معضل دلالپسند ساوه همچنان باقی است؛
قطب تولید انار جهان برای یکپنجم تولیدش سردخانه دارد!
سپهرغرب، گروه خبر: سوم آبانماه سال جاری بود که خبری با عنوان «انبارهای سنتی، جولانگاه کرم گلوگاه انار» روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت و در این خبر معاون فنی و اجرایی جهاد کشاورزی ساوه از تولیدکنندگان انار خواسته بود تا میوه برداشتشده را در انبار استاندارد یا سردخانه نگهداری و از دپوی انار در انبارهای سنتی خودداری کنند تا از گسترش آفت کرم گلوگاه جلوگیری شود.
در این خبر محمودرضا خلیلی درخصوص آفاتی که متوجه محصول انار میشود، گفته بود بود: آفت کرم گلوگاه یکی از آفات طغیانی بود که امسال متوجه محصول انار در باغات شهرستان ساوه شد. کرم گلوگاه بهعنوان یک اپیدمی تمامی باغات انار شهرستان را درگیر کرده و یک آفت شایع است و تاکنون روش کنترلی مؤثری برای پیشگیری صددرصدی از این آفت وجود ندارد.
خلیلی با اشاره به بروز خسارت بین پنج تا 25 درصدی ناشی از شیوع آفت کرم گلوگاه در باغات انار، گفته بود: براساس پایشها و بررسیهای صورتگرفته در سال جاری، میزان شیوع آفت کرم گلوگاه بالغبر 15 درصد است.
بهمنظور بررسی شرایط نگهداری محصول پس از برداشت با تنی چند از باغداران و تولیدکنندگان در روستاهای یلآباد، نورعلیبیک، سقانلیق و آقدره تماس تلفنی برقرار شد که در این گفتوگوهای تلفنی باغداران از نبود فضای سردخانهای کافی در قطب تولید انار گلایه کرده و اظهار کردند که نبود سردخانه موجب شده انار تولیدی را در انبارهای سنتی نگهداری کنند. موضوعی که مورد تأیید کارشناسان باغبانی جهاد کشاورزی شهرستان ساوه نیز قرار گرفت.
سردخانه محصولات کشاورزی، یکی از مهمترین زیرساختهای بخش کشاورزی است. متأسفانه بهدلیل نبود صنایع تبدیلی به تعداد کافی در برخی نقاط کشور نظیر ساوه، وجود سردخانههای مجهز برای جلوگیری از هدررفت محصولات کشاورزی ضرورری است.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی روستایی شهرستان ساوه با اشاره به اینکه شهرستان در حوزه فضای سردخانهای با کمبود مواجه است، اظهار کرد: ظرفیت تولید محصولات باغی و زراعی در شهرستان ساوه بالا است، اما میزان سردخانههای موجود در سطح شهرستان متناسب با تولیدات کشاورزی نیست.
فرشاد بهشتی افزود: کمبود سردخانه در این شهرستان که تولیدکننده محصول شاخصی نظیر انار است، موجب شده که بخشی از تولیدات باغی بهویژه محصول انار در سردخانههای خارج از شهرستان نظیر سردخانههای استانهای البرز و قم نگهداری شود؛ درصورتی که احداث و توسعه سردخانه و نیز صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات باغی در شهرستان باعث میشود که انگیزه کشاورزان شهرستان برای تولید بیشتر شود.
وی ابراز کرد: شهرستان ساوه بهعنوان قطب کشاورزی ایران با تولید افزونبر 70 نوع محصول زراعی و باغی در تولید بسیاری از میوههای درختی و محصولات زراعی حائز رتبه برتر است و باغداران این شهرستان برای نگهداری میوههای خود نیازمند توسعه سردخانه و صنایع تبدیلی جانبی هستند.
ساوه برای یکپنجم انار تولیدیاش فضای سردخانهای دارد
این مقام مسئول خواستار افزایش ظرفیت فضای سردخانه نگهداری میوه در این شهرستان شد و گفت: از مجموع 150 هزار تُن انار تولیدی در ساوه تنها برای 30 هزار تُن محصول ظرفیت سردخانهای وجود دارد و باید برای افزایش ظرفیت حداقل دو برابری چارهاندیشی کرد.
بهشتی با بیان اینکه نگهداری محصول در سردخانه یکی از دغدغههای تولیدکنندگان انار ساوه است، افزود: باغداران از اواخر شهریورماه و حدود دو ماه قبل از برداشت محصول به فکر رزرو ظرفیت هستند، اما همواره با کمبود ظرفیت مواجه میشوند.
اعطای تسهیلات با نرخ پایین، راهکار توسعه فضای سردخانهای ساوه
وی اعطای تسهیلات با نرخ پایین را عاملی جهت احداث و توسعه فضای سردخانهای دانست و گفت: در سفر رئیسجمهور و هیئت دولت به استان مرکزی توسعه فضای سردخانهای تصویب شد و امیدواریم با پیگیری فرماندار ویژه ساوه و مساعدت استاندار مرکزی سهم قطب تولید انار از تسهیلات حمایتی و منابع مالی برای احداث و توسعه فضای سردخانهای، بیشتر شود.
حمایت از بخش خصوصی برای احداث سردخانه
معاون استاندار و فرماندار ساوه نیز از پیگیری مصوبه استانی اعطای تسهیلات حمایتی در سفر هیئت دولت به استان مرکزی بهمنظور توسعه فضاهای سردخانهای خبر داد و افزود: اجرایی شدن این مصوبه را از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان پیگیری و مطالبه خواهیم کرد.
مهدی الیاسی در ادامه گفت: از بخش خصوصی که تمایل به سرمایهگذاری در حوزه احداث و توسعه فضای سردخانهای و صنایع تبدیلی داشته باشد، حمایت میکنیم و تسهیلات لازم بهمنظور تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش با طی فرآیند قانونی اعطا خواهد شد.
افتتاح سردخانه 20 هزار تُنی در آینده نزدیک
وی از افتتاح سردخانه 20 هزار تُنی شهر صنعتی کاوه در آینده نزدیک خبر داد و افزود: با افتتاح این سردخانه بخشی از ظرفیت آن به نگهداری محصولات کشاورزی اختصاص خواهد یافت.
فرماندار ساوه همچنین با اشاره به اینکه سردخانه اتحادیه تعاونی روستایی شهرستان ساوه یکی از سردخانههای ممتاز شهرستان است که نقش بسزایی در حفظ و نگهداری متعهدانه و متخصصانه محصولات کشاورزی دارد، ابراز کرد: احداث سردخانه برای محصولات باغی، راهکاری جهت رونق صادرات و کوتاه شدن دست واسطهها است. درواقع بدون توسعه سردخانه امکان تولید پایدار وجود نخواهد داشت و در هر فصل تولید، بخشی از محصول به ضایعات تبدیل خواهد شد؛ چراکه سردخانهها بهعنوان مراکز ذخیرهسازی، نقش مهمی در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و تنظیم بازار مصرف داخل و رونق صادرات دارند.
مجلس و دولت به دنبال تشویق توسعه سرمایهگذاری در احداث سردخانه و صنایع تبدیلی
نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: نخستین جشنواره ملی تولید و صادرات انار فرصتی برای بازخوانی مطالبات باغداران و کشاورزان شهرستان ساوه بود و علاوهبر حضور و بررسی میدانی مشکلات و خواستههای تولیدکنندگان بخش کشاورزی، مقرر شد جلسهای با حضور استاندار مرکزی، فرماندار شهرستان و برخی دیگر از مسئولان و نیز جمعی از باغداران، دامداران و فعالان حوزه کشاورزی با حضور مقامات وزارت جهاد کشاورزی و اعضای کمیسیون کشاورزی در این کمیسیون تشکیل شود که این جلسه هفته گذشته تشکیل شد و موارد مطرحشده مورد بررسی قرار گرفت و بهصورت عملیاتی تصمیمگیری شد.
حجتالاسلام محمد سبزی افزود: کمیسیون کشاورزی مجلس و دولت به دنبال اعمال سیاستهای تشویقی برای توسعه سرمایهگذاری در احداث سردخانه و صنایع تبدیلی است و بر این اساس جلسه جداگانهای در کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی برای برطرف کردن مشکلات با اندیشیدن راهکارهای مناسب تشکیل خواهد شد.
موضوع اعطای تسهیلات کمبهره را در کمیسیون کشاورزی مطرح میکنیم
وی درخصوص اعطای تسهیلات برای احداث سردخانه گفت: در جلسه کمیسیون کشاورزی قطعاً موضوع اعطای تسهیلات با نرخ کم مطرح شده و دولت ملزم به پرداخت تسهیلات برای حل مشکل سرمایهگذاری جهت احداث و توسعه سردخانه و صنایع تبدیلی خواهد شد.
این نماینده مردم در خانه ملت با اشاره به اینکه احداث سردخانه و صنایع تبدیلی دانشبنیان از مهمترین مطالبات تولیدکنندگان کشاورزی برای جلوگیری از هدررفت محصول و عرضه میوه با کیفیت و فرآوریهای آن در بازار است، اظهار کرد: جذب بازارهای خارجی و سرمایهگذاران بهمنظور توسعه صادرات و عرضه محصول با قیمتی بالاتر، از دیگر مطالبات باغداران است که در این میان با رایزنی از طریق برخی کشورهای همسایه نظیر کشور ارمنستان، به دنبال ایجاد بازر پایدار برای صادرات و فروش محصول انار این منطقه هستیم.
احداث و توسعه فضای سردخانهای یا صنایع تبدیلی در یک منطقه به کشاورز این اطمینان را میدهد که اگر نتوانست محصولش را در بازار به قیمت مناسبی بفروشد، آن را در سردخانه نگهداری کرده و در زمان مناسب به بازار عرضه کند؛ اما اگر سردخانه وجود نداشته باشد، ناگزیر به فروش سریع محصول خواهد بود و برای جلوگیری از فساد محصول تولیدی مجبور است ثمره دسترنج خود را به قیمت ناچیز در اختیار دلالان قرار دهد.
بدیهی است که نبود یا کمبود فضای سردخانه نگهداری میوه، موجب خواهد شد که محصول برداشتشده بهیکباره وارد بازار شده و بهدلیل اشباع ناگهانی بازار و نبود قدرت جذب لازم، قمیت محصولات کشاورزی کاهش قابل ملاحظه یابد و این موجب زیان دوباره کشاورزان و باغداران میشود؛ موضوعی که امسال در قیمت انار مشاهده شد و باغداران از عدم تناسب هزینه تمامشده تولید و درآمد حاصل از عرضه محصول گلایهمند هستند.
قطب تولید انار جهان و پایتخت انار ایران عناوین زیبایی است که برای شهر یاقوتهای سرخ به کار برده میشود، اما واقعیت این است که نباید صرفاً به فکر بَزَک کردن شهر خُردهطلا با چنین عناوین و واژههای زیبایی بود، بلکه باید با فراهم کردن زیرساختهای مورد نیاز، ساوه را به جایگاه واقعی خود رساند.
باغداران و تولیدکنندگان انار در ساوه علاوهبر کمبود آبی که در این منطقه وجود دارد و آنها را با تنش آبی مواجه کرده است، با کمبود زیرساختهایی نظیر صنایع تبدیلی دانشبنیان، پایانه صادراتی انار و کمبود فضای سردخانهای مواجه هستند و متأسفانه به نظر میرسد که یا اراده جمعی برای حل این مشکلات و برآوردن مطالبات باغداران وجود ندارد، یا این مسئله در اولویت نیست و یا از همه مهمتر اهمیت آن درک نشده یا مورد بیتوجهی قرار گرفته است.
امید است نخستین جشنواره ملی تولید و صادرات انار ساوه که چندی پیش با حضور اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس، معاون وزیر جهاد کشاورزی و سایر مقامات کشوری، استانی و شهرستانی برگزار شد، به نقطه عطفی در برونرفت این مشکلات و اندیشیدن تدابیر مناسب در برآوردن خواستههای باغداران تبدیل شود.
شناسه خبر 63941