورد استقبال خریداران ایلامی است و بخش قابلتوجهی از شهروندان، این شیوه تهیه نیاز گوشت قرمز را انتخاب میکنند.
مفتاحی در این زمینه میگوید: مشاهده دام بهصورت زنده قبل از ذبح، اعتماد به قصاب محل عاملی جهت انتخاب خرید گوشت از قصابیهایی است که در محلات ذبح دام میکنند.
وی در ادامه میگوید: قصابهای محلی به شیوه ذبح شرعی مسلط و از طرفی از دامهای دامداران مورد اعتماد محلی دام را خریداری میکنند و این نیز اعتمادسازی دیگری برای خریداران گوشت قرمز گوسفندی در قصابیهای محلی است.
یوسفزاده دیگر شهروند ایلامی که در حال خرید از اینگونه قصابیها است نیز به سالم بودن، مورد اعتماد بودن و از طرفی روئیت دام قبل از ذبح اشاره و بیان میکند: با ذبح دام در محلات جوانان بیکار نیز ممر درآمدی پیدا میکنند و از بیکاری گرفتار انواع آسیبهای اجتماعی نمیشوند.
کشتار سنتی منشأ شیوع آلودگی
فریدی از کارشناسان بهداشت و محیط ضمن تذکر به شهروندان برای خرید گوشت قرمز از قصابیهایی که گوشت خود را از کشتارگاه و با مهر دامپزشکی تهیه میکنند، یادآوری میکند: کشتار دام و خون ریختهشده حیوانات میتواند، باعث سرایت آلودگی و بیماری شود.
بهگفته وی، محلی را که خون ریخته شده باید علاوهبر شستن با آب، با مواد ضدعفونیکننده نیز شستوشو داد. نکته مهم دیگر جمعآوری پسماندههای حاصل از کشتار است. محتویات روده بیشتر دامها حاوی عوامل عفونتزا مانند ایکولای و سالمونلا است و بهعلت فساد پذیری بالای این اعضا لازم است، هرچه سریعتر با روشهای ویژه به جمعآوری و دفع آنها اقدام شود.
کارشناسان در پاسخ به نحوه جمعآوری پسماندهای حاصل از کشتار در کشتارگاه صنعتی بیان میکنند: سوزندان پسماندهای حاصل از کشتار، حضور دکتر دامپزشک و انجام معاینات مرتبط و سپس بعداز ذبح، مهمور کردن به مهردامپزشکی تضمینکننده سلامت، بهداشت و محیط زیست است و شهروندان لازم است با دقتنظری که در بهداشت و سلامت دام در کشتارگاهها است، گوشت دارای مهر دامپزشکی را خریداری کنند.
وهاب پیرانی در ارتباط با ذبح محلی دام در استان ایلام را یکی از مشکلات موجود در استان ایلام عنوان و اظهار کرد: درخصوص کشتار غیرمجاز دام خارج از کشتارگاه مجاز هشدارهای لازم داده شده است، ولی در برخی مناطق نسبت به این هشدارها بیتوجهیهایی مشاهده و گزارش میشود که حسب مورد، برخوردهای بایسته معمول شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان ایلام گفت: اقدامات اساسی در ارتباط با برخورد با اینگونه قصابان از برخورد قضایی تا پلمپ مغازه انجام شده است.
وی از انجام گشتهای مشترک در محلهها انجام میشود و گاهی بازرسان این شبکه در بازرسی از این واحد قصابی لاشه دام ذبح شده بهصورت غیرمجاز را کشف کرده و بعد از اخذ دستور قضایی، حکم پلمب آن صادر و اجرایی شده است.
پیرانی گفت: شهروندان از خرید گوشت قرمز و سایر فرآوردههای خام دامی، خارج از مراکز عرضه مجاز خودداری کرده و در هنگام خرید، حتماً به مهمور بودن لاشه دام به مهر دامپزشکی که توسط بازرس در کشتارگاه زده میشود، توجه کنند.
وی با بیان اینکه شبکه دامپزشکی در راستای تحقق اهداف سازمانی و ارتقای سطح بهداشت و سلامت افراد جامعه کوشا فعالیت دارد، افزود: خط قرمز دامپزشکی خطای بهداشتی توسط افراد متخلف است که به هیچ عنوان قابل گذشت یا صرفنظر نیست و با متخلفان برخورد قاطع و جدی برابر قانون خواهد شد.
منبع: خبرگزاری تسنیم
شناسه خبر 23654