استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران مطرح کرد:
تغذیه در ماه رمضان از دیدگاه طب ایرانی مصرف دمنوش فراموش نشود
سپهرغرب، گروه سلامت: استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران درخصوص تغذیه در ماه مبارک رمضان از منظر طب ایرانی نکاتی را عنوان کرد.
فاطمه اقبالیان گفت: روزهداری علاوهبر تعالی روح، ازنظر پزشکی برای جسم نیز فواید بسیار ارزشمندی دارد.
وی ادامه داد: دستگاه گوارش بهعلت خوردن تمامی وعدههای غذایی در ایام عادی درحال فعالیت پیوسته است، در ماه رمضان با توجه به خوردن و آشامیدن کمتر در شبانهروز، فرصتی برای تقویت، استراحت، اصلاح مزاج، دفع رطوبت و مواد زائد دستگاه گوارش و پاکسازی بدن از مواد زائد بهوجود میآید.
اقبالیان افزود: از دیدگاه طب ایرانی، روزهداری مزاج را به سمت سردی و خشکی میبرد و با توجه به اینکه مزاج فصل بهار گرم و تر بوده، یکی از مناسبتترین زمانها برای روزه گرفتن است.
وی تأکید کرد: افراد برای داشتن یک روزهداری صحیح از دیدگاه طب ایرانی، باید با 6 اصل ضروری برای زندگی سالم آشنا شوند؛ این اصول 6 گانه شامل تأمین هوای مناسب، داشتن فعالیت بدنی مناسب، رعایت اصول خواب و بیداری، خوردن و آشامیدن، داشتن دفع مناسب و کنترل حالات روحی برای رسیدن به سلامت جسمانی مناسب است.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: یکی از مهمترین اتفاقات ماه رمضان برهم خوردن نظم ساعات خواب و بیداری است که ساعات خواب کوتاه میشود و منجر به ایجاد اختلال در هضم و همچنین ضعف در بدن میشود.
اقبالیان ادامه داد: به همین دلیل تأکید میشود برای سلامتی بدن، خوابیدن در ساعات 22 الی دو صبح جدی گرفته شود و تا حد امکان از خوابیدن بعد از خوردن سحری برای جلوگیری از ترش کردن معده اجتناب شود و زمان استراحت را به بعد از ظهر موکول کنند.
این متخصص طب ایرانی بیان کرد: حرکات بدنی شدید منجر به تعریق و از دست دادن آب بدن میشود، درنتیجه ضعف بدنی ایجاد میکند؛ بنابراین توصیه میشود در ایام روزهداری از انجام حرکات ورزشی شدید پرهیز شود.
وی تصریح کرد: از منظر طب ایرانی اولویت در ماه رمضان، رعایت حفظ قوای بدنی و جلوگیری از ایجاد ضعف است. افراد با مزاج گرم و تر بهدلیل قوای بدنی بالاتر میتوانند در زمان بین افطار تا سحر فعالیت ورزشی متناسب با شرایط بدن خود را انجام دهند.
اقبالیان عنوان کرد: یکی از مشکلات روزهداران، یبوست ناشی از برهم خوردن نظم دریافت وعدههای غذایی و کمبود آب بدن در این ایام است که علائمی مانند سردرد، احساس پُری در دستگاه گوارش و کسالت بدنی را به دنبال دارد؛ بنابراین طب ایرانی بر رعایت اصولی از قبیل شروع افطار با مایعات ولرم، مصرف مایعات کافی تا زمان سحر، استفاده از خیسانده میوههایی مانند انجیر و آلو، آشامیدن دمنوش خاکشیر و استفاده از سبزیجات و میوه در وعدههای غذایی تأکید میکند.
وی خاطرنشان کرد: در این ایام تا حد امکان از قرار گرفتن در مکانهای گرم در اواسط روز خودداری شود و افراد مصرف شربت و نوشیدنیهای خنک در شبهنگام را جدی بگیرند. مصرف دمنوشهای آرامشبخش مانند دمنوش گلگاوزبان، بهارنارنج و شربت لیمو بهارنارنج برای کمک به کنترل حالات روحی مانند عصبانیت، خشم و پرخاشگری که منجر به افزایش حرارت بدن میشود نیز در طب ایرانی توصیه شده است.
شناسه خبر 54008